Discursului președintelui PNL, Crin Antonescu, la evenimentul de lansare a candidaților USL Cluj – 16 noiembrie 2012

“Bună ziua, dragi prieteni!

Vă salut pe toți cu respect, cu drag. Mie îmi e cel mai greu, mie îmi e întotdeauna cel mai greu, mie îmi rămâne cel mai puțin timp pentru că sunt mai bătrân, pentru că vorbesc ultimul. Trebuie, deci, să încerc să concentrez pentru că aud din nou că ardelenii vorbesc puțin și fac mult. Să dea Dumnezeu! Am cunoscut, toată România, câțiva care vorbeau mult și repede – Emil Boc, Daniel Buda –  și nu prea făceau ce spuneau.

Așa cum spuneam și la alegerile locale, noi toți ceilalți care nu suntem ardeleni, care nu suntem clujeni – nu ne poate da Dumnezeu toate darurile – continuăm să privim cu speranță, cu respect și cu încredere către adevăratul Cluj, către adevărații clujeni, către elita autentică, muncitoare, onestă, patriotică și reprezentativă pe care capitala Ardealului e datoare în continuare să o dea României. Vă așteptăm!

Îi cunosc pe cei mai mulți dintre candidații dumneavoastră și sunt sincer onorat să fiu alături de dânșii astăzi în fața dumneavoastră pe această scenă. Cu unii dintre ei am fost coleg în Parlament și sunt colegi extraordinari și merită încrederea dumneavoastră înainte. Pe unii dintre ei, care acum cer pentru prima dată votul clujenilor pentru Parlament, îi cunosc de multă vreme și îi cunosc cu toată energia, puterea de luptă, devotamentul, puterea de convingere, credința lor, ca pe Elena Uioreanu, de ani de zile, sau îi cunosc din tinerețe, ca pe Radu Zlati, un adevărat om de carte, un adevărat om de școală, un adevărat om în stare să dedice semenilor săi și celor mai tineri tot ceea ce a  învățat și tot ceea ce face.

Le doresc tuturor candidaților să aibă credința, puterea, încrederea, capacitatea de luptă a lui Horea Uioreanu pe care îl felicit încă o dată și îi mulțumesc. Horea, ajutat de dumneavoastră toți, a spart vraja cum că la Cluj nu se poate face nimic. Horea a câștiga pentru că a crezut și voi ați crezut în el! Horea a câștigat și ați câștigat toți împreună cu el pentru că atunci când nu credea nimeni, el și voi ați crezut. Faceți la fel acum, la parlamentare, și Clujul va fi al USL!

Sunt unul dintre cei 7,4 milioane de români, dintre cei care am spus DA la referendum, dintre cei care cred că Uniunea Social Liberală dă o șansă României. Și pentru că sunt unul dintre cei 7,4 milioane, șapte milioane patru sute de mii de oameni – să nu mai vorbim cu virgule, pentru că sunt oameni, nu sunt cifre, sunt conștiințe, sunt speranțe, sunt familii. Vreau să spun în legătură cu toate minciunile lor, e tot ce le-a mai rămas, vreau să mă îndrept împotriva uneia singure și cele mai mari: niciunul dintre noi, din cei șapte milioane patru sute de mii, niciunul dintre noi, dintre conducătorii și membrii Uniunii Social Liberale, nu avem alt gând decât România în Europa, nu avem alt gând decât România occidentală, nu avem alt gând și alt proiect decât România partener adevărat cu Statele Unite, România membru al NATO, România membru al Uniunii Europene.

Dar ce ne deosebește de alții este că noi vrem să dăm conținut cu adevărat acestor lucruri, că vrem, atunci când spunem “România puternică”, să pornim și să înfăptuit cât se poate de mult din ceea ce este mai mult decât un program de guvernare. „România puternică” este un proiect național românesc după zeci de ani. Să ne ajute Dumnezeu să-l punem pe picioare!  Să ne ajute Dumnezeu ca la capătul lui, în Europa, în NATO, în parteneriat cu puternicii lumii, să fim, într-adevăr, cineva, adică România! Să fim, într-adevăr, țara despre care toată lumea să știe că o țară puternică, că e o țară sigură, că e o țară stabilă, că e o țară condusă de oameni puternici și că e o țară cu cetățeni puternici. Acesta e gândul meu și nimeni, dacă ține la această țară, nu poate gândi altfel.

Sigur, lor, adversarilor noștri politici, le-au mai rămas minciunile de zi cu zi, calomniile de zi cu zi și amintirile lăutărești apărute mai nou. Noi avem de luptat nu cu ei. Noi trebuie să ne organizăm, noi trebuie să îi convingem pe toți compatrioții noștri că avem ceva de oferit și de construit împreună, dar lupta noastră este cu viitorul. Provocarea noastră este aceea ca după mulți ani, după multe decenii să putem începe construcția unui proiect național.

Și noi, Uniunea Social Liberală, construcție politică grea, construită cu greu, apărată, avem și noi secretele noastre. Nu le știe domnul Mihai Răzvan Ungureanu, nu le știe domnul Traian Ungureanu, nu le știe nici măcar cel care mai știe câte ceva și anume domnul Traian Băsescu. Secretele noastre sunt în principal două:  legătura cu oamenii, cu oamenii reali, cu oamenii în suferință, cu oamenii care pot și vor să creeze și să muncească în această țară, și al doilea, cel mai important, pe care vă rog să-l apărați și după ce vom câștiga alegerile – unitatea și încrederea între noi, liberali, pesediști, conservatori, ardeleni, regățeni.

Țara are nevoie de proiect, țara are nevoie de unitate, țara are nevoie de conducători adevărați. La 9 decembrie să-i dăm o majoritate mai puternică decât oricând și, în consecință, să-i dăm un prim ministru mai puternic decât oricând.

Nu mai spun cum îl cheamă, știe toată lumea. Nicio intrigă, niciun zvon, nicio diversiune, nicio comedie ca Lăzăroiu nu ne poate opri. Zis și făcut: USL la guvernare, Victor Ponta prim ministru, candidații noștri în Parlament!

Victorie! Victorie! Victorie!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Ce target aveți fixat pentru Cluj la alegerile parlamentare? Ce veți face în ipoteza în care după alegeri Traian Băsescu va striga fraudă și va fi susținut în afirmația aceasta de partenerii săi externi?

Crin Antonescu:  În legătură cu ținta, cu așteptările noastre la Cluj, nu am fixat birocratic, administrativ un număr de mandate sau un număr de voturi. Avem însă bune așteptări pentru că și la algerile locale s-a văzut foarte clar că există o schimbare majoră în opțiunile politice, general vorbind, și în județul Cluj și în municipiul Cluj. Cred că scorul va fi și mai bun decât a fost la locale, având în vedere că există un context general în sensul că eu cred că la locale PDL-ul sau cum s-a mai vopsit el atunci era încă mult mai tare decât este astăzi, fenomenul acesta de descompunere politică s-a continuat accelerat.

Pe de altă parte, și pentru Parlament avem o garnitură de candidați cu adevărat redutabilă, alcătuită din oameni care au mai fost în Parlament și cu care avem întrutotul curajul să fim din nou în fața oamenilor pentru că sunt foști parlamentari remarcabili, pe de altă parte cu oameni noi, cu debutanți, nu în politică, dar în Parlament, cu ajutorul lui Dumnezeu și al alegătorului, care iarăși cred că sunt foarte bune speranțe pentru Cluj.

Eu sper să se închidă, se folosește formula aceasta, să fie colegii cu peste 50% și sper oricum că și Clujul va fi, grosso modo, în media țării.

În legătură cu eventualele strigăte pe care le-ar putea scoate Traian Băsescu după alegeri, nu cred, eu cred că trebuie să distingem, așa mi se pare corect, între ceea ce spune că va face și va face Traian Băsescu și toate elucubrațiile domnului Lăzăroiu sau altor domni.

Sigur, nu este deloc normal și trece ușor acceptat faptul că un consilier prezidențial, poziție extrem de importantă, poziție de mare responsabilitate, poziție echivalentă celei de ministru și care îl reprezintă direct pe președinte, un consilier prezidențial poate să vorbească toate trăznăile din lume fără ca președintele să aibă vreo legătura cu asta. În sensul acesta, comunicatul sau declarația date de purtătorul de cuvânt al Președinției în legătură cu aberațiile domnului Lăzăroiu e ea însăși aberantă. Vă rog să vă imaginați că un consilier al președintelui Statelor Unite ar scrie pe blog că dorește să atace Franța, că are cu ce și a doua zi purtătorul de cuvânt al președintelui Statelor Unite ar ieși și ar spune, domne, noi nu avem nicio legătură cu ce scrie omul acela pe blog. Sigur, forțând puțin lucrurile, dar în fond, instituțional același lucru.

Eu cred că domnul Traian Băsescu va lua act printr-un comportament politic și psihic normal de rezultatul alegerilor, nu va striga fraudă, câtă vreme înțeleg că avem și observatori, câtă vreme înțeleg că toată lumea va fi cu ochii pe aceste alegeri și câtă vreme, și în legătură cu așa-zisele fraudele de la referendum,  lucrurile cred că s-au lămurit. Sigur, președintele a putut ieși recent din nou în mod iresponsabil și vorbi despre fraude enorme sau uriașe, nu mai știu exact termenul folosit, în ciuda faptului că până și procurorii domniei sale, după ce au răscolit țara mai ceva decât primii creștini, predicatorii nu au reușit să găsească decât cifra pe care o cunoașteți, de voturi discutabile, nu fraudate, asta rămâne de dovedit și nu fraudat într-un sens sau altul.

Și în fine, nicio instituție europeană, nicio cancelarie europeană sau din lumea asta nu e dispusă să acționeze după ce scrie pe blog domnul Lăzăroiu sau după ce strigă chiar domnul Băsescu. Suntem totuși în Europa, suntem totuși într-un peisaj care măcar de asta vară cred că s-a limpezit.

Jurnalist: Cum comentați cazul Trășculescu și ce s-a întâmplat la Comisia juridică?

Crin Antonescu: Eu am vorbit cu colega mea, domnișoara deputat Alina Gorghiu, care este în Comisia juridică a Camerei, am vorbit în această dimineață. N-avea nimeni de gând să tergiverseze nimic, se amânase ședința cu două ore la solicitarea domnului Daniel Buda, care este președintele Comisiei, care invoca un fapt real, ceața de la Cluj, și dorea să participe și domnia sa și atunci îl așteptau. Dar nu întârzie nimeni.

Jurnalist: Daniel Buda spunea că USL se rupe după alegeri și că oricum PDL a trimis câțiva oameni în PNL care la momentul potrivit vor sprijini în acest sens.

Crin Antonescu: Dacă în activitatea lor, organizată ani de zile, n-ar fi făcut atâta rău țării ăsteia, și domnul Daniel Buda, și domnul Emil Boc și alții câțiva ar fi de-a dreptul simpatici. E comic, admiteți că e comic, într-un vârf de campanie electorală să te bazezi pe faptul că ai trimis câțiva oameni în PNL și că aceia vor acționa la momentul respectiv. Noi câștigăm puncte pe zi ce trece. După cum ați văzut, după câțiva ani de luptă teribilă în care s-a spus că PNL e bun, Antonescu e rău, aici avem puțină memorie.

Până în 2009, PNL era bun, dar Tăriceanu era rău. După ce am venit eu la conducerea PNL, a durat vreo săptămână, s-au lămurit – putea fi lămuriți dinainte, dar așa le-a trebuit lor, mai mult timp – și Antonescu a devenit rău și PNL bun.

De curând, mi s-a dat dispensă și mie, am fost foarte bucuros, mi-am frecat mâinile, domnul Blaga a zis ‘Cu Crin, fără Crin, cu PNL-ul discutăm’. Acum, USL-ul avem un moment de respiro. Până acum se arăta foarte clar că nu ne apucă alegerile, că o să ne rupem până în alegeri. Domnul Daniel Buda ne mai dă un termen și, în fine, avem garanția că nu ne rupem până în 9 decembrie, ceea ce totuși e performant, să încheiem și noi un ciclu, ducem treaba până la capăt.

Nu e mult de comentat, observați că domnul Victor Ponta este cât se poate de politicos, eu sunt cât se poate de bonom, o mare bunătate ne animă atunci când vine vorba despre acești oameni, este caraghios. Și să știți că, apropo de oameni din PD care au venit în PNL și probabil e valabil și pentru cei din PSD, nici nu sunt foarte mulți, nici nu i-am primit pe toți care vroiau să vină și chiar nu există niciun dubiu asupra seriozității și intențiilor lor.

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “Discursului președintelui PNL, Crin Antonescu, la evenimentul de lansare a candidaților USL Cluj – 16 noiembrie 2012”

  1. aurel tigaeru 16 noiembrie 2012 la 7:21 PM #

    SUNT SATUL DE PROSTIILE DEBITATE DE BUDA-CARE AR TREBUI SA VB LA BUDA-DE ALE PDL-eilorCARE-SI VAD AMENINTATE AFACERILE,SPAGILE SI TOT FELUL DE AVANTAJE CU CARE S-AU PRICOPSIT.SPERAM CA ACUM DACA NU VOR MAI LOCUI LA HOTELURI DE LUX,SA-I MAI MUTAM PE LA POARTA ALBA,JILAVA SI ALTE STABILIMENTE PT HOTI,EXCROCI.ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!!!!!!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: