9 Noiembrie: Începe!

Pe plan internațional, azi, 9 Noiembrie, comemorăm mai multe evenimente, chiar dacă nici unul de importanță crucială în istoria omenirii. Dintre ele aș alege faptul că în 1938 regimul nazist a dezlțnțuit operațiunea cu nume de cod Noaptea de cristal. În spatele acestui nume feeric, unul dintre cele mai mari progromuri din istorie, care a arătat (pentru a câta oară?) până unde poate merge sălbăticia ascunsă în om, și ticăloșia organizată a statului împotriva celor fără de putere.

La noi, la români, dacă nu dorim să celebrăm începutul bătăliei de la Posada, bătălie în care țăranii valahi, în sumane și ajutându-se de ”râul, ramul” țării lor, au umilit trufia angevinului Carol Robert (1330), atunci poate că ar trebui să ne bucure începutul luptei electorale. Azi începe cea mai importantă, după mine, bătălie electorală a ultimilor 20 de ani, după aceea a anului 1996. Atunci, CDR a câștigat cumva la limită, și a fost nevoită să conducă statul printr-o alianță care nu s-a dovedit în toate cazurile benefică funcționării în regim optim a guvernării. Azi, nu se pune problema învingătorului, ci a scorului electoral, a gradului de mărime a acestuia. O victorie detașată a USL crează bune auspicii pentru preluarea pentru 4 ani a guvernării, și pentru îndiguirea tendințelor autoritariste ale președintelui demis de popor – până în 2014 sau mai aproape de acest termen limită… O victorie la limita lui 50% mai lasă acestuia o oarecare marjă de manevră, cu urmări dintre cele mai imprevizibile.

Deci putem spune că azi, 9 noiembrie, ar putea să înceapă sfârșitul real al regimului Băsescu. Nu depinde decât de USL (de la lideri până la ultimul activist și simpatizant) să covingă electoratul să vină la vot și să ofere mandat, democratic și dincolo de orice îndoială, USL. Ca să putem repara ceea ce regimul Băsescu a putut să strice, pentru a oferi Românilor și României un ”new deal.” Vom câștiga, nu mă îndoiesc de acest lucru. Tot ceea ce îmi doresc este ca, în acest război electoral, să nu devenim asemeni celor împotriva cărora luptăm. Căci atunci, zadarnică lupta și deșarte speranțele puse în noi…

To într-o zi de 9 noiembrie (1980) a murit Yves Montand cel care a încântat generații după generații. Și iată cadoul muzical pentru cititorii mei:

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: