Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, privind proiectul electoral inițiat de parlamentari liberali, susținute în cadrul conferinței de presă de la Satu Mare

crin antonescuJurnalist: Cum comentați declarațiile domnului Dragnea?

Crin Antonescu: Nu intră în fișa postului meu să comentez declarații, nici ale domnului Dragnea, nici ale altcuiva. Comentariile sunt apanajul dumneavoastră, al analiștilor. Din cât am văzut eu, nu e de comentat public. Subscriu la ideea că sunt destule lucruri de clarificat în interiorul Uniunii pentru ca să putem merge mai departe, așa cum ne-am angajat în fața cetățenilor României care ne-au dat votul și care sunt mulți și care așteaptă.

Înțeleg că domnul Dragnea are o nemulțumire pentru că există o inițiativă a unor parlamentari liberali, un proiect legislativ de modificare a Legii electorale. Într-adevăr noi am avut, nu în programul de guvernare, nici în vreun alt program, dar am avut o înțelegere între noi, care e valabilă, de a discuta la nivelul Uniunii Social Liberale despre pachetul de legi electorale. Nu e cea mai mare urgență, dar avem, am avut într-adevăr această discuție și într-adevăr o vom face. În sensul acesta, eu chiar săptămâna trecută am discutat la grupurile parlamentare și la Biroul Politic al partidului această chestiune.

E un proiect, nimeni nu poate lua iniţiativa unor parlamentari, este dreptul lor, dar vom avea o discuţie, așa cum ne-am înțeles. Și, sigur, mai subscriu la ideea că e bine ca iniţiativele majore să încercăm să le avem împreună. Eu ştiu vreo trei acte politice majore mai importante și cu efecte imediate decât legea pentru alegerile de peste trei ani, care s-au luat fără consultarea în USL şi care, repet, fac efecte  și e neplăcut. Am să i le reamintesc domnului Dragnea, n-am să le spun aici. Cred că trebuie mult calm și cred într-adevăr că trebuie să aşezăm nişte lucruri, să le punem la punct. Nu are a face legea sau vreo lege electoral cu guvernarea. Programul de guvernare e clar, programul de guvernare e public și Guvernul nostru, pe care îl susținem, încearcă în fiecare zi, la fiecare ședință de guvernare, prin adoptarea unor acte, prin adoptarea unor măsuri la nivelul întregului Guvern sau la nivelul fiecărui minister să-l pună în aplicare. Cam asta ar fi de spus. Restul comentariilor vă aparțin.

Jurnalist: Și dumneavoastră sunteți parlamentar. Susțineți proiectul colegilor dumneavoastră?

Crin Antonescu: Eu nu sunt între inițiatorii respectivi, tocmai pentru că am avut această discuție. Pot să vă spun ce cred și ce voi susține și în interiorul partidului și în discuția de la USL. Sunt pentru alegerea în două tururi a primarilor, chiar dacă, și foarte mulți primari liberali, probabil, în funcție, nu îndrăgesc foarte mult ideea asta. Nu este, dacă vom modifica legea așa, nu este împotriva unui partid sau altul, este în favoarea cetățeanului pentru că peste tot în lumea asta sau aproape peste tot, primarul se alege în două tururi pentru că, așa cum se alege și președintele României, de exemplu, e normal ca cel ales să aibă o maximă legitimitate, iar în sensul acesta, cum se aleg și primarii marilor orașe, în sensul acesta ,nu văd de ce un partid sau altul s-ar supăra. Pe de-o parte pentru că, după părerea mea, dacă în anul 2012, anul trecut, aveam alegeri în două tururi la primari, cred eu, 90% din primarii actuali câștigau. Unii câștigau din primul tur, pentru că luau 50 la sută plus unu din voturi, alții, mulți, câștigau și în turul doi. În general, în cele mai multe localități din România, primarii sunt destul de puternici și câștigau și dintr-un tur și din două.

Pe de altă parte, nu putem să nu ne gândim, repet, într-o perspectivă democratică și concentrându-ne pe cetățean, nu pe candidați, nu putem să nu ne gândim că un sistem într-un singur tur, perpetuat pe o durată mai lungă, blochează cumva sistemul politic, minimizează șansa schimbării, șansa unei anumite ventilații politice. Un primar, ca și un parlamentar, ca toți aleșii, trebuie să aibă cumva asupra lui presiunea perspectivei alegerilor, pentru ca dacă știe că are un avantaj pe care îl dă prezența în funcție și un singur tur, atunci sigur că este mai relaxat și cred că este normal și pentru comunitate și pentru primari înșiși să existe alegeri în două tururi.

În ce privește președinții de  consiliu județean, eu personal nu sunt de părerea inițiatorilor că ar trebui aleși de consilieri, ci dacă vrem să avem președinte ales uninominal, la rândul lui, de către cetățeni, nu de către consilieri, la rândul lui în două tururi, ceea ce cred, de altfel, dacă ar fi vorba de alegeri uninominale și la Parlament că ar trebui făcut tot în două tururi. Dar la Parlament  eu cred că, cel puțin la Camera Deputaților, trebuie revenit la sistemul de liste, vă spun foarte clar după toate experiențele prin care am trecut, cam asta cred. Dar ce spun eu aici este părerea mea personală, nu am făcut o discuție definitivă nici în partid și de asemenea, cum spune și domnul Dragnea, pe bună dreptate, nici în USL, o vom face.

Nu este cea mai mare urgență a acestei coaliții și a agendei publice din România în acest moment.

Jurnalist: Despre acest proiect nu știau nici primarii PNL, nici președinții de consilii județene. Dumneavoastră știați?

Crin Antonescu: Noi am discutat acest lucru și încă odată vă spun, parlamentarii nu sunt ținuți să ceară aprobare nici primarilor, nici altcuiva, nici mie, atunci când au o inițiativă legislativă. Avem niște reguli în partid, în general inițiativele majore sunt discutate și în sensul acesta și eu am avut, să spunem, nu o nemulțumire, dar am găsit în asta o problemă și de aceea a existat discuția la Biroul Politic.

(…)

Crin Antonescu: V-am mai spus că nu comentez, astea sunt niște chestiuni pe care cred că ar fi trebuit să le discutăm în interiorul Uniunii. Eu nu am comentat despre faptul că, de pildă, proiectul Codului Silvic pe care l-a inițiat colega noastră, doamna ministru Lucia Varga, un proiect foarte important, un proiect așteptat, stă de multă vreme în dezbatere publică, trebuia conform unui calendar de mult să intre în dezbaterea guvernului pentru că există niște motive pentru a-l promova ca Ordonanță de Urgență, s-a mai prelungit această așteptare.

Asta pot să spun și despre domnul Dragnea, nu are nimeni nici un motiv să-l persecute pe domnul Dragnea. Asta e clar.

27 septembrie 2013                                

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: