Declarații de presă – Crin Antonescu, înainte de Conferința Națională a CSL, 11 mai 2013

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Care este sfatul pe care îl dați studenților liberali?

Crin Antonescu:  Să învețe. Să învețe de toate, să învețe tot ce se poate învăța pe lumea asta.

Jurnalist: În ceea ce privește confiscarea averilor ilicite, liberalii sunt de acord cu această idee?

Crin Antonescu: Eu vreau să spun din capul locului că s-a exagerat, cred și declarația și categoric s-au exagerat și intențiile premierului, care a fost prezentat așa în ultimele zile ca un fel de căpcăun naționalizator și mâncător de proprietate. Nu e cazul. Cunosc foarte bine convingerile lui Victor Ponta în această privință și domnia sa a făcut referire doar la posibilitatea care există și în alte țări ca, în cazuri extrem de grave de fraudă, de infracțiuni sau de încălcări extrem de grave de lege, care implică și astfel de aspecte, să examinăm, repet, variante de confiscare strict pe această variantă. E numai o direcție de discuție pe care o vom avea. Vom vedea ce se întâmplă.

Cunoașteți foarte bine poziția Partidului Național Liberal în apărarea proprietății. Nu a fost niciodată confundată această poziție cu apărarea cu orice preț a unor bunuri acumulate în mod ilegal, în detrimentul altora sau prin încălcarea legilor. Deci, nu e până la urmă nici un fel de motiv de coliziune. Vom avea aceste discuții, vom găsi cele mai bune nuanțe politice și juridice și în nici un caz proprietatea, așa cum este ea consfințită și apărată în actualul text al Constituției României, nu va avea de suferit.

Jurnalist: Domnul Victor Ponta și-a anunțat intenția de a modifica articolul 44 din Constituție, cel care privește dreptul la proprietate. Dumneavoastră sunteți de acord, pentru că dl Chiuariu spunea că nu e nevoie de această modificare din Constituție.

Crin Antonescu: Sunt păreri diferite, sunt subiecte foarte serioase pe care vom discuta și eu vă propun prietenește să purtăm discuțiile, nu mai e mult, atunci când vom trece propriu-zis la ele și atunci când vom putea spune care este exact nuanța, poziția fiecăruia și până la urmă ce rezultă de acolo.

Jurnalist: A fost corectă atitudinea premierului în condițiile în care nu ați avut nicio discuție în USL?

Crin Antonescu: Noi avem o regulă, care cred eu e de bun simț, în orice caz, e destul de simplă, fiecare poate să spună ce crede atunci când descriem opinii, opțiuni, propuneri. Nu luăm decât decizii împreună, iar așa cum și din partea noastră, din partea liberalilor, au existat declarații publice privitoare la o opțiune sau alta, la o nuanță sau alta, nu văd de ce și partenerii noștri și primul ministru chiar nu ar avea dreptul la asta. Important este ca ceea ce decidem să decidem împreună și vă asigur că așa se va întâmpla.

Jurnalist: Poziția PNL în cadrul USL nu ar fi în pericol dacă acest lucru s-ar produce?

Crin Antonescu: Nu, poziția PNL în cadrul USL nu este pusă în pericol deși unii, ca să spun așa, asta speră în fiecare zi. Poziția PNL în cadrul USL este una foarte clară, ea este stabilită și de documentele politice ale Uniunii și de permanenta colaborare pe care noi o avem în cadrul Guvernului, în cadrul USL-ului și la nivelul deciziilor politice și eu, cel puțin,  nu am nici un motiv să spun până acum că nu s-a ținut cont de pozițiile PNL, v-as aminti, poate cel mai recent din aceste exemple, chestiunea suprataxării, ca să dăm numai un exemplu, v-aș aminti menținerea din capul locului a cotei de 16% ca maxim și deocamdată ca cotă unică și multe altele. Într-o astfel de coaliție trebuie să ne înțelegem unii pe alții și de a găsi calea de mijloc.

Jurnalist: Propunerea domnului Chiuariu de a muta Curtea Constituțională din București este asumată de PNL sau este doar o propunere?

Crin Antonescu: Nu, este o propunere personală, vom discuta. Săptămâna viitoare va fi o săptămână foarte plină, care probabil va avea chiar pe primul loc al agendei și în interiorul Partidului Național Liberal și în interiorul USL-ului tocmai discuții despre aceste puncte de discutat din Constituție, deocamdată este vorba de o idee sau  de o propunere strict personală a domnului Chiuariu.

Jurnalist: Cum vedeți dumneavoastră măsura luată de Guvern prin care s-a mărit venitul minim garantat de la 1 iulie, asta chiar dacă și alte categorii sunt afectate de creșterea prețurilor la energie și unii colegi de-ai dumneavoastră au spus că nu doar cei mai săraci ar trebui ajutați.

Crin Antonescu: Sigur că întotdeauna poți face lucrurile și altfel, sigur că întotdeauna pot exista lucruri și păreri diferite, dar important este să faci ceva, ori este o decizie asupra căreia am căzut de acord și pe care salut faptul că Guvernul a luat-o.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: