Conferința de presă susținută de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței BPN – 20.09.2013

CrinBună ziua, mulțumesc pentru prezență, mulțumesc pentru gândurile bune.

Cele mai importante decizii din ședința Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal vi le transmit foarte concentrat, aproape telegrafic, dacă doriți să dezvoltăm vreunul dintre subiecte, împreună cu colegii mei, vă stăm la dispoziție.

Roșia Montană, proiectul de lege transmis de Guvern în Parlament, privitor la exploatarea de la Roșia montană. Biroul Politic Național a întărit, a reconfirmat, la nivelul forului de decizie politică al întregului partid, o decizie pe care grupurile parlamentare săptămâna trecută o luaseră și pe care v-am anunțat-o și care înseamnă că în Parlament, parlamentarii Partidului Național Liberal vor vota împotriva acestui proiect de lege. Nu reiau acum temeiurile, care sunt aceleași, precizez doar două lucruri: unu, că deși aceasta este poziția fermă a Partidului Național Liberal, transformată astăzi în decizie politică, nu doar la nivelul parlamentarilor, ci și la nivelul forului de conducere al partidului, este o decizie foarte fermă, deși aceasta este decizia, aceasta nu înseamnă, cum greșit s-a înțeles, că parlamentarii liberali nu vor participa la dezbatere, că nu vor participa cei care au fost desemnați la comisia mixtă Senat – Camera Deputaților, care se va pronunța asupra acestui proiect, care va avea discuții, întâlniri, audieri, cu toți cei care au un cuvânt de spus în această chestiune.

Al doilea lucru, în momentul în care comisia își va încheia lucrările, în momentul în care vom avea dezbaterea în Parlament, în plenul Parlamentului, atunci sigur că vom dezvolta și noi, pe larg, rațiunile, motivele, argumentele pentru care Partidul Național Liberal votează împotriva acestui proiect.

Doi, Codul Rutier. Am văzut o discuție care deja circulă, nu s-a apucat nimeni să îl acuze, să îl critice sau, citez, să îl certe pe ministrul de Interne. Am avut cu ministrul de Interne o discuție chiar amănunțită asupra intențiilor care se regăsesc în proiectul domniei sale, asupra cauzelor, formulelor, soluțiilor și am convenit, asta este o decizie politică a Biroului Politic Național, din care și domnul ministru face parte, e vice-președinte al partidului, am convenit ca proiectul în forma sa cea nouă să nu fie introdus săptămâna viitoare, următoarele două săptămâni cel puțin, pe ordinea de zi a Guvernului spre a fi adoptat pentru a putea lăsa și mai mult timp unor discuții, unor dezbateri și unor discuții directe între inițiatorii proiectului, chiar între domnia sa ca ministru și toți cei care în societatea românească, asociații, grupuri, asociații profesionale sunt direct și explicabil legați de acest proiect.

Trei, am discutat despre construcția viitorului buget, bugetului pe anul următor, care va începe în curând, vorbesc de discuția care durează de o vreme și, din nou, ministrul Finanțelor, domnul Chițoiu, ca și ceilalți miniștri din guvernul nostru au câteva teme pe care le vor susține în discuția aceasta pe subiectul bugetului de stat, începând cu reducerea cu cel puțin trei puncte procentuale a contribuțiilor la asigurările de stat, cu clarificări în comunicare publică legate de impozitul forfetar, de alte măsuri, de venitul minim garantat, care s-au luat sau care se vor lua și vor fi implicate în acest proiect de buget.

Am dat, ca să spunem așa, un vot și ministrul Apelor și Păduri, ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, are întreaga susținere a partidului pentru a promova Codul Silvic în ședința de guvern, poate chiar în prima, deci noi susținem întru totul proiectul pe care domnia sa l-a construit și l-a pus de ceva vreme în dezbaterea publică și, de asemenea, am mai purtat discuții în legătură cu toate celelalte termene și teme de guvernare pe care Partidul Național Liberal, prin miniștrii săi, și le-a luat.

În fine, am mai făcut câteva schimbări de natură organizatorică, cele mai importante dintre ele sunt că Partidul Național Liberal are un nou purtător de cuvânt, pe care îmi face plăcere să vi-l prezint în persoana doamnei deputat Cristina Pocora, pe care fără îndoială o cunoașteți și care va fi purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal de astăzi încolo. Domnul ministru și vice-președinte Mihai Voicu rămâne vice-președinte care coordonează comunicarea, bineînțeles, dar fiind și membru al Guvernului, având multe lucruri pe cap, domnia sa a considerat și am căzut de acord, azi am supus această decizie colegilor din Biroul Politic, că e nevoie să mai folosim și parlamentarii noștri foarte tineri, plini de calități, plini de bunăvoință față de dumneavoastră, prieteni ai adevărului și ai opiniei publice și îi urez succes Cristinei în această funcție, totdeauna foarte importantă și foarte prestigioasă în Partidul Național Liberal.

Împreună cu liderul grupului liberal de la Camera Deputaților, domul Andrei Gerea, suntem toți trei la dispoziția întrebărilor dumneavoastră privitoare la aceste subiecte pe care le-am prezentat eu și, eventual, la altele.

De asemenea, am cerut acordul sau am vrut să fiu sigur că sunt în asentimentul tuturor colegilor din BPN în a-i transmite, și în numele lor, ‘La mulți ani!’ partenerului și aliatului nostru de guvernare, domnul prim-ministru Victor Ponta, pentru că astăzi este ziua domniei sale. Eu, personal, am făcut-o, după cum ați avut grijă să vă interesați de dimineață, dar am mandatul colegilor să o fac în numele întregii conduceri PNL.

Este rândul dumneavoastră!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist:  Domnule președinte, legat de problema Roșia Montană. PNL vrea cumva ca cei de la Gabriel Resources să schimbe metoda de exploatare? Dacă s-ar reuși acest lucru, PNL și-ar schimba punctul de vedere? Și, doi, dacă se va respinge acest proiect de lege în Parlament, ce ar trebui să facă Guvernul?

Crin Antonescu: Eu pot să vă răspund și pot și colegii mei să vă răspundă și pot toți colegii mei să vă răspundă, chiar dacă nu în același fel, dar putem să vă răspundem la aceste întrebări. Dar cred că pentru claritatea, pentru opinia publică, pentru claritatea pozițiilor și pentru a evita confuziile repetate care au apărut, este bine deocamdată să discutăm despre acest proiect și despre poziția acestui partid în acest Parlament. Ce se va întâmpla dacă, vom discuta dacă. Ce-ar trebui să facă Gabriel Resources nu este treaba noastră. Treaba noastră și responsabilitatea noastră este ce trebuie să facă decidenții statului român – Parlamentul, partidele politice prin reprezentarea lor parlamentară și eventual Guvernul, pentru că suntem și un partid aflat la guvernare. Și, în fața acestui proiect, în fața acestei formule, v-am spus încă o dată care este, fără nici un fel de dubiu și fără nici un fel de dacă și parcă, poziția noastră.

Jurnalist:  Având în vedere această poziție exprimată, se mai justifică o deplasare a reprezentanților PNL din Comisia specială la Roșia Montană?

Crin Antonescu: Eu v-am răspuns deja, dar îl invit pe colegul meu, liderul deputaților, Andrei Gerea, să vă explice și dânsul care este poziția noastră.

Andrei Gerea: Mulțumesc, domnule președinte! Da, în mod evident, prezența se justifică, măcar din punct de vedere al informării și al unui mesaj care poate fi dat locuitorilor de acolo, că nu ne sunt indiferenți pentru că, pe de altă parte, problemele rămân, le cunoașteți foarte bine și vor fi analizate în Comisie, lucrări care se vor desfășura, bineînțeles, în cadrul Parlamentului.

Jurnalist:  Domnule președinte, la intrarea în ședință ați făcut referire foarte pe scurt la Kazantzakis. Vroiam să vă întreb dacă vă doriți o carte cadou de la premier a lui Nikos Kazantzakis, dacă vreți să-i faceți cadou o carte a lui Kazantzakis și dacă împărtășiți teoriile, ideile, scrierile sale extrem de critice la adresa autorităților elene de la vremea aceea?

Crin Antonescu: Am toate cărțile lui Kazantzakis, primesc cu plăcere orice carte. Nu facem schimb de cărți cu domnul premier, deși nimic nu ne împiedică. Kazantzakis a fost – nu cred că e cazul să dezvoltăm aici, deși mi-ar făcea plăcere – a fost cam comunist, ca s-o spunem pe șleau. Nu împărtășesc opțiunile sale politice, ceea ce nu înseamnă că nu a fost un scriitor extraordinar. Așa cum și Panait Istrati, care a fost tot comunist, până la un moment, când spre cinstea sa a fost unul dintre puținii mari intelectuali, mari artiști care s-a rupt de vraja și de minciuna comunistă, chiar după o călătorie, trucată desigur, de către autoritățile sovietice în URSS. Așadar, este un mare scriitor din care eu am citat nu pentru prima dată chiar formula care este epitaf, ceea ce scrie pe mormântul lui Kazantzakis – ‘nu mă tem de nimic, nu sper nimic, sunt liber’, fiindcă m-ați întrebat ce sper în legătură cu nu știu ce, nu are importanță. Deci Kazantzakis nu afectează relația mea cu domnul Ponta, convingerile comuniste, cu infinite nuanțe, pentru că este vorba de un om liber, nu le împărtășesc și nu afectează relația mea cu scriitorul Kazantzakis.

Jurnalist:  Pentru că ați avut o discuție pe Codul Rutier, v-aș întreba dacă, în momentul de față, PNL se delimitează de prevederile din acest nou Cod Rutier aflat în dezbatre pentru încă două săptămâni?

Crin Antonescu: Partidul Național Liberal, pe care atât de mult îl iubiți și vă suntem recunoscători, consideră că trebuie să mai discutăm despre acest proiect de lege cu implicații extrem de importante, nu doar pe drumurile, șoselele României, asta este tot.

Jurnalist:  Ați dat un vot de blam, pentru retragerea, cel puțin momentan, pentru prelungirea dezbaterii publice pe Codul Rutier.

Andrei Gerea: Nu este un vot de blam și aș vrea să specificăm acest lucru, mai ales că, începând de azi dimineață sau, mă rog, de la prânz, pe site-ul MAI este o formă modificată a proiectului inițial. Și era și normal, pe de altă parte, să avem timp la dispoziție, cu toții, să-l evaluăm, să-l vedem, să-l discutăm și să-l redăm inițiatorului de drept.

Jurnalist:  Domnule Antonescu, aveți ceva să-i reproșați ministrului Radu Stroe în legătură cu acest proiect?

Crin Antonescu: Nu, mai mult decât am și spus la un moment dat public, că ar fi fost de dorit să avem și în partid o discuție mai extinsă în prealabil.

Jurnalist:  Ludovic Orban a scris astăzi pe Facebook despre impozitul forfetar și citez ‘Sunteți nebun, domnule Ponta, sau îi urâți pe români? Îmi dați încă un motiv pentru a susține solicitarea de înlocuire a premierului’. Cum vedeți aceste afirmații? Recent, același deputat PNL spunea că va susține orice moțiune de cenzură la adresa Guvernului Ponta.

Crin Antonescu: Iar intrăm în opere literare și totuși aici comparația nu stă în picioare, cu Kazantzakis cu Orban. Nu am aceeași simpatie pentru opera de pe Facebook a domnului deputat Orban. Nu am aceeași părere despre impozitul forfetar. Cred că ar fi foarte bine ca domnul deputat Orban să afle mai multe. Îi înțeleg preocuparea, e o temă importantă. Și noi azi am dorit să aflăm și mai multe și am avut o discuție lungă cu ministrul Finanțelor și cu ceilalți miniștri.   Această chestiune epistolară între domnul Orban și domnul Ponta nu are nimic de a face cu Partidul Național Liberal. Cu alte cuvinte, noi avem responsabilitatea deciziilor noastre politice la nivel de partid, la nivel de grupuri parlamentare. Ce scrie fiecare pe Facebook sau cum se mai cheamă chestiile astea e o treabă foarte intimă în care nu ne băgăm.

Jurnalist: La episodul Roșca Stănescu spuneați că atacurile între colegii de alianță vor fi sancționate. V-aș întreba dacă în momentul de față este cazul unei sancțiuni pentru Ludovic Orban.

Crin Antonescu: Nu, nu  este cazul, deși am spus-o și cred că este evident – au spus-o și alți colegi, știe toată lumea, știe și PSD știe și domnul Ponta – sunt strict părerile și exercițiile literare ale domnului Orban. Nu angajează cu nimic nici grupul parlamentar din Cameră –mi-e martor domnul Gerea și bunul Dumnezeu, desigur – și nici Partidul Național Liberal.

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, dacă îmi permiteți, dacă ați mai discutat acel proiect cu impozitul pe veniturile din chirii. Care este poziția dumneavoastră până la urmă, dacă veți vota așa ceva?

Crin Antonescu: Vicepremierul Chițoiu, ministrul Finanțelor, a dat astăzi explicații în legătură cu acest lucru și noi ne susținem ministrul de Finanțe.

Jurnalist:  Mai am eu o întrebare. În legătură cu alegerile parțiale pentru mandatele vacante în Parlament, când ar putea avea loc?

Crin Antonescu: Da, mulțumesc. Am decis și acest lucru, să discutăm la prima ședință a USL, să luăm decizia politică pe care să rugăm apoi Guvernul s-o pună în practică –  pentru că Guvernul organizează – de a organiza cât mai repede alegeri în colegiile vacante, pentru mandatele vacante. Pentru că, așa cum am mai spus-o, deja sunt cred că nouă-zece colegii în această situație, sunt nouă-zece mandate de parlamentari vacantate, și chiar dacă, desigur, suntem mulți, mai mulți decât ne-am dori, asta nu înseamnă că putem să modificăm regulile jocului în timpul mandatului. Există colegii care nu mai sunt, în acest moment, reprezentate și este dreptul cetățenilor de a fi reprezentați pentru că nu din vina sau din decizia cetățenilor aceste mandate s-au întrerupt. Trebuie organizate alegeri cât mai repede. Vom susține acest lucru în prima ședință a Uniunii Social Liberale și probabil că Guvernul, dacă luăm această decizie, și eu cred că o s-o luăm, va dispune și va lua hotărârile necesare pentru ca să fie organizate alegeri cât mai curând.

Jurnalist: Ați stabilit cumva când va fi această primă ședință a USL?

Crin Antonescu: În mod normal ar fi trebuit să fie luni. Nu știu dacă va fi luni. Se poate desfășura și fără mine USL, dar cine știe, după aceea vă speriați, cine știe ce credeți iar, pentru că în cursul zilei de luni eu nu cred că voi putea participa la ședința USL. Primesc, împreună cu Senatul României, vizita omologului meu din Republica Cehă, președintele Senatului ceh și sigur că trebuie să fac oficiul de gazdă cel puțin în prima parte a zilei. Deci nu știu, poate că  o să avem luni seara, poate că o să fie un USL la care nu particip eu, dar participă colegii mei care sunt, la fel ca și mine, mandatați de Birou. Vom vedea. Oricum, instituția, mă refer la USL, funcționează normal.

Jurnalist: Aș avea o întrebare pentru dumneavoastră ca și președinte al Senatului. Senatorul Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare. Își pierde mandatul definitiv sau ce se întâmplă cu domnia sa în momentul acesta?

Crin Antonescu: După câte cred, da. Nu știu exact situația, dar dacă e vorba de o condamnare definitivă, asta atrage după sine vacantarea locului, pierderea mandatului.

Jurnalist: Tot pe subiectul alegerilor parțiale. Ați vorbit cu domnul Ponta despre susținerea candidaturilor comune? Conform Protocolului USL trebuie ca și PSD să susțină, eventual, candidații PNL și invers. Și doi, legat de Codul Rutier, cum vedeți dumneavoastră prevederile conținute în acel proiect, modificările care au fost aduse de către Ministerul de Interne? Dacă sunt prea severe, cum le vedeți dumneavoastră.

Crin Antonescu: (…) Da, alegerile se vor face, USL există, candidații vor fi comuni și acolo unde candidatul comun va fi desemnat de PSD – regula fiind simplă, unde era candidat PSD e PSD, unde era PNL, e PNL – sigur că-l vom susține și reciproca.

În legătură cu Codul Rutier, în general vreau să vă spun trei lucruri. Înțeleg și susțin ideea demersului de a înăspri pedepsele pentru încălcarea legii atunci când această încălcare, vedem bine și din statistică și chiar dumneavoastră ca oameni de presă care selectați nenorocirile fiecărei zile – au consecințe tragice.

Doi. Trebuie să existe un echilibru, un discernământ în gradul de asprime a acestor pedepse în funcție de gradul de intenționalitate, de proporționalitate, să spun așa, între sancțiune și pedeapsă. Și trei, foarte important, cred că trebuie și mai multă comunicare –  cred că inițiatorul, Ministerul de Interne și până la urmă tot Guvernul, dacă va adopta această ordonanță, dacă e ordonanță, în Parlament, dacă e proiect de lege vom avea timp să discutăm – o comunicare mai mare pentru ca toată lumea, și cei care sunt conducători auto și cei care nu sunt și cei a căror profesie este asta, și e un segment foarte important, pentru că un om care este conducător auto, asta e profesia lui indiferent unde, și-și pierde carnetul, practic își pierde posibilitatea de a munci pe un timp care nu e indiferent, că sunt șase luni sau că sunt patru ani. Toată lumea să înțeleagă intenția Ministerului de Interne, motivația pentru care o face și justificările, repet, în termen de discernământ, a unei opțiuni sau alta.

Ce cred și sunt absolut de acord – suntem toți – cu domnul ministru Stroe este că va fi într-o formă definitiv adoptată – ordonanță de urgență sau va fi proiect de lege – să nu mai prelungim sine die, să nu mai prelungim cu lunile și cu anii adoptarea acestor măsuri, pentru că în fiecare zi, după cum vedeți, se întâmplă lucruri nedorite, chiar tragice.

Jurnalist: Domnule președinte, dacă îmi permiteți, am și eu o nelămurire. Vreau să vă întreb care sunt acele probleme care au necesitat lămuriri în public, în interiorul USL nu au putut fi discutate, pentru că la începutul săptămânii se vorbea de o criză în USL.

Crin Antonescu: Deci lămuririle în public care trebuiau aduse și care nu s-au putut aduce sau n-au fost înțelese în privat erau următoarele:  Unu. Că asupra mea, în calitate de candidat la prezidențiale al Uniunii Social Liberale nu se pot face presiuni cu declarații din acestea de la Cluj, de la Craiova, de la Cluj încă o dată, din alte părți. Cred că e un lucru care s-a clarificat.

Doi. Că nu îmi doresc să fiu în orice condiții, sub orice formă candidat al USL, dacă nu se respectă niște înțelegeri, dacă nu se respectă niște valori, dacă nu se respectă un program. Și trei, clarificări care să vină, așa cum au venit, să vedem pentru cât timp, din interiorul , pentru că în PNL nimic nu a fost neclar. PNL a spus că face USL și l-a făcut, PNL a spus că merge în aceste alegeri cu toată forța – în locale, în parlamentare – și a mers, PNL a spus că face un guvern care va fi condus de Victor Ponta și l-a făcut, PNL a spus că susține un guvern condus de Victor Ponta și îl susține. Ce e neclar la PNL? Nimic.

La PSD am văzut într-o seară la una, într-o seară la altul și așa mai departe că nici dânșii nu mai știu care e treaba, că nu le e clar. Până la urmă s-au clarificat și asta cred că e foarte bine că s-a întâmplat și public, că dacă îți exprimi nedumeririle în public, când te-ai lămurit e bine să o spui public, că altfel se nedumerește publicul și nu e bine, e chiar jale.

Jurnalist: Ați perceput aceste afirmații, cum că PSD ar avea nevoie de propriul candidat, ca pe un șantaj? Sau de ce era nevoie să iasă public cu astfel de afirmații, ce doreau de la dumneavoastră?

Crin Antonescu: Pe mine, până la urmă, nu aceste lucruri m-au deranjat. Este un lucru absolut normal în interiorul unui partid să se discute, să se exprime dorințe. Cum spunea cineva, și în PNL, poate, unii ar dori să aibă și președinte și prim ministru – ministru de Interne vedeți bine că avem, slavă Domnului. Astea sunt chestiuni care se discută într-un partid. Nu mă deranjează că se discută. Se discută atât de multe și în PNL, slavă Domnului, încât eu sunt obișnuit cu discuțiile. Problema este ce mesaje se dau de la ceea ce într-adevăr înseamnă partidul pentru opinia publică. Iar în momentul în care acest mesaj –“Antonescu să fie atent că e la mâna noastră” – s-a dat, așa ceva din punctul meu de vedere nu e acceptabil. Am spus-o public și sperăm că lucrurile s-au lămurit. Dacă, Doamne ferește, nu s-au lămurit suficient, o să le lămurim din nou.

Jurnalist: Aș reveni puțin la problema alegerilor pentru locurile vacante. Înainte de a veni la putere, USL spunea că trebuie elaborat acel Cod electoral și modificată totodată și legea electorală. (…) Avem o mulțime de colegii vacante care au depășit termenul acela legal, iar comisia de elaborare a Codului electoral din Parlament, chiar dacă a fost constituită, nu a fost convocată niciodată. Ați luat în discuție în USL începerea lucrărilor în respectiva comisie?

Crin Antonescu: Sigur că da. Am avut chiar și în ședința noastră de astăzi discuții pe acest subiect, legile electorale și modificarea lor. Am discutat și la ultimele întâlniri din USL ca această comisie să înceapă să lucreze, dar sunt două lucruri distincte. Perfect de acord, cum spuneți, în unele privințe chiar suntem întârziați dincolo de termenele legii și atunci Guvernul trebuie să organizeze alegeri în colegiile vacante în baza legii electorale în vigoare, iar modificarea legilor electorale pentru următoarele alegeri la termen, locale, parlamentare, prezidențiale, dacă e cazul, să-și urmeze cursul.

Jurnalist: Ați fi de acord cu o variantă în care ar fi un Cod electoral care să înglobeze toate legile în sensul în care toate să aibă o bază și după aceea prevederi specifice în parte pentru fiecare tip de scrutin?

Crin Antonescu: Nu pot să vă spun cu ce ar fi sau nu de acord PNL pentru că e o discuție care abia a început. Pot să vă spun că personal da, agreez o asemenea formulă și agreez, chiar consider că este foarte necesară o stabilitate. Schimbarea asta a unor părți din legile electorale de la un ciclu la altul e dăunătoare. Societățile democratice sănătoase, cât mai sunt ele și câte mai sunt pe lume, au beneficiat de stabilitate legislativă în această privință, adică regulile jocului pe durată lungă. Sunt un susținător al acestui lucru.

Jurnalist: V-a deranjat faptul că parlamentari de la PNL au semnat acea contestație la Curtea Constituțională în ceea ce privește legea care prevede gestionarea câinilor fără stăpân?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Dumneavoastră ați primit până acum vreun mesaj de la președintele Traian Băsescu cu ocazia zilei de naștere?

Crin Antonescu: Am primit, da. Deja, deși ziua mea e abia mâine.

Jurnalist: Un buchet?

Crin Antonescu: Da, flori.

Jurnalist: Trandafiri sau crini?

Crin Antonescu: Trandafiri, dar nu roșii.

Jurnalist: Cum petreceți mâine?

Crin Antonescu: Cu ajutorul lui Dumnezeu și, dacă o să reușesc, în sânul familiei.

Jurnalist: Ce vă doriți de ziua dumneavoastră?

Crin Antonescu: Am mai spus-o în interviu. Să rezist.

Jurnalist: Revenind la subiectul Roșia Montană. (…) La un moment dat ați făcut chiar dumneavoastră referire la o decizie din 2007 a PNL care era favorabilă interzicerii exploatării prin cianuri. În ce măsură decizia de astăzi este o nuanțare a respectivei decizii?

Crin Antonescu: În nicio măsură. Deci faptul că noi spunem nu acestui proiect e perfect compatibil cu acea decizie. Nu?

Jurnalist: Ați făcut referire la acest proiect și nu la exploatarea de la Roșia Montană.

Crin Antonescu: Uitați, deci asta e pe agendă. Noi nu putem să dăm răspunsuri în activitatea politică de zi cu zi tuturor problemelor care s-ar putea pune. Nu putem, de pildă, să facem o ședință la partid și zicem așa:  “Domne, dacă peste 20 de ani izbucnește un război – nu mai dau nume de țări, că cine știe – noi ce facem?” și să vă anunțăm pe dumneavoastră: să știți că dacă peste 20 de ani am un proiect concret…

Acest proiect, în acest moment, în această țară, în acest parlament răspunsul e nu și nu e cu nimic contradictoriu sau modificator pentru decizia luată în 2007 împotriva exploatărilor cu cianuri.

Vă mulțumesc foarte mult.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: