Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 19 noiembrie 2012

”Bună ziua!

Legat de agenda Parlamentului, cum știți, mâine Camera se reunește pentru a discuta cazul Trășculescu și, de asemenea, astăzi avem un Birou Permanent al Senatului în care vom discuta câteva subiecte.

Înainte de toate, eu cred că acest subiect major al poziției României la Consiliul European poate să facă conținutul și unei dezbateri parlamentare. Examinăm posibilitatea de a face o ședință, poate chiar mâine, a camerelor reunite pe acest subiect, o să propun asta colegilor mei. Vom vedea care va fi decizia.

În orice caz, mâine avem convocate grupurile parlamentare la o întâlnire comună, grupurile USL, în care vom stabili poziția de principiu față de toate aceste lucruri. Reamintesc că pe agenda Biroului Permanent al Senatului de astăzi va fi și scrisoarea pe care Traian Băsescu a trimis-o în legătură cu votul pe care Senatul l-a dat în cazul Mircea Diaconu, voi pune evident în discuția și în decizia Biroului Permanent al Senatului solicitarea din această scrisoare.

Acestea sunt chestiunile cele mai importante pentru săptămâna în care vom avea aceste reuniuni ale camerelor Parlamentului sau cel puțin a unei camere.

În rest, programul de campanie, trecând acum în alt registru, continuă așa cum a fost anunțat. Sfârșitul acestei săptămâni ne va găsi, conducerea USL, în aceeași formulă reunită în județe din Moldova, în Iași, Botoșani, Suceava, Neamț.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist:  Rezoluția de astăzi a USL și o posibilă ședință de plen ce finalitate vor avea, adică puteți să impuneți președintelui să transmită mai departe aceste concluzii la Bruxelles?

Crin Antonescu: USL este la guvernare și în primul rând această rezoluție este o poziție politică de principiu pe care Uniunea o adoptă și pe care Guvernul deja a adoptat-o și o pune în practică.  Noi nu putem să impunem, ca Uniune Social Liberală, nimic președintelui. E vorba, însă, de încercarea de a ne comporta ca într-o țară democratică în care punctul de vedere al unor forțe politice semnificative contează și trebuie comunicat.

Dacă vom avea o dezbatere în Parlament, cu atât mai mult. Evident, președintele nu poate fi constrâns, dar cred că în orice democrație, orice reprezentant al unui stat, de la cel dintâi, care este președintele, continuând cu executivul, cu primul ministru, cu miniștrii, cu toți ceilalți oameni care într-o măsură sau alta, într-o calitate sau alta reprezintă statul român, e normal să țină cont de poziția de principiu pe care, de pildă, Parlamentul o adoptă.

Acesta este sensul și dacă vorbim de o eventuală dezbatere în Parlament este foarte important să exprimăm toate punctele de vedere pentru că, de pildă, opoziția parlamentară actuală, PDL-ul, nu a exprimat, după cunoștința mea, o poziție de principiu față de aceste chestiuni.

Sigur, avem parte de micile răcnete de campanie, cum face Ponta declarații antieuropene și așa mai departe, tot felul de prostii de la domnul Băsescu la domnul Ungureanu Traian. Dar aici e vorba de poziții oficiale care într-o democrație, pe asemenea teme, pentru că încă o dată, vorbim de bugetul 2014-2020, se exprimă în Parlament. Nu e vorba de a constrânge pe cineva.

Jurnalist: Domnule președinte, luați în calcul ca dacă propunerea dumneavoastră în Birourile Permanente trece, să îl invitați pe președinte la această dezbatere? Îi veți adresa o invitație?

Crin Antonescu: Nu cred. Dacă va exista această propunere, o vom examina, de la alți colegi. Eu nu cred, pentru că de la președinte știm că nu-i trebuie decât niște oameni cu laptop, nicidecum oameni politici. În Parlament sunt oameni politici, mandatați de națiune să discute politică.

Jurnalist: În calitate de președinte al Senatului și de lider de partid care este poziția dumneavoastră față de ideea reluării votului în cazul Diaconu?

Crin Antonescu: Poziția mea este aceeași, am mai expus-o. Senatul a dat un vot pe această speță specială, complicată. Nu e vorba de o lege, este pur și simplu un vot pe care Senatul l-a dat și nu există motive sau constrângeri ca Senatul să reia acest vot.

Sigur, se poate decide asta, dar repet, nu ne aflăm în situația unei legi și a regimului de promulgare în care președintele are constituțional dreptul, atunci când nu e, mă rog, mulțumit, nu e de acord cu o lege așa cum a ieșit ea din Parlament, are dreptul de a o retrimite și de a cere reexaminarea ei. Nu suntem într-o astfel de situație și din punctul meu de vedere nu avem de ce să reluăm acest vot, indiferent că el poate să nască discuții sau poate să nu-i placă președintelui.

Asta este poziția mea personală, pentru că pe asta mi-ați cerut-o. Decizia, sigur că o va lua Biroul Permanent al Senatului.

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 19 noiembrie 2012”

  1. GIM 20 noiembrie 2012 la 10:26 AM #

    În premieră: Otrava pe care o mâncăm în fiecare zi
    http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?id=8197

    Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: