(GherlaInfo): Cine este Radu Zlati ‘Gondolin’, candidatul PNL pentru Colegiul 5 Gherla?

„Gondolin” este supranumele proaspatului candidat in alegerile parlamentare, desemnat de la Bucuresti sa reprezinte Gherla si imprejurimile in Camera Deputatilor, incepand din decembrie: Radu Zlati, fost coleg de facultate cu Crin Antonescu. Are o biografie bogata, din care se disting optiunile pro-monarhice ale politicianului nascut la Medias, cu state vechi in PNL (membru din 1990), un profesor care asculta Deep Purple si Sex Pistols.

Radu Zlati se prezinta pe blogul sau, intitulat Yellow Gondolin (veti intelege de ce „Yellow” daca intrati pe blog) tuturor celor interesati:

 • Născut în 1960, într-o familie multietnică.
 • Primele studii le-am făcut la Mediaș, orașul meu natal, liceul (Colegiul Național O. Goga) finalizându-l la Sibiu. Am absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie, Bucureşti în 1984 cu o lucrare de licenţă privitoare la riturile de sacrificiu în Grecia antică (etern recunoscator, doamna Zoe Petre!).
 • Căsătorit, tată a doi copii. Înainte de 1990 profesor într-unul din frumoasele sate maramureșene (Crasna-Vișeului), între 1990 și 2012 profesor de istorie-ştiinte sociale – Liceul „Regele Ferdinand” Sighetu Marmaţiei. În prezent Consilier al doamnei Ministru Ecaterina Andronescu.
 • Pasionat de istorie universală antică şi medievală, filozofie, sociologie, hermeneutică, DTP. Consumator de artă în general, fan Tolkien dar şi Saint-Exupéry, ascultând cu aceeaşi plăcere Deep PurpleSex Pistols sau Lisa Gerrard.
 • Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru Merit”, fost membru al Comisiei Naţionale de Istorie şi coautor al programelor de istorie pentru învăţământul preuniversitar elaborate în perioada guvernării CDR.
 • Membru PNL din 1990.
 • Monarhist ca opţiune personală, liberal prin structură şi vocaţie, cu accente conservatoare îmblânzite de conştiinţa faptului că toate sunt efemere la scară geologică.

În anul 2000, Radu Zlati a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler.

In august 2012, Radu Zlati a fost numit de Crin Antonescu, pe atunci presedinte interimar, în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă pe Radu Zlati. 20 de zile mai tarziu a fost eliberat din functie.

Ce l-a facut pe Zlati sa accepte propunerea lui Crin Antonescu?

“Evident, prietenia care mă leagă de Crin încă din anii facultăţii. Iar o prietenie se poate verifica sub diferite forme. De data aceasta, sacrificând o lună din vacanţa mea, eu fiind în concediu. Dacă va fi nevoie de mine, în continuare, dincolo de orizontul 31 august, sunt de acord să continui colaborarea, şi să încep ceea ce am gândit, în perspectivă instituţională. Dacă nu, rămân cu conştiinţa faptului că am făcut ceea ce, un prieten şi… un om politic, nu-i aşa, a putut să facă”, spune Zlati, citat de ziarul Gandul.

O prietenie între Steaua, Deep Purple şi Grecia Antică

Potrivit rememorări sale, cei doi s-au cunoscut şi s-au împrietenit în anii studenţiei, căci “două locuri îi pot aduce laolaltă pe bărbaţii din diferite regiuni – armata şi facultatea”, spune Zlati. Ambii au terminat Istorie-Filozofie la Universitatea Bucureşti; au fost căminişti, în Grozăveşti, pentru că “fii ai clasei proletare, nu ne permiteam să stăm în gazdă” şi, mai ales, i-a apropiat dragostea faţă de acelaşi club de fotbal – Steaua -, faţă un anumit gen de muzică, specific acelor ani – “începând de la Deep Purple, Zeppelin, Pink Floyd, evident Beatles” -, faţă de un anumit gen de literatură şi “faţă de Grecia Antică, amândoi având specializare pe Istorie Antică Universală”.

“În ceea ce priveşte Steaua, am fost cam la toate meciurile importante, cu riscul de a mai chiuli, în cursul săptămânii, de la câte-un curs. Primul meci la care am mers împreună a fost unul de pomină: Steaua – Scorniceşti – care abia intrase în Divizia A -, şi trebuie să vă mărturisesc că eram entuziasmaţi de felul în care erau huiduiţi cei din Scorniceşti. Am mai fost şi la meciurile Naţionalei, în măsura în care ne permitea punga”.

Ca studenţi, Zlati spune că erau destul de sedentari, nu prea mergeau în excursii, însă aveau un itinerar bucureştean favorit: “Din Grozăveşti, la poalele Dealului Mitropoliei, unde erau două covrigării, la care făceam naveta de două-trei ori pe noapte. Discutam ore şi ore, mâncând covrigi calzi”, pe uscat, fără bere “pentru că, în general, nu ne-a plăcut alcoolul, nici chiar sub această formă, şi nici vara”, spune consilierul. “Mai mergeam în zona dr. Staicovici sau în Parcul Icoanei, la Teatrul Bulandra. Treceam şi prin Preoteasa, la câte-un concert – l-am mai prins, vreo doi ani, pe Andrei Aldea – ori pe la Clubul Studenţesc, unde vedeam filme de cinematecă. În “303″, mai puţin. Una peste alta, nu am fost prea mult prin cluburi. Aveam un grup de prieteni şi ne simţeam mai bine între noi decât frecventând cluburile”.

În ceea ce priveşte noua sa muncă, de la Cotroceni, Radu Zlati spune că a găsit un departament prost croit. “Nu există oameni care să se ocupe cu relaţia pe zona societăţii civile. Încerc să manifest puţină iniţiativă, să ies în faţa societăţii civile pentru a avea un contact de idei. Dar, sincer, nu este prioritar pe agenda mea să am o discuţie cu domnii de la GDS, de pildă. Dacă dânşii vor, voi veni în întâmpinarea domniilor lor, dar mi se pare mult mai util, acum, să am o discuţie cu ONG pe mediu; pentru că acest gen de probleme mi se pare mult mai presant. Aş spune că vreau să generez o relaţie cu societatea civilă, în multiplele ei forme – presă, patronate, ONG” a precizat pentru gândul consilierul prezidenţial Radu Zlati pentru „Gandul”.

De unde „Gondolin”?

Zlati se recomandă drept un fan al genului fantasy. De acolo s-a inspirat şi pentru numele său din mediul online: Gondolin Shador, două oraşe din literatura fantasy. „Contul meu a fost deschis acum trei ani, când nu ştiam pe ce căi voi apuca în politică. (…) Jumătate din nume e luată din universul „Stăpânul Inelelor”, iar cealaltă din jocul video „Runes of Magic”, se destăinuie Zlati.

ZLATI vs SZEPLEKAN

Intr-o postare facuta miercuri, pe acelasi blog personal, Radu Zlati raspunde ultimelor evolutii din sanul PNL, cu importanta pentru zona Gherla: desemnarea sa drept candidat al PNL pentru colegiul 5 in alegerile parlamentare si implicit, scoaterea din cursa a tanarului Mihai Szeplekan, cel pe care organizatia Cluj a partidului il propusese, cu putin timp inainte, sa intre in lupta electorala.

„Aseară am avut un (relativ) plăcut schimb de păreri pe pagina lui Mihai Szeplekan de pe Facebook. Desigur, unele comentarii erau inflamate. La adresa mea. Altele mai ponderate în aprecierea situației. Care situație îl pune pe Mihai Szeplekan în ingrata situație ca, în ciuda unui vot covârșitor în Delegația Permanentă, să cedeze candidatura pentru Colegiul 5 Gherla în favoarea mea și  (deocamdată) să rămână fără un colegiu pentru care să poată candida din partea PNL/USL.

Nu cred că este tipul sau locul să facem arheologie politică în privința acestei decizii a Biroului Permanent Central al PNL. Și poate nici nu sunt cea mai indicată persoană să facă analize asupra acestui proces decizional, devreme ce eu însumi sunt un actor implicat în acest proces, putând deci fi acuzat de subiectivitate. Dar susținătorilor (unii dintre ei, necondiționați) ai domnului Szeplekan le pot spune următoarele:

 • în ciuda aparențelor, nu am fost și nu sunt într-o competiție (politică sau de altă natură) cu Mihai Szeplekan
 • dimpotrivă, sper ca în timpul campaniei electorale, Mihai să fie, alături de domnii Horea Uioreanu și Marius Nicoară (îndrăznesc a-i adăuga aici și pe reprezentanții USL din zonă!) un sprijinitor de nădejde
 • toate punctele din programului lui Szeplekan în ceea ce privește dezvoltarea localităților din aria Colegiului 5 Gherla vor fi negociate între mine și dânsul, personal având în vedere preluarea tuturor ideilor fezabile propuse de către echipa domului Szeplekan în propriul meu program
 • poate că alegătorii din colegiul 5 vor avea un deputat în Cameră cu mai puțină harismă decât Mihai Szeplekan, dar îi asigur că vor avea în mine un reprezentant serios, harnic, cinstit și întru totul devotat intereselor lor actuale sau de perspectivă

În concluzie aș dori să subliniez faptul că membrii Partidului Național Liberal, chiar dacă viața și politica îi poate pune, pentru scurte momente, în poziții (aparent) adverse rămân a face parte din aceeași mare familie. Campania electorală și mandatul meu de deputat vor dovedi cu prisosință acest fapt.”

 Reactiile nu intarzie sa apara

„Lasa-i Gondolin sa mai astepte ca mai au timp. La varsta lor inghiteam o tona de praf pe santier pentru un k… de salariu lunar….Asta-i viata, cine n-a trecut prin greu are senzatia ca i se cuvin toate. Dar Mihai e baiat bun, am citit si eu mesajul lui, dar sint fomistii aia de sub el care-l imping de la spate. Au lipit si ei 3-4 afise cu PNL si gata, vor sa aiba omul lor in Parlament. Sa-i vad in campania asta!”, scrie pe Facebook un sustinator al lui Gondolin, semnat Johnson Reloaded.

La randul sau, Mihai Szeplekan se declara resemnat cu eliminarea sa din aceasta cursa, dar nu renunta la dorinta de a ajunge in parlament. „Gata, de azi trebuie sa fim organizati si uniti! Multumesc din suflet la toata lumea pentru sustinere si cuvintele frumoase, avem un candidat pe colegiu 5 deputati, Radu Zlati trebuie sa-l sustinem si sa-l ajutam, scopul nostru este victoria USL. Daca voi ma iubiti, credeti in mine, ma sustineti, ma vreti, atunci faceti ce zic eu….il sustinem pe Gondolin Shador ca deputat! E ca si cum as fi fost EU! Eu, Mihai Szeplekan sunt un luptator, dar mai ales un invingator! Sunt convins ca voi reusi si voi o sa fiti alaturi de mine si eu de voi! Repet, imi doresc din tot sufletul mai mult ca orice, ca din toamna, dupa 12 ani in politica sa ajung deputat! Iar voi ce credeti in mine sa nu ramaneti dezamagiti!”

Zlati si Gherla

Incepand de miercuri dimineata, una dintre paginile de Facebook Radu Zlati (sunt doua!) si-a schimbat infatisarea: la fotografia de profil regasim o imagine din Gherla. Iar pe blogul personal, yellowgondolin.wordpress.com, apare titrat mare „Radu Zlati – deputat de Gherla”. E semn ca bat la usa alegerile, iar legaturile cu Gherla trebuie stranse pe orice cale. Cat de bine va reusi „Gondolin” sa se apropie de electoratul gherlean, dar in primul rand de organizatia locala Gherla a PNL, sustinatoare ferventa a lui Mihai Szeplekan, vom vedea in campania electorala, care debuteaza peste doua saptamani.

sursa: GherlaInfo

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: