A venit toamna. USL rezistă…

USL1A venit toamna, și o dată cu ea o nouă sesiune parlamentară. Una foarte încărcată ca agendă (încă nu au fost dezbătute toate legile intrate pe fluxul parlamentar anterior lui decembrie 2012) și una foarte încărcată ca substanță politică.

Dacă nimic dramatic nu se va întâmpla, dacă acest gigant parlamentar (adevărat, deseori amorțit și încă nesigur de ceea ce dorește cu adevărat, aflat sub influența agendei guvernamentale mai mult decât mulți din cadrul arcului guvernamental și-ar dori) își va face treaba în mod decent. Dacă la rândul său guvernul se va dovedi decent în administrarea administrării problemelor curente și va ieși în fața românilor măcar cu vreo 2-3 inițiative curajoase, care să ofere românilor măcar speranța dacă nu certitudinea că votul din decembrie 2012 nu a fost dat zadarnic sau, și mai rău, greșit. Dacă rațiunea politică a liderilor și a partidelor din cadrul USL va depăși orizontul (uneori prea strâmt) al intereselor de partid. Dacă toate acestea (am enumerat doar principalele precondiții) se vor întâmpla, USL va aniversa unit un an de la câștigarea alegerilor, va intra unit în noul an 2013 și foarte probabil va înfrunta unit atât alegerile europarlamentare cât și pe cele prezidențiale.

Un USL unit în contextul alegerilor europarlamentare ar însemna aplicarea unui non-combat strict în timpul campaniei electorale combinat eventual cu o platformă electorală în mare parte comună, lăsând electoratului șansa să decidă mai degrabă între personajele politice promovate de către partide decât între mesajele politice de propagandă. La urma urmei discursul partidelor în cadrul campaniei europarlamentare nu poate fi mult diferit față de discursul acelorași partide în cadrul exercițiului guvernamental, fără a friza absurdul.

Un USL unit în campania prezidențială înseamnă un candidat unic (Crin Antonescu) care ar câștiga alegerile din primul tur și ar aduce USL un bonus, imediat după alegeri, care să facă posibilă implementarea unui ultim val de reforme (posibil dureroase – vezi de exemplu reorganizarea administrativă, care nu va fi acceptată cu bucurie de către foarte mulți români) înainte de a intra în logica politică a anului electoral 2016.

Dar pentru ca acestea să se întâmple va fi nevoie de multă înțelepciune, determinare și cinste. Am zis înțelepciune, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât iscusenia în a îți atinge niște scopuri. Am zis determinare, iar nu încăpățânarea de a crede că doar părerea ta este cea corectă. În sfârșit am zis cinste – și, la urma urmei, poate că ea va fi cea determinantă pentru supraviețuirea/victoria politică atât a USL cât și multora dintre liderii săi. Pentru că poți păcăli puțină vreme pe toată lumea, poți păcăli îndestulă vreme pe mulți, dar nu vei putea să păcălești toată lumea, tot timpul. Și, cum zicea autorul grec, amarnică este mânia mulțimii când ea se trezește…

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: