Despre adevărata înfrângere a lui Năstase

Nu am fost un mare simpatizant al domnului Năstase. Niciodată. Nici în perioada în care a fost premier, deși a avut, după mine, cea mai bună guvernare (bună în ceea ce privește interesele României, bună și în ce privește interesele membrilor cabinetului Năstase) din perioada postbelică. Să mai adaug însă faptul că, dată fiind calitatea joasă a guvernărilor anterioare, această performanță nu era una deosebită: în țara orbilor, chiorul este împărat. Cred și acum că înfrângerea lui Năstase la prezidențialele din 2004 a fost una necesară și benefică democrației românești. Nu l-am simpatizat în mod deosebit nici în perioada în care a fost înlocuit de la șefia partidului, sau când a fost hăituit de către procurorii lui Băsescu: la drept vorbind el însuși crease premisele acestor mașinațiuni, inclusiv prin modificarea Constituției astfel încât să vină mănușă pe mâna fină a lui Năstase – doar că ea a încăput pe aceea, grobian șmecherească, a lui Băsescu. Dar ceea ce nu i-am negat niciodată a fost statura de mare (la scara românească) om politic.

Când cu procesul lui Năstase și gestul suicidal al acestuia opinam (iar evenimentele ulterioare mi-au dat dreptate) că actul condamnării este unul politic (aici) și că va deschide  o prăpastie între PSD și Băsescu (aici). Referendumul din iulie 2012 mi-a confirmat presupunerile. Practic, rezultatul referendumului (mă refer la amploare votului anti-Băsescu, nu la mașinăria legală și extralegală pusă în funcțiune pentru a-l menține pe guvernator în fotoliul de la Cotroceni) iar mai apoi rezultatul la parlamentarele din decembrie 2012 au confirmat pentru mine că Traian Băsescu, cel care după mine  a pus la cale vânarea lui Năstase, a fost demis moral de către popor și izolat politic de către victoria USL. Nu rămânea decât ca USL, prin cele două instrumente pe care le avea la îndemână (majoritatea zdrobitoare parlamentară iar apoi exercițiul guvernamental), să desăvârșească victoria împotriva lui Băsescu expediindu-l acolo unde îi era locul: la groapa de gunoi a istoriei. Iar la această victorie (a poporului uselist) Năstase, prin gestul suicidal din vara lui 2012, își va fi adus aportul său fiind ( tocmai prin asumarea statutului de victimă a regimului Băsescu) chiar și așa, din închisoare, un simbol al luptei pentru democrație și viață politică ”normală”.

Re-evaluarea reciprocă Ponta-Băsescu mi-a aruncat în aer nu numai convingerile despre ceea ce ar trebui să facă USL în raport cu președintele-demis-de-popor, ci m-a făcut, la rândul meu, să operez mai multe re-evaluări.

Astfel, eu cred că acordul de coabitare lovește nu numai în Crin Antonescu și PNL (așa cum mulți s-au bucurat să constate) ca principali adversari ai lui Băsescu (și validați ca atare în ultimii 6-7 ani) dar lovește și în Adrian Năstase. Care nu mai este victima unui pseudo-dictator care își elimină dușmanii politici prin intermediul unei Justiții obediente, ci doar un oarecare condamnat de drept comun. Este drept, un condamnat aplaudat la Congresul PSD – dar nu mai puțin condamnat, izolat la periferia vieții politice, silit să vadă cum premierul PSD (lansat pe orbita politicii de către însuși Năstase) oferă patalama de bună purtare și onorabilitate ”călăului” său.

În continuare (și atâta timp cât Năstase poate avea oricând alte dosare penale pe țeavă) fostul premier va rămâne un bloger, își va da cu părerea își va lustrui postamentul propriei statui de (fost) mare om politic. Doar postamentul, căci statuia a fost decapitată – nu prin condamnarea la închisoare, ci prin pactul de coabitare. Năstase nu este prostul care să ignore faptul că Justiția, coana legată doar la un ochi, cu ochiul rămas liber privește doar înspre Cotroceni, iar Procuratura și DNA nu au fost nici măcar bănuite de independență. Așa încât tot restul este tăcere.

Și mai cred că nimic nu mai este sigur. Căci cine l-a ”lucrat” pe Năstase, poate face și lucruri mult mai rele.

Etichete:, , , ,

3 comentarii pe “Despre adevărata înfrângere a lui Năstase”

 1. Theodora 28 aprilie 2013 la 2:00 PM #

  Ce legatura are AN cu pactul de coabitare? Nu este membru al PSD, nu este parlamentar, nu este memru al guvernului … a hotarat AN sa se coabiteze????!!!! Pentru numele lui Dumnezeu, domnule deputat dar dumneavoastra vorbiti ca si cum PNL ar fi in opozitie …. sunteti la guvernare!!! daca nu sunteti de acord cu acesta coabitare faceti ceva!!! … parlamentarii PNL sa faca ceva daca nu sunt de acord cu coabitarea !!! … nu este suficient a isi exprime nemultumirea … asta putem sa facem noi , cei care nu avem decat puterea cuvantului … dvs parlamentarii PNL puteti sa faceti mai mult de cat sa declarati ca nu sunteti de acord !!!!! … nu este corect puteti …. TREBUIE, AVETI OBLIGATIA SA FACETI CEVA … DACA NU SUNTETI DE ACORD … NU VA PUTETI LIMITA LA DECLARATII

  Apreciază

  • alexc 28 aprilie 2013 la 2:14 PM #

   PSD = partidul hotilor care ii prostesc pe votantii lor ca le fac si le dreg , desi sunt saraci tocmai din cauza talhariilor PSD

   Apreciază

 2. alexc 28 aprilie 2013 la 7:03 PM #

  referitor la ce a zis nastase despre psd ca vor ei si presedintia. basescu nu poate numi un premier liberal sau pedelist? si cu psd in opozitie. pnl si pdl la putere, antonescu presedinte, basescu premier al pnl-pdl din 2014.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: