Declarație politică Radu Zlati: Avem un buget – să spunem NU șantajului prezidențial

Radu ZlatiDomnule președinte de ședință, stimați colegi.

Recent am adoptat, în cel mai reprezentativ și democratic for al statului român, Parlamentul, Bugetul de stat și cel al Asigurărilor Sociale.

Nu voi comenta aici și acum dacă acest buget este bun sau rău, cât este el de bun și în ce măsură este el rău. Arhitectura sa, sursele de finanțare și direcțiile de cheltuire a banului public au fost discutate atât în cadrul societății civile cât și în Parlament. Cam tot ce era de spus, a fost spus – fie în favoarea fie împotriva acestui buget.

În final reprezentanții aleși de către poporul român să facă legi, iar Bugetul este cu excepția Constituției cea mai importantă lege pe care noi, parlamentarii, o putem discuta și vota, au decis prin vot adoptarea acestui buget. Cu alte cuvinte USL, forța politică dominantă în plan legislativ, și-a asumat acest Buget. În toate capitolele sale.

În mod poate nu surprinzător, președintele statului român a decis să facă uz și abuz de toate formele pe care o Constituția (care s-a dovedit nu o dată vulnerabilă la abuzul prezidențial) le permite, în vederea blocării (și de ce nu, a modificării) Bugetului de stat.

Motivul invocat a fost construirea bugetului inclusiv pe o taxă (acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de combustibil) pe care președintele Băsescu o contestă. Cu alte cuvinte același președinte care patru ani la rând a promulgat bugete care însumate au însemnat o majorare pe accizele la combustibili de circa 50% față de cea percepută în 2008, contestă un buget care prevede o majorare a acelorași accize de circa 7-8%. Evident, ținta sa nu este servirea poporul român în ceea ce privește interesele economice ale acestuia. Un popor dus la sapă de lemn în timpul guvernelor Boc-MRU, aflate sub oblăduirea directă a jupânului de la Cotroceni. Ci un șantaj ordinar la adresa Parlamentului și a Guvernului USL, un șantaj care are în vedere doar satisfacerea unor interese politice,  personale sau de grup, din aria Cotrocenilor.

În fața acestui șantaj, reacția parlamentarilor USL (precum și cea a Guvernului Ponta) ar trebui să fie aceea de respingere. Dacă va fi nevoie, vom veni și vom vota din nou Bugetul retrimis de către președintele demis de popor, chiar dacă va fi în toiul vacanței parlamentare. Și dacă va fi nevoie, vom aștepta până la o eventuală pronunțare a Curții Constituționale.

Dar nu ar trebui sub nici un pretext să cedăm acestui șantaj. Căci dacă vom ceda o dată, vom deschidea șirul unor șantaje și cedări care nu pot fi, din principiu, acceptate. Căci electoratul român ne-a trimis în Parlament pe noi, parlamentarii USL, să facem ”Dreptate până la capăt” iar nu să le dăm dreptate lui Băsescu și clicii sale.

Zlati Radu, deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Declarație politică Radu Zlati: Avem un buget – să spunem NU șantajului prezidențial”

 1. alexc 10 decembrie 2013 la 3:57 PM #

  Sebastian Bodu anunta ca popularii si conservatorii au respins la 3 voturi in PE rezolutia Estrela care propunea introducerea educației homosexuale în școli. rezolutia a fost sustinuta de liberali, socialisti , ecologisti si comunisti.

  Cum poate sa stea PNL la liberalii europeni care sustin propaganda homosexuala la copiii scolari? Inseamna ca nu e de dreapta.

  Apreciază

  • Radu Zlati 10 decembrie 2013 la 9:03 PM #

   greu, dar se vede că poate… Este știut că în familiile politice europene, majoritatea partidelor liberale de azi sunt în fapt de centru stânga și stânga.

   Apreciază

 2. Ionut 11 decembrie 2013 la 10:00 AM #

  Imi cer scuze pentru interventie, e in afara subiectului, dar evenimentele o impun.
  Referitor la comentariul de mai sus, cred ca Romania ar trebui sa devina, dintr-o tara care tace si inghite ceea ce i se ofera din exterior, o societate care propune si apara valori. Intr-un context mai larg, Romania, impreuna cu Polonia si eventual si alte state mai mici, poate deveni un pilon de aparare a moralitatii.

  In al doilea rand, as vrea sa va comunic faptul ca AMR (Asociatia Municipiilor din Romania) condusa de Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului, schilodeste normele de aplicare ale legii impotriva cainilor fara stapan, printre prevederi, numarandu-se reducerea drastica a orarului de vizitare a adaposturilor in vederea adoptiei (la Pitesti mi s-a comunicat ca orarul de vizitare e de 2 ore/saptamana, dimineata, intr-o zi lucratoare) si eliminarea listei de preturi pentru costurilor estimative pentru hrana, medicamente, conform preturilor de pe piata si eliminarea prevederii referitoare la prinderea cu prioritate a cainilor agresivi si periculosi.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: