Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 12 noiembrie 2012

”Bună ziua!

Avem stabilite, în vederea acestei campanii electorale, o serie de acțiuni comune, cu alte cuvinte, acțiuni la care co-președinții, liderii centrali ai partidelor din Uniunea Social Liberală vor participa împreună și, în sensul acesta, vă pot furniza câteva date de calendar care au fost decise definitiv astăzi: 15 noiembrie la București, 16-17 noiembrie în Ardeal – Cluj, Mureș, Bistrița, 23-24 noiembrie în Moldova – Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, 29 noiembrie – Dobrogea, 30 noiembrie – în Banat, 1 decembrie, Ziua Națională a României, vom fi împreună în București și 6 decembrie în Oltenia.

Sunt, repet, acțiunile la care participăm împreună. Sigur că nu sunt singurele, sigur că între timp se desfășoară, după un calendar detaliat, toate acțiunile colegilor noștri din teritoriu, propriile noastre acțiuni în colegiile în care candidăm și toate celelalte chestiuni de calendar ale campaniei pe care vi le aducem la cunoștință în măsura în care sunteți interesați punctual.

Am prezentat și am decis aceste acțiuni comune, elementul de unitate este unul esențial în această campanie. Cum se vede deja, se vedea dinainte de a începe campania, se vede și mai evident odată cu începerea ei, probabil ultima șansă a adversarilor noștri politici – și observați ce cuvinte alese folosesc – nu mai este aceea de a-și spori numărul lor de voturi, de a decredibiliza cumva Uniunea Social Liberală, ci de a induce ideea că fie nu va fi numit domnul Ponta, ci altcineva din USL prim-ministru, fie altcineva va decide cine, cum sunt miniștrii și în sensul acesta diverse grupuri – care între noi fie vorba nici nu există – vor acționa. Ori, mesajul nostru este încă o dată același pe care îl avem de la înființarea USL, nedezmințit nici de declarații, mai ales nici de fapte, care va fi continuat pe timpul acestei campanii și imediat după aceea.

Dacă – și spun dacă din respect pentru alegători, pentru că nu putem vorbi noi în numele lor, noi suntem foarte optimiști – dar spun dacă Uniunea Social Liberală obține majoritatea absolută în privința mandatelor din Parlament, majoritatea absolută însemnând 50% plus unul din mandatele din Parlament, atunci există câteva certitudini care nu pot fi, cu niciun chip, puse în discuție.

Unu, că premierul acestei coaliții victorioase este Victor Ponta, că Guvernul va fi alcătuit prin discuții, așa cum s-a întâmplat și prima dată, între conducerile partidelor respective, cu decizia forurilor partidelor respective, va fi un Guvern, deci un premier și un Guvern stabilite exclusiv de către Uniunea Social Liberală. Aș vrea să spun încă o dată lucrul acesta pentru ca speranțele care se leagă de o eventuală infiltrare, amestecare și influențare din alte părți a acestor procese să fie în chip rațional abandonate.

Mă opresc aici, dacă sunt întrebări…”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Din punct de vedere politic, dacă colegii dumneavoastră din Comisia juridică nu vor găsi temei pentru arestarea deputatului și va fi lăsat în libertate, nu vă este teamă că din punct de vedere politic USL ar putea îmbrăca acea haină a apărătorilor corupților din Parlament?

Crin Antonescu: Uitați, haideți să ne fixăm odată criteriile și să nu le schimbăm de la caz la caz. A fost o discuție lungă și în această vară și nu numai despre faptul că într-o democrație nu contează doar votul majorității, nu contează doar votul, ci contează și respectarea unor norme ale statului de drept. Perfect adevărat.

Păi dacă noi avem niște principii – și primul ministru și ca om politic și ca jurist vi le-a formulat – dacă noi avem niște principii de natură juridică, de natură să așeze cadrul instituțional și regulile pentru oricare cetățean în fața legii, că e parlamentar, că nu e parlamentar, aș putea eu să le încalc socotind niște efecte electorale? Adică aș putea eu să încalc drepturile unui om, că e Trășculescu sau că e altcineva, ori câmpul de acțiune al unei instituții, calculând câte voturi primesc sau nu? Nu cred. Ca atare, nu vom face lucrul acesta. Exact cum domnul Ponta v-a spus, așa vom proceda și cui i-e teamă să nu candideze pentru că într-o campanie electorală există foarte multe lucruri.

Ați văzut foarte frumos debutul în prima zi de campanie, cu niște miniștri aleși frumos pe sprânceană, pe diferite criterii.  Unii dintre colegii dumneavoastră aveau editorialele pregătite, nu le-au mai putut nici opri. Adică asta e situația. Ne batem, e o campanie electorală, important e să respectăm în primul rând noi niște criterii, indiferent că e vorba de colegi de partid, de pedeliști sau de parlamentari sau de simpli cetățeni.

Jurnalist: Ați fost invitat la lansarea candidaturii lui Gigi Becali, în calitate de superior pe linie de partid?

Crin Antonescu: Nu, eu sunt alături de toți candidații Uniunii Social Liberale, în egală măsură, deci și alături de Gigi Becali. Nu am participat și nu pot participat la lansarea tuturor. Dacă programul mi-ar fi permis, nu aș fi avut nicio ezitare. Gigi Becali este un candidat în calitate de candidat la fel ca oricare altul al Uniunii Social Liberale.

Jurnalist: Cum vi s-a părut lansarea într-un restaurant?

Crin Antonescu: Nu am văzut, nu am fost acolo, nu am văzut nici imagini. Chiar nu cunosc, n-am despre ce să vorbesc. Până la urmă fiecare parlamentar, fiecare organizație își face lansarea cum dorește… S-a întâmplat ceva ilegal sau ieșit din comun? Nu.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: