Comunicat de presă: Ședința Biroului Politic Național al PNL – 29 august

PNLBiroului Politic Național al Partidului Național Liberal, reunit joi, 29 august a.c., a avut ca temă principală de discuție activitatea guvernului și a miniștrilor liberali. Ca urmare a dezbaterilor, au fost trasate obiectivele PNL în raport cu programul partidului și cu programul de guvernare.

Membrii BPN au analizat o serie de măsuri privind politicile fiscale și economice care urmează a fi promovate de PNL și au votat acordarea de mandatate vicepreședinților Daniel Chițoiu, Varujan Vosganian și Relu Fenechiu pentru a le propune spre aprobare Delegației Permanente a partidului. Proiectele propuse vor fi discutate și în cadrul Uniunii Social Liberale, ținând cont că sunt asumate în cadrul programului de guvernare.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru al Finanțelor Publice, a fost mandatat de BPN să susțină trei măsuri de politică fiscală care să reprezinte priorități pentru construcția bugetară pe anul 2014:

1)     Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu trei puncte procentuale, în anul 2014, concomitent cu îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor. Conform programul de guvernare, USL și-a asumat reducerea, în cadrul mandatului, până în 2016, a CAS la angajator cu 5 puncte procentuale și revenirea TVA la 19%, astfel încât să fie valorificate pe deplin avantajele competitive în plan fiscal ale României. Prin această măsură, solicitată și de către mediul de afaceri, vor fi stimulate crearea de noi locuri de muncă și investițiile, și va fi redusă ponderea economiei subterane pe piața muncii.

2) Regândirea sistemului de redevențe, în conformitate cu prevederile negociate cu partenerii internaționale, CE, FMI și BM, potrivit Strategiei pentru noul regim de impozitare pentru resurse minerale, petrol și gaze naturale, astfel încât România să își poată valorifica inteligent potențialul de resurse naturale.

3)     Susţinerea investiţiilor în infrastructură prin maximizarea alocărilor bugetare dedicate investițiilor publice și schemelor de Parteneriat Public-Privat. Investițiile vizează reluarea construcţiei de autostrăzi, drumuri naționale, drumuri județene, realizarea infrastructurii de canalizare și alimentare cu apă a municipiilor, orașelor și comunelor, continuarea lucrărilor la magistralele de metrou. Două dintre priorități se referă la finanțarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor și a unor centre medicale de permanentă, multifuncționale.

“Este pentru prima dată, după mai bine de patru ani, când un guvern în funcţie poate să spună, cu aproape patru luni inaintea următorului exerciţiu bugetar, ce va face în anul ce urmează. Acest fapt se înscrie în respectarea angajamentului privind condiţia de predictibilitate, pe un domeniu extrem de important, precum cel al Finanţelor”, a afirmat Daniel Chițoiu în cadrul conferinței de presă care a avut loc la finalul ședinței BPN.

La rândul său, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat cele patru principii care stau la baza abordării economice liberale: privatizarea, crearea de locuri de muncă, reindustrializarea și relaxarea fiscală.

“Am prezentat programul de privatizare pentru 2013 de atragere de investiții și am primit mandatul de a prezenta, atât conducerii PNL cât și întregii alianțe, Strategia de Reindustrializare a României până la sfârșitul acestui an și, în mod concret, planul de acțiune privind câteva industrii: industria oțelului, a aluminiului, industria construcțiilor de mașini și industria chimică”, a declarat Varujan Vosganian.

Vicepreședintele PNL Relu Fenechiu a prezentat în cadrul BPN un proiect deosebit de important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere naționale în următorii ani. Documentul va fi supus și votului Delegației Permanente a PNL, care va avea loc mâine, urmând să fie pus în dezbaterea publică, având drept  iniţiator şi susţinător Partidul Național Liberal.

“De 20 de ani ne plângem că România nu are autostrăzi. De 12 ani eu studiez cum s-ar putea face autostrăzi în România. Cred că am găsit o soluţie fezabilă, o soluţie care are şi o programare eficientă, dar şi surse financiare. Este vorba despre construcţia unei reţele de 4.000 de kilometri de autostradă până în 2027, printr-un Parteneriat Public Privat, la care Guvernul asigură plăţile de disponibilitate.”, a afirmat Relu Fenechiu.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, președintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat că în cadrul ședinței BPN nu au avut loc discuții cu caracter polemic.

“Nu am avut de a face cu nemulțumiri, nu am avut de a face în niciun caz cu solicitări de remaniere (…). N-am avut de a face nici măcar cu nelămuriri. Miniștrii liberali au descris niște intenții sau niște motive care au dus la deciziile de până acum ale Guvernului, însă tot ceea ce s-a discutat nu a avut un caracter polemic. Chiar și ideea care s-a vehiculat că ar exista oameni nemulțumiți de modul în care se manifestă identitatea partidului nu a avut un caracter polemic”, a afirmat președintele PNL, Crin Antonescu.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: