19 Iulie – Pe când Ceaușescu era o speranță de mai bine…

În 1965, pe o zi de 19 iulie, Nicolae Ceaușescu a fost ales Secretar General al PCR. În contextul în care regimul comunist părea eternizat, schimbarea la vârful partidului a părut a fi (și pentru o vreme chiar a fost) benefică pe plan intern și internațional. Debarasându-se rapid de moștenirea predecesorului său dar continuându-i în fapt direcțiile de politică internă și externă, Ceaușescu a fost omul timpului și a regimului său. Limitele sale (culturale iar nu de inteligență), calitățile dar și cusururile sale au făcut bine tot atât bine cât au făcut rău. Regimul era unul criminal iar cel care a condus regimul nu putea să fie altfel (decât regimul din care își trăgea seva puterea sa aproape absolută) nici dacă ar fi vrut. A fost a bună lecție, pe care conducătorii români de acum și din viitor ar putea să ia aminte, dacă ar fi în stare de așa ceva… o speranță de mai bine la început se poate dovedi o imensă dezamăgire în final. O deschidere care se închide.

Tot într-o zi de 19 iulie (1923) s-a născut Constantin Țoiu, unul dintre scriitorii mei preferați. Poate că nimeni nu a surprins mai bine marasmul intelectualului român sub vremi decât Țoiu, în a sa Galerie cu viță sălbatică. Și poate că nimeni nu a pus mai mult umanism, într-o cronică sportivă. Maestre, la mulți ani!

De asemeni într-un 19 iulie s-a născut Brian May, cel care a fost unul dintre pilonii formației Queen. Las cititorilor o melodie a uneia dintre cele mai iubite formații pop-rock a secolului XX, cu un Brian May de zile mari.

Etichete:, , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Remember Ceaușescu? Vox populi… | Radu Zlati - deputat de Gherla - 21 iulie 2013

    […] câteva zile, urcam pe blog un articol în care aminteam (în ton cu totul neutru, de altfel) faptul ca se faceau vreo 48 de ani de când […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: