Lucian Isar (VoxPublica): Ce ar trebui sa faca d. Isărescu dacă ar fi Guvernator al BNR

Lucian IsarD. Isarescu, daca ar fi Guvernator al BNR printre alte preocupari si aspiratii, ar trebui sa faca urmatoarele (in realitate ar fi trebuit deja sa le fi facut):

1) Sa reduca rezervele minime obligatorii atat la lei precum si la valuta astfel incat economia sa poata sa fie creditata pe termen lung, mai mult in opinia “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” si “Cum injectăm bani în economia României”

2) Sa reduca dobanda de interventie pina la nivel real negativ in pasi mari, miscare care ajuta atat la sustenabilitatea finantelor publice ( mai mult in opinia Impozite mai mari ? Nu. Dobinzi reale mai mici !) dar si la imbunatatirea situatiei de lichiditate a companiilor si persoanelor fizice ( mai mult despre dobanzi in Dobânda și Nastratin Hogea (I) si Dobanda si Nastratin Hogea (II)). Deficitul de cerere si productia agricola pazeste “bostanaria” de presiunile inflationiste desi bonusul auto-aprobat al Guvernatorului s-ar putea diminua marginal.

3) sa reduca canalul de evolutie si volatilitatea dobanzilor interbancare pe termen scurt prin limitarea ecartului intre dobanda la facilitatea de Lombard si cea de deposit, vezi comentariile ce puncteaza greseala pe care a facut-o exact cand a anuntat inceperea unui nou ciclu de reducere a dobanzilor

4) sa introduca instrumente de injectare a lichiditatii cu durata de un an ca sa inlesneasca intermedierea temporala ( ECB foloseste instrumente de 3 ani)

5) sa elimine restrictiile de creditare introduse de BNR bancilor din Romania dupa anuntul official privind aparitiei crizei in Romania care restrictioneaza creditarea in valuta ( de unde se poate alimenta cu lichiditate in sume considerabile si la termene decente sistemul bancar din Romania)

6) sa aprobe doar masuri anti-ciclice altfel spus sa dea drumul la frana de mana mai ales acum cand si-a dat seama de oportunitatea unei astfel de strategii dupa cum reiese din opinia “Epifania Guvernatorului BNR Isarescu: a aflat unde este sediul BNR”

7) sa permita aparitiei de noi entitati bancare in Romania pentru a creste concurenta in piata

9) sa elimine clauzelor abuzive pentru a avea un sistem bancar asanat , amanunte in opinia “Abuzul este Normalitatea d. Isarescu”

10) sa permita aparitiei obligatiunilor ipotecare cerute de sistemul bancar de cativa ani pentru a facilita destelenirea finantarii pietei imobiliare si a sectorului constructiilor

11) sa utilizeze mai putin frecvent cursul de schimb ca si element de manipulare a opiniei publice si presiune asupra politicienilor, mai multe in opinia “Ataca” BNRu’ cursu’? Asa pare! Si un pariu plus un P.S., in “Tranzactionarea preelectorala in marja in Cazul Romaniei sau cum ai putea sa te alegi perpetuu” si in “Dacă aş şti cât ar fi cursul peste o lună sau un an… aş mai sta aici? “

12) sa alinieze normele de provizionare din sistemul bancar la normele internationale fara “variatiuni” dambovitene

13) sa declare veniturile obtinute din sinecura de la BNR, “D. Isarescu si Agentia Nationala de Integritate: lupul moralist demascat?”

14) sa accepte o dezbatere publica si sa nu se mai ascunda dupa aparatul institutiei daca a facut acuzatii publice nefondate, idee dezvoltata in opinia “Domnule Guvernator BNR, va face pe dumneavoastra o dezbatere?”

15) sa recunoasca public greselile de politica monetara si de credit care au creat dezechilibrele economice ale Romaniei ce au precipitat cererea de asistenta de la FMI precum si cele care au adancit criza si mentinut stagnarea economica, “Tupeu de Guvernator BNR: publicul nu intelege subtilitatile unei inflatii medii de 45,5% pe an”

16) sa nu mai foloseasca pozitia detinuta in interes personal, practic sa evite captura statului

17) sa nu mai promoveze ideea de a fi platiti din profit pentru ca monopolul BNR are alte obiective iar asa zis-ul profit nu este menit a fi spart pe achizitii si bonusuri , mai multe in opinia “BNR a făcut in sfarsit profit net. Motivata intirzierea revenirii economice in Romania?”

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Lucian Isar (VoxPublica): Ce ar trebui sa faca d. Isărescu dacă ar fi Guvernator al BNR”

  1. alexc 28 august 2013 la 5:41 PM #

    n-ai ce-i face, e sustinut de finanta internationala

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: