Declarațiile susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul lucrărilor Conferinței Teritoriale de Alegeri a filialei PNL Sector 3 – 9 noiembrie 2013

12-07-04-07-35-14big_antonescu_senatTranscrierea declarațiilor de presă susţinute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul lucrărilor Conferinței Teritoriale de Alegeri a filialei PNL Sector 3

9 noiembrie 2013

Întrebări din partea reprezentanţilor mass-media

Jurnalist: Cum comentaţi declaraţiile domnului Mircea Geoană?

Crin Antonescu: Domnul Mircea Geoană a dat această declaraţie şi această declaraţie poate fi reformulată – cred că veţi fi de acord cu mine – şi altfel: PSD nu-şi permite să se ţină de cuvânt. Asta e părerea domnului Mircea Geoană, nu comentez.

Jurnalist: Spuneaţi că aveţi obligaţia să menţineţi această alianţă.

Crin Antonescu: Să facem toate eforturile pentru a o menţine, da.

Jurnalist: Şi ieri aţi vorbit despre posibilitatea ca PNL să meargă singur la prezidenţiale. V-aş întreba astăzi care ar fi motivele care ar determina PNL să meargă singur la prezidenţiale?

Crin Antonescu: Eu am vorbit şi ieri şi azi şi de o bună bucată de vreme despre nevoia şi chiar obligaţia şi a noastră şi a celor din PSD de a menţine în viaţă, de a lucra cu această alianţă şi de a ne achita de obligaţiile pe care ni le-am luat faţă de cetăţenii României. Eu sper din tot sufletul şi sunt convins că Partidul Naţional Liberal va face tot ce poate în acest sens.

Dacă acest lucru nu se va reuşi, evident că aceste partide nu se desfiinţează. PSD îşi vede de drumul său, PNL la fel şi asta este tot, dar eu nu doresc să examinez acum această teorie pesimistă, când există foarte bune şanse să fim în varianta pe care eu o doresc, pe care ştiu că o doreşte şi Victor Ponta, pe care o doresc foarte mulţi oameni din această ţară.

Jurnalist: Aţi vorbit în interior despre calcule aritmetice meschine pe care le fac cei din PSD pentru alte majorităţi.

Crin Antonescu: Nu am spus de cei din PSD, am spus că sunt unii şi în PSD, sunt unii şi în PNL, sunt foarte mulţi în afara acestor două partide – dumneavoastră, o parte din jurnalişti, de exemplu – care faceţi calcule mereu. Acelea sunt nişte calcule care au un rezultat aritmetic şi rezultatul aritmetic nu este totuna cu rezultatul politic. Asta am spus, n-am vorbit de PSD.

Jurnalist: Aţi făcut astăzi o pledorie pentru USL. Ce ar trebui să înţeleagă PSD din asta, să înceteze atacurile la adresa PNL?

Crin Antonescu: (…) Eu am spus ce am avut de spus, fiecare înţelege ce doreşte, ce poate, ce înţelege.

Jurnalist: Victor Ponta aprecia astăzi că nu v-aţi mai comportat ca şi cum aţi fi în opoziţie, că aţi înţeles că îl deranjează. Este aşa?

Crin Antonescu: Eu nu m-am comportat niciodată ca şi cum aş fi în opoziţie. Eu îmi raportez toate atitudinile, toate declaraţiile, toate acţiunile şi toate deciziile la programul de guvernare şi proiectul politic al Uniunii Social Liberale. Şi dacă am vorbit critic, şi nu voi înceta să o fac, despre aşa numita coabitare, asta nu înseamnă că sunt în opoziţie, asta înseamnă că sunt acolo unde alegătorii ne-au dat tuturor mandat să fim. Evident, nu buna dispoziţie a domnului Ponta sau a mea sau a altcuiva contează aici, ci corectitudinea şi mesajul esenţial pe care îl dăm cetăţenilor acestei ţări sau celor care ne-au votat.

Jurnalist: Aţifăcut mai devreme o reformulare cu PSD care nu-şi ţine promisiunile. Acesta ar putea să fie pentru PNL motivul ieşirii de la guvernare?

Crin Antonescu: Care anume?

Jurnalist: PSD care nu-şi ţine promisiunile.

Crin Antonescu: Eu nu am afirmat acest lucru. Eu am tradus, am reformulat declaraţia vitejească a  domnului Geoană. Atâta tot.

Jurnalist: Ar putea să fie motivul pentru care PNL să iasă de la guvernare?

Crin Antonescu: Păi dar în momentul în care cineva încalcă un acord politic în părţile sale fundamentale, evident că acordul nu mai există, dar eu, încă o dată, ştiu să fac deosebire, totuşi, între PSD şi domnul Geoană, între diverse epoci din viaţa domnului Geoană, aşa că nu sunt alarmat de aceste declaraţii.

Jurnalist: S-a vorbit despre faptul că nu se impun noi taxe….

Crin Antonescu: Cota unică de impozitare, una din cele mai mici din Uniunea Europeană, a fost menţinută, nu a fost crescut TVA. (…) Şi aceste lucruri nu au fost uşoare şi guvernul le-a realizat.

Jurnalist: Colegul se referea la impozitul pe clădiri speciale, la impozite…

Crin Antonescu: Iar eu m-am referit la taxele fundamentale, la taxele majore, la impozitele majore, la elementele majore de impozitare. Nu de la Traian Băsescu şi nu de la alţi oameni care au guvernat am putea primi lecţii în această privinţă pentru că dânşii în negocierile cu FMI au reuşit să majoreze simţitor TVA şi în acelaşi timp să taie cu 25% salarii încercând să taie şi pensii. Deci e un lucru, până la urmă, de elementar bun simţ. Nu de acolo, poate de la alţii care să ne spună ce am fi putut face mai bine.

Jurnalist: Posibilitatea renegocierii angajamentelor asumate faţă de FMI cum vi se pare?

Crin Antonescu: Mi se pare doar o operaţiune strict politicianistă, un fomfleu de campanie.

Jurnalist: Domnule preşedinte, luni veţi propune excluderea domnului Roşca Stănescu din partid?

Crin Antonescu: Nu a spus de ieri? Sigur că da.

Jurnalist: V-aţi gândit să aveţi o discuţie înainte cu domnia sa? Poate să-i cereţi demisia, poate să o depună…

Crin Antonescu: Eu discut cu oricine şi, fără îndoială, la această şedinţă, în conformitate cu statutul, bineînţeles că senatorul Roşca Stănescu va avea dreptul că se adreseze şi să-şi spună punctul de vedere. Dar dacă nu se întâmplă ca, să zicem Parchetul General, sau Oficiul pentru Spălarea Banilor, să revină asupra anunţului pe care l-au făcut şi să spună „Am greşit, nu ne-am uitat bine, documentele sunt autentice”, dacă nu se întâmplă asta, propunerea mea rămâne cea pe care v-am spus-o.

Şi încă o dată o spun, pentru că domnul senator vorbeşte întruna în termeni de imagine – dacă am dăunat imaginii PNL, sigur, să mă excludă – nu e vorba de imagine. Şi eu, şi în general în Partidul Naţional Liberal, putem să ne asumăm temporar pierderi de imagine, dar pentru un lucru în care credem, pentru un lucru despre care credem că e corect.

Aici nu este vorba de imagine, ci este vorba de un lucru profund incorect şi aşa ceva nu putem accepta.

Jurnalist: Asta înseamă că nu veţi avea o discuţie cu domnia sa înainte.

Crin Antonescu: (…) Semnificativ este că v-am anunţat care e decizia mea ca preşedinte, că v-am anunţat că este convocat Biroul Politic şi sunteţi învitaţi pe acolo pe la uşă, pe la Biroul Politic, să vedeţi ce se va întâmpla. Asta e semnificativ. Dacă domnul Roşca Stănescu, ca orice alt cetăţean, va dori să avem o discuţie privată, o să vedem dacă avem timp, dacă putem s-o avem. Nu are importanţă şi nu are influenţă în legătură cu decizia.

Jurnalist: Preşedintele v-a sfătuit să-l întrebaţi pe domnul Roşca Stănescu…

Crin Antonescu: M-a rugat, nu vă jucaţi cu termenii.

Jurnalist: V-a rugat să-l întrebaţi dacă a primit nişte bani de la o firmă din Cipru. O  să-i puneţi aceste întrebări?

Crin Antonescu: Nu voi putea da curs rugăminţii acesteia a domnului Băsescu. Eu sunt un om de treabă care pe cine pot să ajut, ajut, dacă e rezonabilă cererea şi dacă îmi stă în putinţă. Ăsta este un alt fomfleu penibil, aşa, securistic, băieţii între ei. Nu am de ce să-l întreb eu pe Roşca Stănescu ce bani primea în 2004 când ei aproape că dormeau în acelaşi pat – el cu Băsescu vreau să spun.

Dacă insinuează că s-au întâmplat lucruri ilegale, nu la mine. Ştie adresa, la… ştie dumnealui unde trebuie să se adreseze. Dacă este perfect curios, se duce şi spune: „Măi Sorine, pe vremea aia, când ai primit tu banii ăştia? Eu n-am ştiut, am ştiut”… deci nu.

Jurnalist: În concluzie, veţi propune luni excluderea domnului Roşca Stănescu.

Crin Antonescu: Da, pentru Dumnezeu, a 15-a oară.

Jurnalist: Modificarea legii TVR pe dumneavoastră vă îngrijorează, o vedeţi ca pe o tentativă de a pune monopol pe audioviual?

Crin Antonescu: Nu, pentru că nu sunt Traian Băsescu. Domnul Traian Băsescu se preface a vedea că nu vede nici domnia sa, are vederea mai bună decât ne lasă să înţelegem. De ani de zile domnia sa vede în orice se întâmplă o conspiraţie în care sunt Voiculescu neapărat, acum Vântu, iar, văd că…reloaded şi, sigur, eu Ponta, PNL, PSD. Dar nu, vede, dânsul vede corect.

Jurnalist: Despre reviziuirea Constituţiei, domnul Chelaru a spus că o să vă solicite o nouă întâlnire a comisiei.

Crin Antonescu: Sigur, iată, vedeţi? Sunt solicitări cărora le pot da curs.

Jurnalist: Când îi veţi da curs?

Crin Antonescu: Imediat ce va fi formulată.

Mulţumesc!

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: