(MondoNews) – Radu Zlati: Bugetul educației pe 2014 nu va satisface toate speranțele profesorilor, însă este un buget echilibrat

radu_zlati_pnlDeputatul PNL, Radu Zlati, a declarat pentru Mondo News ca bugetul educatiei pe anul 2014 nu va satisface toate asteptarile din invatamantul romanesc, insa a subliniat ca va fi nevoie de o mai mare implicare a comunitatilor locale si de un management performant al unitatilor de invatamant pentru a fi suplimentat deficitul financiar.

“Bugetul educatiei pe 2014 nu va satisface toate sperantele comunitatii educationale. Resursele financiare sunt neindestulstoare. Dar el este un buget echilibrat prin raportare la aceste resurse. Va fi nevoie de o mai mare implicare a comunitatilor locale si de un management performant al unitatilor de invatamant pentru a suplimenta, in unele situatii, precaritatea resurselor financiare”, a declarat Radu Zlati, la solicitarea Mondo News.

Referitor la tensiunile aparute, vineri, in Comisia de Invatamant din Parlament, dupa ce reprezentantul FSLI Constantin Rada nu a fost lasat sa intervina cu o replica la declaratiile facute in comisie, deputatul PNL ne-a explicat ca acesta si-a tinut discursul pana la capat, insa la un moment dat a solicitat un drept la replica, care nu i s-a putut acorda deoarece era contrar regulamentului, numele acestuia nefiind invocat in vreo luare de pozitie.

“Reprezentantul FSLI a vorbit si inca mult. In finalul discutiilor a solicitat un drept la replica ce nu i s-a acordat si a plecat suparat. Dar pe regulament nu avea cum sa i se dea drept la replica, deoarece numele sau nu fusese invocat in vreo luare de pozitie precedenta. Este adevarat, interventia senatorului Dumitrescu a fost cam taioasa, dar procedural era corecta”, a declarat deputatul Radu Zlati.

Constantin Rada, lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat, vineri, ca i s-a interzis dreptul la replica in momentul in care s-a spus ca 1 miliard 200 de milioane de euro s-a dat pe salariile profesorilor.

“S-a intamplat ceva rusinos. Un vicepresedinte mi-a interzis sa dau o replica dupa ce s-au spus minciuni. S-a spus ca 1 miliard 200 de milioane de euro obtinuti de federatia noastra s-a dat pe salarii. Nu este  adevarat, banii s-au dat pe infrastructura. Mi-a interzis sa vorbesc pe motiv ca suntem invitati. Probabil l-a iritat ca ieri FSLI a organizat o intalnire la care a invitat toti membrii comisiei de invatamant, insa numai 5 au raspuns favorabil”, a declarat liderul FSLI.

Sursă: www.MondoNews.ro

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “(MondoNews) – Radu Zlati: Bugetul educației pe 2014 nu va satisface toate speranțele profesorilor, însă este un buget echilibrat”

 1. Ultor 24 noiembrie 2013 la 12:40 PM #

  Daca e vorba de Cristian Dumitrescu, apoi acest senator se afla in conflict de interese. Are o sotie care e rector al unei Universitati private, realizand un management plin de potlogarii. Doamna asta a fost prima numire a lui Ponta pentru fuctia de ministru al educatiei, esuata in mod lamentabil. Sunt cam (ne)transparente si murdare promovarile unor personae neavenite pentru functii f. importante.
  Revenind la subiectul postului ma simt cam nedumerit: cum mama zmeului pot deveni unitatile scolare mai performante in gestionarea fondurilor cand acestea n-au activitati lucrative. Sa taie din banii de salarii, sa taie caldura ( multe scoli efectiv o fac, sotia mea e bolnava din cauza asta) , sa faca lucru manual si sa iasa cu produsele in piata? Pe de alta parte recursul la suportul autoritatilor locale e total induiosator..e o forma de eshivare a responsabilitatii autoritatilor central fata de (sub)finantarea cronica a invatamantului. Sunteti senator in parlamentul romaniei si asumati solidar cu aceasta institutie nerespectarea Legii invatamantului care prevede in mod expres alocarea a 6% din PIB educatiei. Daca nu sunteti in stare de acest lucru modificati macar legea pentru a nu mai fi in Kafka…

  Apreciază

  • Radu Zlati 24 noiembrie 2013 la 11:05 PM #

   1. Stimate domn, nu sunt senator ci deputat
   2. mai multe decât să NU votez acest buget, din păcate nu pot face. Și nu l-am votat, în cadrul Comisiei unite.
   3. management inovator inseamna, de pilda, sa incerci sa accesezi programe cu finanțare externă: cu cât mai multe, cu atât mai bine. Evident, nu toate școlile au cadre pregatite pentru scrierea de proiecte, sau nu au resursele interne pentru susținerea unui partenariat, etc. Dar partea cu managementul inovativ fraza respectivă avea în vedere mai ales învățământul universitar.
   3. Vrem nu vrem, dacă nu se vor implica mai mult autoritațile locale, o parte din învățământul preuniversitar se va degrada încpntinuu, până când va colapsa.
   4. De acod cu modificarea Legii Învățământului, dar nu depinde de mine… sau mai precis depinde prea puțin de mine.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: