Oameni sau câini? Dincolo de eutanasiere… Roșia Montană

lie-truth-2Cred că suntem victimele unei manipulări de zile mari. Din păcate viața a oferit materia primă (tragedia lui Ionuț) iar televiziunile s-au năpustit, în marea lor majoritate, să confecționeze din această materie primă confeti care să ascundă celălalt eveniment, de proporții (și posibile urmări politice) mult mai serioase: demonstrațiile împotriva proiectului Roșia Montană.

Nu voi comenta aici pro sau contra proiectului RMGC. Părerea mea este că acel proiect trebuia ucis din față, nu ar fi trebuit să existe… și că întreaga afacere RMGC colcăie de neregularități care ar trebui să fi făcut demult obiectul cercetărilor organelor abilitate (este drept, ocupate în ultima vreme cu vânătoarea de peneliști…)

Ceea ce vreau să observ este că televiziunile s-au focusat pe problema maidanezilor, eventual corelată cu cea a referendumului pe tema eutanasierii în timp ce demonstranții (ajunși astăzi la câteva mii) din București și din țară sunt ignorați de către camerele TV. Și asta în timp ce reclamele RMGC se urmează una după alta pe ecrane.

Sunt de acord cu Crin Antonescu că referendumul lui Oprescu este perfect inutil. Fie că vă este valid fie că nu, fie că va decide în favoarea eutanasiei fie că nu, referendumul nu are putere legislativă și va fi ulterior aprobării de către Parlament a unei legi privitoare la câinii comunitari, lege care va face referendumul de două ori inutil. Mă nedumirește însă faptul că inițiativa lui Oprescu a fost votată de către consilierii municipali USL. Îi bănuiam de mai multă tărie… și de mai mult fler politic.

Desigur, înțeleg importanța reclamei în viața unui post TV. La urma urmei este un post comercial, și trăiește pentru a face bani. Dar dacă tot se reclamă a fi un post de știri măcar să își respecte statutul…

Nu de altceva, dar cu sau fără demonstrațiile pro sau contra eutanasierii, nu cred că problema câinilor comunitari se va rezolva – nici în acest an, nici în viitorul imediat previzibil.

Dar în lipsa unei presiuni constante și puternice din partea societății civile, reflectată adecvat de către media și conștientizată de către clasa politică, riscăm ca proiectul RMGC să treacă prin Parlament. Și, dacă legea nu va fi oprită la CCR (slabe speranțe, în cazul CCR cred ca mecanismul coabitării va funcționa de minune) să fie pusă în aplicare. Ceea ce ar însemna, pentru românii de azi și de mâine, un act față de cară sfâșierea de viu a unui copil să pară o bagatelă.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

8 comentarii pe “Oameni sau câini? Dincolo de eutanasiere… Roșia Montană”

  1. alexc 8 septembrie 2013 la 11:28 PM #

    practic niste bucuresteni bogati obliga la saracie lucie pe satenii din rosia montana. rusine leninistilor din piata care protesteaza.

    Apreciază

    • adrian 9 septembrie 2013 la 12:08 PM #

      am sa reiau aici un comentariu facut la Varujan Vosganian fata de aceasta trista lozinca pe care o propagati aici papagaliceste (cu comunistoizi, cu aia care vor sa munceasca si nu-i lasam noi):

      „@Tudor: incetati va rog cu chestiunea asta de “competenta” in a ne pronunta de la Bucuresti (astia care se presupune ca vrem nefericirea rosienilor) asupra Rosiei Montane.
      1. acolo se va distruge un patrimoniu cultural de insemnatate mondiala pentru care ICOMOS (consultatntul institutional al UNESCO pe probleme de monumente si situri) s-a pronuntat prin mai multe rezolutii si scrisori ale presedintilor sai catre guvernul roman (niciuna dintre scrisori n-a primit nici macar un raspusn in doi peri). E ca si cum am vedea ca egiptenii decid sa foloseasca piatra piramidelor ca sa construiasca un cartier de locuinte “pentru sarmanii egipteni” care n-au locuinte si noi n-am spune nimic. Pana la urma, acel patrimoniu e al umanitatii.
      2. tehnologiile de extragere genereaza un risc ce se va intinde pe mai multe decenii si orice incident tehnic viitor va omora pestii pana in Delta Dunarii asa cum s-a intamplat cu incidentele de la Baia Mare si cu ala din Ungaria. Asa ca ne priveste nu numai pe noi astia de la Bucuresti dar si pe aia din Budapesta sau Belgrad
      3. aia din Rosia sunt ostaticii RMGC si ai autoritatilor locale aservite care insista ca localitatea este si trebuie sa fie mono industriala. Perfidia cu care spun aia acolo “vrem sa muncim” este dezgustatoare caci sunt si altii in zona limitrofa care vor sa munceasca si o fac. N-ar fi bizar ca aia din Cisnadie sa spuana :”de doua sute de ani muncim in industria textila si a covoarelor, vrem sa facem covoare ca altfel n-avem ce munci?” Dar aia din Valea Jiului, aia de la Anina nu vor sa munceasca? Oare pentru ca acolo nu e aur inseamna ca si oamenii aia sunt condamnati pe veci?
      Pe scurt, resursele minerale ale tarii sunt ale noastre ale tuturor cum spune constitutia, la fel cu apele pe care am vrea sa le tinem curate. Deci avem tot dreptul sa ne pronuntam asupra a ce fac aia acolo oriunde ne-am afla ca cetateni ai acestei tari. Caci nu este vorba despre a ne da cu parerea daca ar putea sau nu sa faca un mega centru de motocros in exploatarea de suprafata de acolo sau daca e bine sau nu sa se deschida vreo fabrica de lactate in zona.”

      Apreciază

      • Radu Zlati 9 septembrie 2013 la 1:45 PM #

        Vi se pare că uzez de lozinca la care faceți referire? La chestiunea cum că poporul se poate pronunța asupra folosirii resurselor sunt de acord în principiu, numai că în cazul concret al RM, în cazul unui referendum mă tem că poporul, nefiind în deplină cunoștință de cauză, ar vota în favoarea exploatării. În rest sunt în mare parte cu punctele 1-3 expuse de dvs, cu o vagă reținere la pct. 1, deoarece experții cu care am vorbit au declarat că patrimoniul de acolo nu ar fi chiar atât de valoros pe cât credeam eu inițial.

        Apreciază

      • adrian 9 septembrie 2013 la 2:43 PM #

        Ma adresam strict comentatorului dvs anterior

        Apreciază

        • Radu Zlati 9 septembrie 2013 la 3:17 PM #

          Am înțeles… Cred ca in buna măsura, comentariul respectiv era unul retoric 🙂

          Apreciază

  2. adrian 9 septembrie 2013 la 2:48 PM #

    in ce priveste temerea dvs relativa la referendum, aceasta este perfect in acord cu ce cred si eu si despre care am scris de curand (Dau linkul caci oricum mesajele sunt filtrate astfel ca nu e nevoie sa-l publicati ci doar sa-l parcurgeti in diagonala): http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2013/09/manipulare-perfida-antena-3-in-cazul.html
    acelasi preluat de:
    http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2013/09/manipulare-perfida-la-antena-3-in-cazul-rosiei-montane/

    Apreciază

    • Radu Zlati 9 septembrie 2013 la 3:18 PM #

      Am scris si eu un articol in sensul respectiv.

      Apreciază

      • adrian 9 septembrie 2013 la 8:25 PM #

        Nu stiu cine sunt expertii cu care ati vorbit dvs. Eu ma refer la cei care s-au grupat sub palaria ICOMOS:

        Dă clic pentru a accesa GA16_Resolutions_final_EN.pdf

        Credeti ca patrimoniul de la Rimetea din Alba unde ungurii au investit de la Budapesta este mai semnificativ decat Rosia? Cum va explicati traiul tihnit al celor de acolo? I-ati auzit sa se planga ca n-au de munca? Caci stiti ca dl. Kelemen a introdus in lista tentativa UNESCO a Romaniei acest sit desi pentru Rosia erau solicitari de ani de zile atat din tara cat si din strainatate.

        Apreciază

%d blogeri au apreciat: