Declarațiile vicepreședintelui PNL, Mihai Voicu, după ședința BPC PNL, 28 ianuarie 2013

pnl1”Bună ziua!

S-a încheiat ședința Biroului Politic Central al Partidului Național Liberal. Vreau să încep prin a face o corectură necesară, pentru că unele televiziuni sau agenții de presă au transmis o știre care nu este adevărată, și anume că în ședința BPC s-a discutat ceva despre destituirea, demiterea, revocarea, înlocuirea, cum vreți să-i spuneți, a domnului ministru al Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe. Nu s-a pus problema despre așa ceva și nici nu a existat vreo discuție cu privire la îndeplinirea atribuțiilor profesionale ale domnului Stroe, cu privire la dezăpezire sau mai știu și eu ce alte știri de acest gen au fost promovate. Domnul președinte Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a solicitat, politicos, o discuție lămuritoare cu domnul ministrul Stroe, cu privire la unele chestiuni despre care eu nu pot să vă lămuresc și probabil că nici domnul Petrache, va dori întâi să discute cu domnul ministru Stroe despre aceste lucruri. Nu s-a pus problema însă de vreo măsură sau, repet, despre prestația domnului Stroe cu privire la dezăpezire sau cu totul și cu totul altceva.

Au fost discutate, de asemenea, câteva chestiuni tehnice cu privire la organizarea Congresului Extraordinar de la sfârșitul lunii februarie. Domnul președinte Crin Antonescu, conform atribuțiilor statutare, va desemna o comisie tehnică, acest lucru se va întâmpla mâine, cu privire la elaborarea, strângerea, sintetizarea eventualelor modificări la statutul PNL. Această comisie va înainta, desigur, propunerile mai departe, pe cale statutară, Delegației Permanente, Congresului și Congresul va avea, desigur, ultimul cuvânt.

Am purtat, în deschiderea ședinței, o discuție legată de Legea bugetului, demersurile parlamentare care au început, practic, de astăzi cu privire la aprobarea Legii bugetului. De asemenea, mă simt nevoit să contrazic o informație care a apărut zilele trecute, și anume că parlamentarilor PNL sau USL li s-a interzis să depună amendamente cu privire la buget. Nici vorbă de așa ceva. De altfel, sunt deja amendamente depuse de către colegii noștri, fie ei deputați sau senatori, și aceștia nu au de gând, în niciun caz, să și le retragă sau lucruri de acest gen.

Înțelegem, desigur, constrângerile în care ne aflăm. Știm că este încă un proiect de lege a bugetului care se discută în primul rând și în concordanță cu organismele financiare internaționale, dar într-un anumit set de constrângeri date de situația economică. Însă ideile bune, exprimate sub forma unor amendamente, nu pot fi, în niciun caz, interzise.

Mai mult decât atât, mâine dimineață, primul-ministru, împreună cu ministrul Finanțelor, domnul vicepremier Daniel Chițoiu, va avea și o întrunire cu membrii grupurilor parlamentare reunite, Cameră și Senat, ale USL, deci PNL, PSD și PC, urmând să se discute tocmai astfel de aspecte.

De asemenea, nu este desigur niciun fel de secret, am purtat o discuție deschisă cu privire la unele poziții publice exprimate de domnul Călin Popescu Tăriceanu în zilele ce au trecut. Fără nicio excepție, desigur în afară de domnul Călin Popescu Tăriceanu, membrii Biroului Politic care au intervenit, care au luat cuvântul, au exprimat aceeași poziție publică pe care au făcut-o zilele trecute și colegi de-ai noștri, lideri ai partidului, președinți de organizații, președinții consiliilor județene care au dat un comunicat într-o astfel de direcție, organizația Tineretului Național Liberal și anume ca să sintetizez, din punctul nostru de vedere, al majorității liderilor Partidului Național Liberal, al marii majorități ai acestora, chestiunea candidatului la președinție din partea USL, nu doar din partea PNL, este o chestiune închisă, tranșată. A avut loc nu doar un singur congres, cel al Partidului Național Liberal, dar au avut loc congrese ale partenerilor noștri din USL – PSD și PC – precum și un congres reunit al Uniunii Social Liberale, care a desemnat nu doar o idee despre un candidat al USL din partea PNL, ci l-a nominalizat ferm pe domnul Crin Antonescu pentru această funcție.

Vă mulțumesc, dacă sunt întrebări…”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: În privința excluderii, s-a pus problema excluderii?

Mihai Voicu: Nu s-a discutat, deci nu există nici un fel sancțiune.

 Jurnalist: Deci propunerea a fost respinsă?

Mihai Voicu: Nu s-a discutat. Am spus la început, a fost o discuție politică, nu una care să se bazeze pe chestiuni statutare de genul sancțiuni, supus la vot pentru că un Birou Politic al PNL nu poate supune la vot o chestiune care ține de o decizie, repet, luată de Congresul PNL, de Congresul PSD, de Congresul PC și de un congres reunit al USL. Deci a supune la vot ar fi fost, fără îndoială, o chestiune ridicolă. Am discutat, însă, politic, despre aceste poziții publice.

Jurnalist: Dar această propunere poate să meargă către acea comisie?

Mihai Voicu: Din punctul meu de vedere nu pentru că este vorba, repet a treia oară, din păcate, despre lucruri care au fost decise și de congresele partidelor din USL. Cam cum ar fi ca noi într-o comisie să trecem peste ceva ce a fost decis de un USL întreg?

Jurnalist: Radu Stroe și Dan Radu Rușanu au vorbit pe față despre posibilitatea excluderii domnului Tăriceanu din PNL. S-a pus în această ședință vreun moment discuția în acest sens?

Mihai Voicu: Am răspuns deja la această întrebare, nu.

Jurnalist: Întrebarea este dacă s-a ridicat problema excluderii.

Mihai Voicu: Am înțeles foarte bine întrebarea și răspund a treia oară: nu.

Jurnalist: Câte amendamente au fost depuse de către Partidul Național Liberal?

Mihai Voicu: Nu am făcut o astfel de centralizare. Vă rog, dacă sunteți amabil să întrebați liderii grupurilor parlamentare. Nu știu.

 Jurnalist: Am întrebat.

Mihai Voicu: Eu răspund despre ceea ce s-a întâmplat la ședința Biroului Politic. Mai mulți colegi au menționat faptul că sunt parlamentari destui, printre care și liderul grupului de la Senat, de exemplu, care au depus amendamente. Nu cunoscut numărul acestora. Ideea contează.

Jurnalist: Domnul Roșca Stănescu spunea că a încercat să depună un amendament la Comisia pentru cultură, dar nu a fost primit.

Mihai Voicu: Poate că este o chestiune de tip procedural pe care domnul Roșca Stănescu nu a îndeplinit-o pentru că Comisia de cultură nu-i poate interzice unui senator să depună amendamente, decât dacă a depus greșit sau prost formulat sau nesemnat sau, mai știu, astfel de lucruri. Mi se pare absolut de neconceput ca o comisie parlamentară să-i interzică unui senator să depună amendamente. Nu cred că așa ceva este adevărat.

Jurnalist: Ați spus că sunt oportune amendamentele bune, dacă am înțeles eu corect. Domnul Roșca Stănescu propune diminuarea bugetului Președinției cu 16% și alocarea banilor în alte direcții.

Mihai Voicu: O să vă rog să vă adresați ministrului de Finanțe pe aceste subiect.

Jurnalist: Legat de statut, este posibil ca pe viitor, poate după alegerile din 2014, să se reia în discuție posibilitatea unui scrutin intern pentru desemnarea candidatului prezidențial?

Mihai Voicu: Este posibil orice va considera Congresul de cuviință. Congresul este singurul for care poate modifica statutul.  Nu pot eu răspunde în numele Congresului.

Jurnalist: Dacă n-ar fi fost acea decizie a Congresului PNL și apoi urmată de decizia Congresului USL ideea unor alegeri interne surâde?

Mihai Voicu: Ar putea fi o discuție de principiu. În acest moment consider că și în urma sondajelor  de opinie și în urma performanței de la alegerile prezidențiale precedente și în urma plasării Partidului Național Liberal pe scena politică românească din acest moment, indiferent de contextul în care s-au desfășurat evenimentele USL la care faceți referire, domnul Crin Antonescu este cel mai potrivit candidat la președinție.

Vă mulțumesc.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: