Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPC – 18 februarie 2013

12-07-04-07-35-14big_antonescu_senat”Bună ziua!

Aceasta a fost ultima ședință a Biroului Politic Central, ultima ședință obișnuită, să spunem așa, înainte de Congres, drept pentru care, înainte de toate, le-am mulțumit colegilor mei pentru toată activitatea desfășurată în acești doi ani, din 2010 până astăzi, doi ani grei, doi ani complicați, doi ani, pe de altă parte, cu rezultate spectaculoase în foarte multe privințe.

Biroul de astăzi a avut de luat niște decizii de natură organizatorică. În primul rând, a stabilit convocarea pentru joi, la ora 15.00, a Delegației Permanente care va dezbate propunerile de modificare a statutului. În conformitate cu statutul în vigoare, Delegația Permanentă este cea care analizează propunerile și care formulează o propunere pentru Congres. Așadar, joi, la orele 13.00 Biroul Politic, ultimul, la orele 14.00 Consiliul Național, la orele 15.00 Delegație Permanentă, cu toate dezbaterile privitoare la statut. După care vineri, începând cu ora 12.00, Congresul Extraordinar dedicat modificării statutului și sâmbătă Congresul ordinar, care este dedicat raportului de activitate, depunerii de candidaturi, dezbaterilor programatice, alegerii unei noi conduceri, toate lucrurile care fac savoarea și interesul unui Congres. Atât.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Cum vedeți propunerea de modificare statutului prezentată ieri de Andrei Chiliman și Vlad Moisescu?

Crin Antonescu: Nu vreau să fac niciun comentariu în legătură cu orice propunere s-ar face. Eu, în calitate de președinte al partidului, am luat toate măsurile pentru ca orice propunere de modificare a statutului să fie înregistrată de comisia care inventariază, comisia condusă de Norica Nicolai. Reamintesc faptul că această comisie nu are o funcție de cenzor, deci comisia nu optează pentru susținerea unuia sau altuia dintre amendamente sau una sau alteia dintre propuneri. Comisia nu poate elimina, înlătura, respinge nicio propunere, comisia doar le inventariază, le așază în proiect, pentru a putea fi discutate pe articole, pe teme și așa mai departe și, încă o dată, ne-am exprimat dorința ca orice propunere privitoare la modificarea statutului să fie adusă în discuția Delegației Permanente.

Sigur că am o părere despre propuneri și mai ales despre inițiatori, dar nu consider că este corect să comentez eu acum aceste propuneri, sunt niște propuneri care se bucură, la fel ca oricare alte propuneri, de toată atenția și asupra cărora vor decide cei din Delegația Permanentă.

Jurnalist: Domnul Chiliman dorește să candideze pentru o funcție de conducere. Ați vedea o colaborare?

Crin Antonescu: Dorința cuiva de a candida și mai ales dreptul cuiva de a candida, al oricui în acest partid, nu este în niciun fel condiționat de părerea pe care o are actualul sau viitorul președinte al partidului. Eu salut dorința oricui de a candida, salut competiția, sper ca începând cu funcția de președinte al partidului, să existe mai multe candidaturi și, ca atare, așa cum nu comentez propuneri, nu comentez nici candidați. Este foarte normal, este dreptul oricui să candideze.

Jurnalist: Personal susțineți ideea protrivit căreia puterea într-un partid nu ar trebui să se concentreze în mâna unei singure persoane, respectiv a președintelui acestui partid?

Crin Antonescu: Fără îndoială, dar chestiunea aceasta nu s-a întâmplat niciodată în Partidul Național Liberal și vă asigur că nu se va întâmpla nici de acum încolo. Ce înseamnă concentrarea puterii în mâna unei singure persoane? Înseamnă puterea acelei persoane de a decide opțiuni strategice pentru partid și aceasta nu s-a întâmplat niciodată în Partidul Național Liberal, înseamnă puterea acelei persoane de a numi sau revoca oameni în poziții importante – miniștri, secretari de stat – și asta nu s-a întâmplat niciodată în PNL. Nu cred că s-a pus această problemă. Faptul că unii discută despre așa ceva este iarăși poziția lor. Eu vă rog însă să observați cu calm, cu luciditate și cu corectitudine faptul că, în vreme ce o armată întreagă de propagandiști cu zurgălăi sunt îngrozitor de preocupați de calitatea democratică a vieții în Partidul Național Liberal, PNL continuă să fie singurul în care se aud și se aud liber voci extrem de critice, voci care critică nu numai șeful partidului, dar opțiuni deja consacrate de către partid, prin diverse forme, inclusiv prin congrese. Asta în alte partide n-am văzut și nu văd, dar nimeni nu este îngrijorat de chestiunea aceasta. În PNL, nu se va pune niciodată problema concentrării puterii în mâna unei singure persoane. Persoanele pot avea influență, pot avea putere de convingere și asta se întâmplă în politică peste tot, dar atâta vreme cât toate procedurile statutare au fost mereu respectate, cât pluralismul de opinii, iată, face deliciul dumneavoastră, al presei, și asta se întâmplă, repet, în exclusivitate la Partidul Național Liberal, eu cred  că nu are rost să fiți îngrijorați și dumneavoastră, alături de domnul Chiliman, că puterea e în mâna unei singure persoane.

Jurnalist: Domnule președinte, am și eu două întrebări: listă sau vot uninominal? Și, a doua întrebare, care este termenul limită pentru depunerea candidaturilor în cazul unei moțiuni sau în cazul în cazul votului uninominal și pentru vicepreședinți?

Crin Antonescu: Vom vedea la Delegația Permanentă pentru ce formulă se va opta și ce propuneri vor fi.

Jurnalist: V-am întrebat care este opțiunea dumneavoastră.

Crin Antonescu: Opțiunea mea nu am să v-o anunț dumneavoastră înainte de a o anunța colegilor mei. Pot, însă, să vă spun, ca să nu vă las fără răspuns, că sunt preocupat de o formulă eficientă, reprezentativă și care să nu fie nici listă și nici vot uninominal, ceea ce înseamnă mai multe listuțe. Care era a doua întrebare?

Jurnalist: Care este termenul limită pentru depunerea moțiunii, în cazul listei, a candidaturilor uninominale, dacă e cazul?

Crin Antonescu: În conformitate cu statutul actual – asta e o prevedere care se poate introduce în noul statut – din punctul meu de vedere până în momentul începerii congresului de alegeri.

Jurnalist: În legătură cu steagul secuiesc, PDL ar vrea să ceară o poziție Parlamentului, Puiu Hașotti spunea că relațiile parlamentare ar trebui întrerupte dacă Budapesta continuă ostilitățile. Care este poziția dumneavoastră?

Crin Antonescu: Eu mi-am spus poziția în raport cu toate aceste provocări sau hai să spunem întâmplări atunci când nu sunt provocări. Ele trebuie abordate cu calm, abordate cu o atitudine care să aibă în vedere că noi suntem cei puternici. Noi nu trebuie să ne comportăm ca niște victime, ca o țară mică. Noi suntem o țară suficient mare, suficient de puternică pentru a putea face respectate legile României pe teritoriul României. Asta nu înseamnă deloc un supliment de tensiune, asta nu înseamnă sub nicio formă tensionarea raporturilor cu comunitatea maghiară pentru că la urma urmelor lucrurile sunt foarte clare. Oricine poate să arboreze în condițiile legii românești steagul secuiesc sau steagul albanez sau steagul catalan oriunde dorește: în casă, la balcon, în curte, la o petrecere privată, la o manifestare, să zicem de natură folclorică, tradițională a secuilor. Nu se poate substitui nici steagul secuiesc și nici vreun alt steag sau simbol, simbolurilor oficiale naționale care sunt stabilite prin Constituție și prin lege. E simplu și n-are rost să ne tensionăm și să generăm din  nou spațiu pentru dispute interetnice absolut de nedorit și absolut fără motiv.

Jurnalist: Deci nu se justifică o poziție oficială a Parlamentului în acest sens?

Crin Antonescu: Eu cred că nu.

Jurnalist: Când veți convoca Comisia de revizuire a Constituției?

Crin Antonescu: Este o discuție pe care, dacă îmi dați voie, urmează să o purtăm acum și la USL, dar mai ales la Biroul Permanent al Senatului, după aceea să luăm legătura cu cei din Cameră. Comisia este mixtă.

Jurnalist: Dar în ceea ce privește forumul constituțional? Acesta când va fi format, convocat?

Crin Antonescu: Noi cu asta dorim să începem și în termenul cel mai scurt, asta nemaidepinzând de noi, ci de rapiditatea cu care vor da curs acestei invitații diverse organizații, personalități, persoane juridice, fizice, să se constituie cât mai curând.

Jurnalist: Cine îl va conduce?

Crin Antonescu: Asta cred că este o decizie pe care o vom lua împreună. Eu sunt de părere că acest forum trebuie condus de o personalitate non-parlamentară. Comisia parlamentară are structurile ei, conducerea ei, forumul trebuie condus de o persoană care să fie aleasă de cei care participă acolo, un personaj public care să aibă ingredientele necesare.

Mulțumesc foarte mult.

Etichete:, , , ,

Un comentariu pe “Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPC – 18 februarie 2013”

  1. Anghel Gheorghe 18 februarie 2013 la 1:03 PM #

    CHIAR DACA M-AM AUTOSUSPENDAT DUPA 23 DE ANI DE ACTIVITATE ,DIN CAUZA NE-MULTUMIRILOR MELE LA ADRESA CONDUCERII ORG.P.N.L.-PLOIESTI, doresc sa infirm faptul ca domnul Crin Antonescu este persoana care doreste sa conduca discretionar activitatea P.N.L.
    CONSIDER CA MANDATUL DOMNULUI CRIN ANTONESCU ESTE UNUL MERITUOS PENTRU DOMNIA SA ,FAPT CE VA CONDUCE TOT LA ALEGEREA DOMNULUI CRIN ANTONESCU IN FUNCTIA DE PRESEDINTE AL P.N.L. SUCCES DOMNULE PRESEDINTE.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: