Uite comisia, nu-i comisia sau despre erori (neintenționate?)

Uneori (mai des decât ar fi cazul…) oamenii politici fac afirmații care nu concordă cu adevărul. Cu ceea ce s-a întâmplat în realitatea faptelor – nu a gândurilor, planurilor, ipotezelor. Nu voi numi aceste afirmații neconforme cu adevărul minciuni. Căci minciuna presupune ocultarea cu bună știință și cu un scop anume a adevărului; dar sigur că voi numi aceste afirmații ca fiind neadevăruri. Și Honi soit qui mal y pense

Deci… să încercăm să deosebim grâul de neghină.

 1. La Camera Deputaților, în biroul domnului Zgonea, are loc marți pe la prânzișor o întâlnire informală a unor membrii ai Guvernului (cu câteva minute înainte de intrarea acestora în sala de plen a Camerei în vederea asumării răspunderii guvernamentale pe Legea Descentralizării). Conform declarațiilor lui Zgonea, în decursul unei convorbiri informale premierul a pus problema formării unei comisii comune care să cerceteze în legătură cu împrejurările achiziționării unui teren din județul Călărași de către Ioana Băsescu. Miniștrii liberali prezenți (Chițoiu, Stroe, Câmpeanu)  nu au adus obiecții. Aceste declarații nu au fost contrazise de către nimeni, de aceea le putem considera ca fiind adevărate.
 2. La ieșirea din plen, în cadrul unei mini-conferințe de presă, Victor Ponta afirmă printre altele: „Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi.” (vezi) Declarația premierului nu concordă cu cea a lui Zgonea, conform căreia liderii grupurilor parlamentare PNL, Scutaru și Hașotti, nu au luat parte la discuția cu pricina, deci nu aveau ce să spună premierului. Pe de altă parte miniștrii PNL prezenți nu avea nici mandat în a se exprima pe această temă, nici nu sunt lideri de grupuri parlamentare și nu puteau asuma, în consecință, poziții privitoare la o posibilă comisie de anchetă parlamentară.
 3. A doua zi, în cadrul unei conferință de presă, George Scutaru (liderul de grup al deputaților PNL) a precizat (ca poziție oficială a PNL): „În ceea ce priveşte comisia de anchetă, ieri (luni – n.r.) noi nu am avut nicio discuţie pe acest subiect. Şi, până în prezent, subliniez acest lucru, nu există un acord al PNL pentru această comisie. Suntem dispuşi, suntem deschişi să discutăm acest subiect, dar acest subiect poate fi discutat numai în USL. Nu este o decizie care se ia la nivelul grupurilor parlamentare, este vorba de o decizie politică. Deci, nu există în acest moment un acord, dar suntem deschişi să discutăm acest subiect, e firesc, ca între parteneri în USL.” (vezi) Afirmația poate fi considerată adevărată în mai multe puncte: (a) ca lider de grup, acesta nu fusese consultat; (b) nu exista un acord formal din partea PNL pe tema comisiei (acordul putând fi dat numai de către liderul PNL, Crin Antonescu, sau de către un lider PNL mandatat special pentru această temă – nu a existat un astfel de mandat, pentru că nu a existat nici o ședință USL care să aibă ca temă comisia parlamentară comună).
 4. Ieșit pentru a apăra poziția șefului său de partid (și a sa personală), Zgonea consideră că tăcerea miniștrilor PNL este în fapt o acceptare tacită și din partea grupurilor parlamentare: ”Concluziile privind comisia pe cazul Călăraşi au fost luate la mine în cabinet de membrii Guvernului, reprezentanţii celor 3 partide politice, de aceea am considerat oportun să vă informez ieri că cei doi lideri ai grupurilor politice parlamentare PSD de la Camera Deputaţilor şi Senat, împreună cu echipa tehnică lucrează la un draft pe o comisie specială sau de anchetă care să elucideze cazul Călăraşi. Decizia a fost anunţată şi a fost discutată în cadrul echipei care face parte din USL. Niciunul dintre colegii de la PNL care au fost de faţă, doamna Câmpeanu, domnul Stroe şi domnul Chiţoiu, nu au avut nicio obiecţie legată de iniţierea acestui draft /…/ Eu, din puţina experienţă pe care o am în privinţa lucrului în echipă, spun că, dacă nimeni nu ridică obiecţii atunci când suntem toţi strânşi, înseamnă că acea propunere este acceptată în unanimitate de cei care sunt prezenţi” (vezi). Afirmația este adevărată în măsură în care reflectă experiența politică și de viață, stilul de muncă și de exprimare specifice în plan politic ale PSD  și în particular ale domnului Zgonea. Cam acesta este stilul de muncă în echipă, și multe discuții nu sunt necesare. Cu o singură obiecție: ”echipa” nu exista de fapt, era o întâlnire informală în care a fost abordat ad-hoc un subiect care nu fusese anunțat de mai înainte. Astfel încât unii dintre membrii ”echipei” nu aveau cum să fie nici de acord nici împotriva subiectului, de vreme ce nu avuseseră când să fie mandatați să poarte discuții cu aliații pe subiectul respectiv.
 5. Pentru a putea demonstra cum că a existat totuși un fel de mandat, venit de la cel mai înalt nivel, premierul a invocat o convorbire telefonică avută cu Crin Antonescu în care s-a discutat pe tema comisii de anchetă Călărași (”PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta, după ce a avut o discuţie telefonică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.” – vezi). Întrebat dacă a discutat marți cu Victor Ponta, Crin Antonescu a negat (vezi). Nu putem în acest moment să discernem dacă a avut loc sau nu o astfel de discuție – eu aș înclina să dau dreptate lui Antonescu dar evident că sunt subiectiv.

NU este scopul acestui articol de a da dreptate unei părți sau nu. Evident, pozițiile diferite reflectă în primul un rând o anumită cultură organizațională dintre cele două componente majore ale USL.

basescuDin punctul meu de vedere, strict personal, toată galimatia a pornit de la imprecizia, eroare de exprimare, gafa premierului, care a confundat tăcerea miniștrilor PNL cu acceptul și chiar inițiativa liderilor parlamentari PNL. În context, precizările venite atât din partea liderului de grup PNL, George Scutaru, cât și a purtătorului de cuvânt PNL, Cristina Pocora, au fost  neutrale, la obiect, și lăsând loc unui viitor dialog: ” suntem deschişi dialogului şi că putem să vedem exact dacă argumentele sunt în favoarea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă (…) PNL nu a luat încă o decizie pe acest subiect” (vezi). Mie personal mi-ar surâde ideea înființării unei astfel de comisii pentru că astfel am putea afla niște adevăruri pe care mai mult ca sigur procurorii domnului Băsescu nici nu le vor vedea, nici nu ni le vor spune. Dar ar fi fost de preferat ca, înainte de a arunca o piatră în fântână Ponta și PSD să discute calm și cu argumente, cu PNL. Graba strică treaba, și asta este valabil și în politică, precum și în alte domenii de activitate.

Că unele sau altele dintre posturile de televiziune (cam toate partizane) au titrat cu litere grase ”PNL se opune comisiei de anchetă” sau au revenit la marota ”Se rupe USL” este o chestiune care ține de deontologia ziariștilor respectivi. Dar mă aștept ca cititorii mei să poată discerne adevărul de ne-adevăr drept care, cum se zice… I rest my case.

PS Întâlnirea la vârful USL, dintre Ponta și Antonescu, se pare că s-a încheiat fără vreun rezultat clar în privința comisiei. Noi elemente poate vor clarifica cele două poziții, sau poate va rezulta o poziție comună. Ceea ce ar fi de dorit.

Update (orele 18.00): pe surse se pare câ amândoi liderii USL ar putea avea dreptate: Victor Ponta cel puțin parțial, în sensul în care a a avut o convorbire telefonică cu Crin (dar nu marți ci luni, conținutul acesteia urmând a se lămuri eventual mai târziu), iar Crin Antonescu total, de vreme ce întrebat dacă a a avut o convorbire marți cu Ponta, a negat – această convorbire, într-adevăr, nu a avut loc. (vezi)

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Uite comisia, nu-i comisia sau despre erori (neintenționate?)”

 1. alexc 20 noiembrie 2013 la 9:17 PM #

  un singur lucru e sigur: ponta vrea sa i-o traga din orice pozitii lui crin

  Apreciază

 2. adrian 21 noiembrie 2013 la 9:33 AM #

  bulibaseala. ineficienta. micime. incompetenta. servilism. incoerenta. mitomanie. smen. grosolanie.
  Ma mai gandesc si mai gasesc cateva cuvinte potrivite politicii romanesti. Luata in general si in extrem de multe cazuri particulare.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: