Declarațiile președintelui PNL Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă susținute la finalul ședinței USL, 2 septembrie 2013

images”Bună ziua!

Eu aș vrea să fac doar o considerație în legătură cu o temă care mi se pare foarte importantă, poate mai importantă decât alte discuții pe care le purtăm zilnic, și această temă importantă este măsura în care, din punct de vedere politic, prin acțiunea guvernamentală, prin deciziile majorității parlamentare, Uniunea Social Liberală își respectă agenda și calendarul promisiunilor pe care le-a făcut. Și în sensul acesta eu aș dori, sintetic, să subliniez faptul că, deși nu s-a scurs decât o jumătate de an de la alegerile parlamentare, o singură sesiune parlamentară, noi am făcut toate eforturile pentru ca angajamentul electoral, angajament față de câteva milioane de cetățeni ai României care ne-au votat, să fie respectat.

Întâi de toate, n-am să recapitulez, dar am să reamintesc faptul că, pe niște promisiuni concrete, pe niște măsuri angajate concret, Guvernul nostru a acționat. De la reîntregirea salariilor și pensiilor, la menținerea cotei unice și foarte scăzute de impozitare – cu excepția Bulgariei, cea mai scăzute din Uniunea Europeană, până la reducerea TVA-ului la pâine, de exemplu și o serie de alte măsuri și demersuri, asta a fost agenda Guvernului.

Am mai vorbit, de asemenea, despre proiecte mari, cum ar fi modificarea Constituției și cum ar fi regionalizarea, pe care nu le-am amânat, pe care le-am atacat din această primă sesiune parlamentară și aș vrea încă o dată să spun, împotriva diversiunii care se face sau confuziei care se răspândește, că nu noi, nu voința noastră politică, a Uniunii Social liberale a făcut ca pentru aceste teme, de exemplu, Constituție și regionalizare, să recurgem fie la o amânare, fie la o reformulare sau o căutare de alte căi prin care să putem, fără modificarea acum a Constituției, să atacăm problema regionalizării și premierul a evocat varianta către care ne îndreptăm.

În ce privește modificarea Constituției, rămâne un proiect actual în agenda noastră. Suntem, sigur, în situația de a gândi amânarea datei referendumului pentru ca acest referendum să aibă un sens, pentru ca votul a milioane de oameni care vor veni și se vor exprima să aibă un sens. S-a pomenit deja faptul că Legea referendumului va fi abordată cu prioritate chiar din următoarele zile în Parlament.

În ce privește proiectul de modificare a Constituției, el rămâne pe agendă. El rămâne subiect de discuție, avem în octombrie opinia finalizată și oficială a Comisiei de la Veneția, cu toate că, reamintesc, deja discuții cu reprezentanți ai acestei Comisii au avut loc, și în ceea ce înseamnă urgența regionalizării, sub forma modificării Legii 315, gândim, continuăm să lucrăm în aceste proiecte.

În fine, un al treilea lucru care-mi pare esențial, noi am spus alegătorilor, cetățenilor României, tuturor, nu doar celor care ne-au dat până la urmă votul, că dorim să avem, dacă vom veni la guvernare și cu o majoritate parlamentară, să avem și să aplicăm o altă mentalitate, o mentalitate care într-adevăr să dea sens deplin mecanismelor democratice.

Am vorbit despre rolul Parlamentului și cu toate că ni se reproșează în continuare faptul că Parlamentul e doar un apendice amorf și unii chiar îl consideră inutil al Guvernului, că Parlamentul nu face decât să discute și să ratifice practic ordonanțe ale Guvernului, nu e așa. S-a vorbit deja despre modul concret în care Guvernul înțelege să respecte rolul central al Parlamentului în deciziile politice majore. De asemenea, tot în acest scop, noi încercăm, chiar dacă nu există o constrângere legală, să ducem în Parlament dezbaterea publică, politică asupra unor teme mari. A vorbit premierul de Siria, de proiectul Roșia Montană și de alte asemenea chestiuni.

Facem acest lucru pentru că suntem consecvenți cu ceea ce am spus, cu ceea ce credem,cu ceea ce vrem să fixăm în proiectul de modificare a Constituției, că acesta este sensul major, anume rolul central al Parlamentului.

În paranteză fie spus, am un proiect pe care doresc să-l inițiez și eu la Senat de modificare a Regulamentului Senatului tot în acest sens și ca să vă dau câteva exemple cu mai multe dezbateri în parlament, cu un dialog Guvern Parlament, în cazul nostru, Senat, mai intens și formalizat, de pildă cu o oră a primului ministru în Senat în fiecare lună, cu formula care este prezentă în multe alte parlamente democratice din Uniunea Europeană și în Parlamentul European, cu raportori pe proiecte de legi la comisii și cu alte astfel de lucruri.

Dar cel mai important îmi pare aceea că, deși avem o majoritate de 70%, noi facem ceea ce am cerut fostei puteri, fostei majorități, și anume avem un dialog politic, încercăm să reașezăm un dialog politic normal. Aceste discuții la care suntem deschiși și pe care foarte concret suntem gata să le purtăm cu reprezentanții opoziției pe această temă sau, așa cum s-a evocat, pe altele. Faptul că pe un proiect care stârnește în chip firesc foarte multe discuții, foarte multe controverse în opinia publică românească, iată, chiar în stradă, cum ar fi Roșia Montană, la Parlament eu cred, asta vom discuta și vom decide în Parlament, că va trebui constituită o comisie care să se dedice acestui proiect și o comisie deschisă în care oamenii, organizațiile non-guvernamentale, cei interesați în acest sens să se exprime, să o poată face nu doar în stradă, nu doar pe forumuri, nu doar în presă, ci și acolo unde propriu-zis se ia decizia.

Acesta este sensul pe care noi l-am dat și-l dăm întotdeauna Parlamentului ca reprezentanți legitimi ai cetățenilor români, ca for de dezbatere, ca for de decizie, ca for de control și cred că lucrurile acestea trebuie susținute cu perseverență pentru că ele sunt esențiale pentru normalizare a vieții politice din România, indiferent cine se află la putere, indiferent cine se află în opoziție, cine e prim-ministru, președinte sau orice altceva.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist:  Puteți preciza cum veți vota în Parlament pe proiectul privind Roșia Montană?

Crin Antonescu: Eu am mai răspuns la întrebarea aceasta, mai răspund o dată. Nu, pentru că nu sunt, așa cum nu sunt cei mai mulți dintre parlamentari, în posesia tuturor datelor și tuturor argumentelor pro sau contra. Nu aveți însă nicio grijă, chiar dacă se va opta pentru un vot secret eu, personal, de câte ori nu este vorba de persoane sunt pentru votul deschis în sensul asumării responsabilității de către orice parlamentar și de către orice partid parlamentar a unei decizii sau alta, eu sunt pentru votul deschis. Dar și dacă se va ajungem, să zicem, ceea ce nu cred, la vot secret, am să vă spun ce am votat, am să vă spun care este poziția PNL.

(…)

Mai este un lucru, care mie mi se pare chiar mai semnificativ decât ce poziție vom avea fiecare dintre noi. Este vorba de un proiect important din toate punctele de vedere. Eu cred că – fiecare face ce vrea – dar eu cred că atitudinea responsabilă, corectă a unor oameni cu funcții foarte importante, cum ar fi președintele, ar trebui să fie una care să ducă la comunicarea și la rezolvarea unei probleme pe fondul ei, pentru această țară.

De exemplu, eu nu spun ce trebuie să facă alții, repet, dar de exemplu noi știm că președintele Traian Băsescu, atunci când exista un alt Guvern, Guvernul Ungureanu cred, a cerut explicit și a exprimat punctul de vedere, a cerut Guvernului textual ‘dacă sunt condiții fezabile, faceți proiectul Roșia Montană’. Cum premierul Ponta ne relatează, nu știu cât de fezabile erau sau nu erau, pentru că Guvernul Ungureanu nu a scos de la sertar chestiunea aceasta să o discute, dar sunt niște condiții oricum mai bune decât acelea. Care era, după părerea mea, reacția firească a unui om care a susținut asta? Să vină acum și să susțină, dacă aceasta e convingerea domniei sale, ‘Da, să se facă acest proiect, eu sunt de părere să se facă acest proiect’.

Ce constat că îl interesează și pe domnia sa mai mult decât problema în sine? Să discutăm acum dar de ce a făcut Ponta nu știu ce, dar de ce a zis nu știu ce. Acestea sunt jocuri de natură politică mic electorală. Este o temă mare pentru România dacă acest proiect se face sau nu se face, în ce condiții se face, mult mai mare decât dacă Băsescu, Ponta, Antonescu, Popescu își smulg unul altuia două, trei, cinci, șapte procente electorale. Cred că acest tip de atitudine este mai normal. Și încă o dată subliniez faptul că acest guvern este totuși cel care a avut curajul și responsabilitatea, în fața unei scadențe, de a ataca această problemă. Cum o rezolvăm vom vedea în Parlament, dar nu văd de ce oameni care au patronat sau care au făcut parte din guvernele anterioare, care nu au dat o rezolvare acestei chestiuni într-un fel sau altul, pot să reproșeze că acum se face ceea ce trebuia făcut.

Jurnalist:  Ne puteți spune cine va conduce Comisia despre Roșia Montană și cât timp va lucra?

Crin Antonescu: Nu, nu. Acestea sunt decizii pe care le vom lua…

Jurnalist:  Vă propuneți un termen pentru raportul Comisiei?

Crin Antonescu: Toate aceste lucruri se decid în Parlament, eu vă reamintes că, deși sunt președintele uneia dintre camere, nu sunt șeful Parlamentului, că Parlamentul nu are șef, adică nu decid eu aici ce urmează să facă Parlamentul. Veți fi informați cu promptitudine de toate deciziile care se vor lua în Parlament, nu pot eu acum nici să spun cine este șeful Comisiei, nici cât va dura, nici când exact se va înființa comisia, nici măcar dacă, pentru că fie și înființarea acestei comisii va trebui făcută printr-un vot al Parlamentului. Eu am această propunere, am această ipoteză, ce va face Parlamentul vom vedea.

Jurnalist:  Propunere susținută de USL.

Crin Antonescu: Am discutat-o, așa cum v-am comunicat…

Jurnalist:  De ce ați reevaluat PDL-ul ca reprezentant al opoziției?

Crin Antonescu: Nu înseamnă reevaluare. Ca să preîntâmpinăm titluri de genul ‘Ponta reevaluează, Antonescu reevaluează PDL’, când ne veți auzi că afirmăm că PDL a guvernat foarte bine, că PDL a avut o atitudine foarte democratică, că PDL a respectat întotdeauna regulile statului de drept, atunci puteți spune că am reevaluat. Dar pentru faptul că avem un dialog cu dânșii în calitate de opoziție, nu.

Jurnalist:  În ceea ce privește regionalizarea, veți accepta propunerea partenerilor dumneavoastră?

Crin Antonescu: Nu este vorba de a accepta ceva, pentru că PSD-ul, care a discutat în reuniunile sale de săptămâna trecută despre această chestiune, nu a făcut un proiect pe care ni-l pune nouă în brațe și ne întreabă dacă suntem sau nu de acord cu el. Pur și simplu s-a generat ideea și a venit propunerea de a ne reuni, de a aborda cu prioritate această temă și de a încerca să rezolvăm necesitățile regionalizării – în condițiile în care deocamdată nu se modifică, așa cum știm, Constituția – printr-o modificare de lege. Deci stăm împreună și discutăm, nu este vorba de a accepta ceva sau nu.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarațiile președintelui PNL Crin Antonescu, în cadrul conferinței de presă susținute la finalul ședinței USL, 2 septembrie 2013”

  1. alexc 2 septembrie 2013 la 7:34 PM #

    deci inca un ministru va fi suspendat si arestat de la liberali. si cand am zis ca basescu a pus mitraliera pe voi si nu se mai opreste decat la alegerile prezidentiale… cate unul o data la o saptamana sau 2 saptamani. si parca am zis ca e o situatie fara scapare…

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: