Roșia Montană poate fi pentru USL ceea ce Arafat a fost pentru Băsescu

1293050_10153171122980368_1708848718_o

1.09.2013, Piața Universității

Adică, vorba lui Talleyrand, ceva mai mult decât o crimă (politică), și anume o greșeală.

La ora când scriu aceste rânduri, după posturi de televiziune ostile USL (am numit B1 TV) circa 2000 de manifestanți  sunt în Piața Victoriei: manifestând împotriva guvernului Ponta, cel care a trimis Parlamentului proiectul Roșia Montană. Probabil că nu sunt 2000, ci mai degrabă 500. Nu are importanță. Manifestațiile din iarna lui 2012 nici ele nu au cunoscut niciodată numere foarte mari de participanți, dar au izbutit, prin multiplicare și obstinare, să determine, pe termen mediu și lung, prăbușirea guvernului Băsescu-Boc.

Nu voi vorbi aici și acum despre proiectul Roșia Montană în sine. Au făcut-o alții (vezi seria de articole scrise de Goțiu pe VoxPublica) mai bine, și chiar eu însumi am abordat-o nu o dată – din punct de vedere economic, ecologic, social, etc.

Voi spune însă încă o dată, poate că voi fi auzit de către decidenți politici cu adevărat importanți în cadrul USL: proiectul Roșia Montană nu poate fi promovat, nu trebuie să fie promovat: nici de către Guvern (dar este deja târziu, Guvernul și-a spălat mâinile precum Pilat din Pont, pasând cartoful fierbinte Parlamentului) și nici de către Parlament.

Nu pentru că proiectul este din punct de vedere juridic o aberație, încălcând mai multe legi în vigoare și fiind, astfel, o monstruozitate juridică făcută cadou RMGC – deși este așa ceva. Nu pentru că nu aduce foloase semnificative statului român, foloase care eventual să compenseze eventualele efecte negative ale implementării – deși nu aduce astfel de foloase. Nu pentru că pune în primejdie echilibrul ecologic din zonă – deși pericolul ecologic nu poate fi uitat când vorbim despre proiect. Nu pentru că proiectul ignoră obligațiile RMGC față de descoperirile arheologice sau față de mediu – deși le ignoră.

Dincolo de toate acestea, proiectul Roșia Montană nu poate fi promovat pentru că dacă USL s-a dezis de sine însuși o dată (promovând sau acceptând coabitarea, deși promisese că va lupta până la capăt împotriva regimului Băsescu). Ar fi extrem de grav dacă USL va recidiva. Și, după ce a răsturnat guvernul MRU pe tema felului în care acesta a înțeles să înstrăineze bogățiile naturale pe care încă România le are. După ce a promis că în cazul Roșiei Montane nu se va lua nici o decizie înaintea unor evaluări independente (asupra utilității exploatării, asupra efectelor acesteia și asupra acționariatului RMGC). După ce a acuzat (și încă acuză) regimul băsist de malintenție în cazul Roșia Montană – RMGC, USL este gata să facă ceea ce guvernele Boc și MRU nu avuseseră timpul material de a face: să aprobe exploatarea minereurilor de la Roșia Montană folosind un proces tehnologic bazat pe cianurare.

Procedând astfel, USL nu doar își trădează o parte a electoratului (partea cea mai activă, mai conștientă) dar se trădează și pe sine. Și din trădare în trădare, s-ar putea ca USL să nici nu mai știe cine este, ce vrea și încotro se îndreaptă. Și de abia atunci cei care acum strigă pe străzi (la București, la Cluj, sigur și în alte părți) vor avea dreptate: ”PDL – USL, aceeași mizerie!”

Etichete:, , , , , , , , ,

11 comentarii pe “Roșia Montană poate fi pentru USL ceea ce Arafat a fost pentru Băsescu”

  1. pozedecat 1 septembrie 2013 la 10:24 PM #

    V-am vazut, daca erati cu o camasa inchisa la culoare (neagra/indigo) chiar la limita carosabilului din dreptul fantanii … Ma intorsesem sa fac o poza cu Stelian Tanase si n-am mai apucat sa va abordez pentru a sti cine va critica caci ati disparut 🙂

    Apreciază

  2. adrian 1 septembrie 2013 la 10:34 PM #

    Iar probleme de comentarii. Reiau:

    V-am vazut, daca erati cu o camasa inchisa la culoare (neagra/indigo) chiar la limita carosabilului din dreptul fantanii … Ma intorsesem sa fac o poza cu Stelian Tanase si n-am mai apucat sa va abordez pentru a sti cine va critica caci ati disparut 🙂

    Ati fost acolo si nu puteti face o aproximare atat de eronata adica sa spuneti ca erau 500 de oameni. Noi am fost un grup minuscul si compact de 12 persoane intr-o mare de oameni. 2000 cred ca ar putea fi pe aproape desi daca imi aduc aminte careul regimentului de artilerie din armata, cred ca erau triplu in piata …

    Ceea ce face Ponta este cel putin dubios. Adica el ca sef al guvernului trimite in Parlament un proiect de lege pe care il va citi ca parlamentar si-l va respinge !?? Asta suna cam asa: „AM O IDEE DAR NU SUNT DE ACORD CU EA!” :)) Numai un pesedist ar putea produce asa ceva …

    Apreciază

    • Radu Zlati 1 septembrie 2013 la 10:41 PM #

      da, eu eram. Nu neapărat valorizez intervențiile dvs ca și critici. In momentul plecarii mele din zona Fantânii, cam la 500-600 de persoane am aproximat prezenta în spatiul dintre arhitectura și carosabil. Obisnuit cu numerele intre 500 și 1000 (ce să-i faci, adunările elevilor din curtea școlii…) pot spune că nu erau la ora respectivă mai mulți, dar puteau foarte bine să mai vină. Oricum, dacă s-a ocupat la un moment dat carosabilul, înseamnă că s-a depășit binișor cifra de 500.

      Apreciază

      • adrian 1 septembrie 2013 la 11:18 PM #

        Ce-ati vazut pana la fantana era inca pe-o data mai mult intre fantana si UAUIM. Plus pe laterale plus cei care veneau din laterale. Si nu puteti pretinde ca sunteti prea inalt asa ca ce-ati vazut din spatele bannerului care v-a facut sa o luati pe carosabil … Cineva a adus o drona, probabil ca vor aparea imagini de la o inaltime de circa 15 metri asa ca o sa ne dam seama mai bine.

        Apreciază

        • Radu Zlati 1 septembrie 2013 la 11:29 PM #

          m-am urcat pe o mica tribună… cam 1,5m deasupra solului – destul ca să pot vedea in mare ansamblul, și să fac două fotografii 🙂

          Apreciază

  3. romi 2 septembrie 2013 la 7:34 AM #

    Asta imi aduce aminte de demonstratiile din 1990 incoace – lasa ca v-au filmat, numarat si identificat securistii, nu va indoiti de asta…..
    Mult succes, e bine ca mai exista si oameni cu constiinta si curaj. Ar fi bine sa fie asa si in Parlamament sa voteze oamenii cu bun simt, nu dupa interesul de moment.

    Apreciază

  4. berenger 2 septembrie 2013 la 9:25 AM #

    sincer, in toata ecuatia asta, destinul politic al usl e pe departe cel mai putin important.
    iar dincolo de toate cele spuse, inca un lucru important, poate cel mai important: proiectul de lege rmgc arata dispretul guvernului pentru domnia legii. daca in orice tara unde domneste suprematia legii o activitate economica se adapteaza pentru respectarea cadrelor legale, aici avem exact invers: guvernul ponta promoveaza o lege in care cadrele legale se adapteaza unui actor economic. nu e prima lege cu dedicatie de la noi, dar e pe departe cea mai nefasta daca ne raportam la sumele castigate si la potentialele efecte negative.

    Apreciază

    • Radu Zlati 2 septembrie 2013 la 2:23 PM #

      Cu iertare sa îmi fie, dar pe mine destinul politic al USL mă interesează… Pe de alta parte, respectarea interesului public si al principiilor de buna funcționare a unei democrații funcțională din nou nu mă poate lăsa indiferent.

      Apreciază

  5. alexc 2 septembrie 2013 la 10:08 AM #

    din ce am vazut la tv in piata a fost o adunatura de hipsteri stangisti, de tip occupy, marxisti, ecologisti si anticapitalisti. nu stiu ce ati cautat dumneavoastra acolo 🙂 ma rog, dumneavoastra aveati motive obiective, spre deosebire de tinerii aia fara cap, care protesteaza doar de dragul de a protesta, fara sa inteleaga lumea asa cum este…
    in legatura cu RM , guvernul aproba , parlamentul respinge, soros castiga din speculatii la bursa. si nu numai soros, ci poate si niste presedinti sau premieri straini 🙂

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Referendum pentru Roșia Montană? NU! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 4 septembrie 2013

    […] ROȘIA MONTANĂ POATE FI PENTRU USL CEEA CE ARAFAT A FOST PENTRU BĂSESCU […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: