Un an de la victoria în alegeri a USL

radu_zlati_pnlAzi se împlinește un an de zile e când poporul român suveran, într-o impresionantă manifestare de voință politică, a înclinat balanța puterii legislative în favoarea USL. Un an de când, în ceea ce mă privește, alegătorii din colegiul uninominal numărul 5 – Gherla, m-au mandatat să îi reprezint în Parlament.

Un an la guvernare din partea USL, în urma unui sufragiul popular, și se pot trage primele concluzii. Una ar fi aceea că guvernarea USL a început prin a-și îndeplini unele dintre obiectivele auto-asumate în campania electorală: a fost demarat procesul de reîntregire a salariilor amputate de către guvernarea Băsescu-Boc, mersul economiei a fost stabilit pe un drum ascendent. Descentralizarea a depășit stadiul de intenție. În fine, bugetul pe anul 2014 este primul buget din ultimii ani care nu taie din veniturile salariale ci, în cazul salariului minim pe economie sau al veniturilor medicilor rezidenți și al cadrelor didactice debutante, acestea cresc.

Desigur, nu totul este bine în cea mai bună dintre lumi. Sunt perfect conștient că unii dintre cei care au votat USL, unii dintre cei care m-au votat pe mine și colegii mei, sunt încă dezamăgiți. Relația dintre USL și ceea ce a rămas din puterea regimului Băsescu nu a evoluat așa cum eu și majoritatea electoratului USL ne-am imaginat în Decembrie 2014. „Dreptate până la capăt” rămâne, în continuare, un deziderat. Inclusiv în plan economic și legislativ, progresul nu este atât de marcat pe cât ne-am fi dorit cu toții.

Dar dacă nu este totul bun, asta nu înseamnă că totul este rău. Sper încă, și am motive pentru a spera, că anul 2014 va fi un an bun pentu români, un an în care USL își va îndeplini alte promisiuni făcute românilor, inclusiv aceea de a oferi României un președinte care să facă uitat regimul Băsescu, ca pe un interludiu nedorit în istoria contemporană a României.

Cu dorința de a contribui după puterile mele la îndeplinirea Dorințelor de mai bine a românilor, mulțumesc pentru votul dat acum un an, le urez „Sărbători fericite” și îi asigur de faptul că nu am uitat că puterea politică vine disperarea popor și trebuie folosită pentru popor.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

18 comentarii pe “Un an de la victoria în alegeri a USL”

  1. Răzvan Sandu 9 decembrie 2013 la 4:24 PM #

    Din păcate – și spun asta din poziția de SUSȚINĂTOR al USL – anumite lucruri au evoluat foarte rău. Nu există justificare pentru ca Parlamentul României să adopte legi ÎMPOTRIVA interesului național (CINE i-a legitimat în România pe Chevron și RMGC, dând legi în favoarea lor?) și ca țăranii români să fie bătuți, în țara lor, de către forțe de represiune comandate de către un ministru LIBERAL!

    Apreciază

    • Radu Zlati 9 decembrie 2013 la 7:49 PM #

      ați avea dreptate dacă nu cumva ați greși. Deocamdată (cel puțin) nici Chevron nici RMGC nu s-au bucurat de vreo legiferare specială, cu dedicație. Iar țăranii români bătuți în țara lor… sincer, eu nu am văzut bătăile. Dar poate ca aveți dvs privirea mai ageră.

      Apreciază

  2. berenger 10 decembrie 2013 la 10:00 AM #

    chiar aveti de gand sa votati legea amnistierii? trimiteti toti violatorii, hotii si agresorii in strada? sau ii trimiteti direct in cazinouri, sa spele bani? asa sarbatoriti un an de putere?

    Apreciază

    • Radu Zlati 10 decembrie 2013 la 8:58 PM #

      PNL luase decizia politică să NU voteze legea amnistiei și pentru a face transparent votul său negativ pe lege. Dacă plenul nu accepta votul transparent, urma să părăsim sala de plen. Acestea fiind date, colegii PSD nu au dorit să își asume singuri votul pe legea respectivă și aceasta nici nu a mai fost trimisă la vot.

      Apreciază

      • berenger 11 decembrie 2013 la 8:39 AM #

        sigur, numai ca v-ati facut intangibili

        Apreciază

        • Radu Zlati 11 decembrie 2013 la 2:05 PM #

          Pe ce te bazezi când spui asta? Pe spusele/cântatul cucului?

          Apreciază

    • berenger 11 decembrie 2013 la 3:27 PM #

      chiar ma intrebi asta? cand functionarul x care face fapta ilegala y primeste pedeapsa z, iar parlamentarul t care face aceeasi fapta ilegala y, dar nu poate fi anchetat, cum numesti asta?

      pana una alta, stim cum spune ambasada sua:

      „Un principiu de baza al democratiei arata ca toti oamenii sunt egali in fata legii.

      Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri in Camera Deputatilor ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania. Este foarte descurajant ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare, nicio dezbatere si nicio ocazie pentru ca reprezentantii autoritatii judecatoresti sau membrii societatii civile sa se pronunte in legatura cu amendamentele propuse.

      Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca”

      Apreciază

      • Radu Zlati 11 decembrie 2013 la 11:06 PM #

        Nu este prima oară când aliații de peste Ocean nu găsesc drepta cumpănă. În ceea ce privește observația ta, greșești profund: parlamentarul t a fost până acum și va fi și de aici încolo, anchetat ca și funcționarul y. Decât că, posibil, să nu fie arestat pe timpul anchetei și al procesului. Ceea ce nu înseamnă că nu va putea fi și condamnat (exemplul Năstase este edificator – a făcut prima zi de închisoare doar după condamnare și ieșirea din spital, dar de condamnat a fost condamnat!). Se pot da și alte exemple (multe!) pentru cei dispuși să admită realitatea.

        Apreciază

      • berenger 12 decembrie 2013 la 7:23 AM #

        minti, conform noului cod penal, deputatul psd arestat pe otopeni, condamnat definitiv pentru trafic de influenta, nici nu ar avea un proces.
        cat despre dreapta cumpana, e fantastic cum toti si-o pierd, numai voi o pastrati

        Apreciază

        • Radu Zlati 12 decembrie 2013 la 3:22 PM #

          Berenger – cu toată dragostea, ăsta este ultimul comentariu pe care îl avizez spre Apariție din partea ta, pe 2013. Mai caută-mă la anul, dar reține-te de la declarații care nu te onorează și injurioase în ceea ce mă privește. Deputatul Vasilescu a fost condamnat pentru trafic de influență. Ori parlamentarii vor putea face obiectul unei cercetări penale pentru trafic de influență și în continuare, pe baza legii de constituire a DNA din 2007 si a Legii antiicorupție din 2000.

          Apreciază

      • berenger 12 decembrie 2013 la 11:16 AM #

        update, ora 11,15, declaratie antonescu: `astazi, ambasada sua are dreptate`

        Apreciază

        • Radu Zlati 12 decembrie 2013 la 3:13 PM #

          Eh, îmi permit să nu fiu tocmai de acord cu președintele meu: ambasada SUA are doar parțial dreptate.

          Apreciază

      • Ultor 13 decembrie 2013 la 4:51 PM #

        Dubla masura dragul meu. Daca lucrurile stau asa, si se pare ca asa stau, de ce nu te indigneaza imunitatea ermetica in materie penala a presedintelui? El de ce ar fi mai presus de lege? Cand o sa va vad legati de portile Cotrocenilor contestand acest afront, o sa va pot de minimul credit. Pana atunci spun doar ca e ordinar ce a facut USL-ul dar, la limita, in contextul dat, tot cu ei as vota…daca nu apare cu adevarat o alternativa la aceasta clasa politica. De fapt marea dezbatere din societate aici ar trebui cantonata. Basescu a devenit un factor parazitar in generarea reformei politice si sociale

        Apreciază

        • Radu Zlati 13 decembrie 2013 la 10:03 PM #

          mă deranjează imunitatea ermetică de care vorbești. Dar cu legarea de gard, nu rezolv nimic.

          Apreciază

  3. Ionut 10 decembrie 2013 la 11:23 AM #

    Mi se pare suspecta graba cu care a fost trimisa LEGEA MINELOR la votul final. Sper sa existe suficienti deputati care sa temporizeze graba guvernului.
    In alta ordine de idei, tare mi-e teama ca la europarlamentare, PNL va fi sanctionat de propriii votanti. Mi-e clar ca „forta politica conducatoare” in acest moment e PSD, iar PNL se lasa antrenat de tavalugul acestuia.
    PNL are internele, sanatatea si economia si va deconta serios pentru esecurile din aceste domenii.
    In discursul de la adoptarea bugetului, Ponta a transmis un mesaj electoral catre bugetari si pensionari, pentru a-si asigura voturi.
    In acelasi timp, PNL tace, lasa baronii (era sa scriu banditii) din PSD sa-si faca de cap, si neimplinirile se aduna. Ca si PDL, PSD incearca sa faramiteze PNL, dar o face mai subtil.
    Nu incerc sa transmit un mesaj subversiv, de dezbinare sau manipulare, pur si simplu stiu ca de la PSD (ca si de la PDL – care abia acum, in opozitie, propune cateva solutii bune, la putere nu aveau timp sa se gandeasca la asa ceva) nu ma mai astept la NIMIC BUN.

    Am sperat ca, odata cu castigarea alegerilor, USL va face o depolitizare serioasa a administratiei si companiilor de stat si va inlocui politrucii cu specialisti, lucru care n-ar fi costat nici un ban de la buget.

    Referitor la creditul obtinut de Basescu, vreau sa va intreb: aveti idee in ce conditii obtine un judecator de la ICCJ un credit? Mie imi vine in minte o expresie: „cumparare de influenta”.

    Va doresc o zi buna!

    Apreciază

    • Radu Zlati 10 decembrie 2013 la 9:00 PM #

      Legea Minelor nu a trecut, astfel încât temerile dvs s-au dovedit neîntemeiate.

      Apreciază

  4. Ultor 16 decembrie 2013 la 9:18 AM #

    Postarea mea se adresa lui berenger. Ma indigneaza partizanatul necritic. Pot sa inteleg ca exista sensibilitati si orientari diverse, dar regulile elementare a oricarei societati civilizate nu trebuiesc transgresate si nici negociate, dupa formularea Seniorului. Exista o tehnica perfida in a atenua potlogariile lui Basescu si de a ingrosa in contrapartida greselile adversarilor sai. Acesta este un aspect. Al doilea vizeaza amatorismul politic al USL-ului. E de neiertat. Stiu ca aveti un partener mare si obtuz (PSD), dar aveti si voi sansa /oportunitatea sa puneti piciorul in prag. Trebuie spus f. simplu, ori asumam o agenda deschisa ori ramaneti singuri. Fara PNL guvernul Ponta nu rezista nicio luna, asa incat o sa-i sensibilizati…Daca exista dorinta reala insa si PNL in acest sens… In alta ordine de idei nu pot sa cred ca puteti comite asemenea erori politice precum in cazul lui Gigel Stirbu. In plina criza de imagine sa veniti cu o astfel de nominalizare e dezarmant. Daca n-aveati un intellectual onest in partid trebuia sa recurgeti la un technocrat, capabil sa atraga simpatii in cercurile intelectualeitaii, vitale pentru electoratul vostru. Sunt un simpatizant liberal dar sunt total descumpanit de astfel de numiri. Electoratul se schimba de la o generatie la alta iar cei tineri si implicati astazi sunt mult mai exigenti. Toate astea mi se par greseli neprovocate ca in tenis.

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 decembrie 2013 la 9:46 PM #

      aveți dreptate în câteva dintre punctele evidențiate. Însă îmi voi permite să nu precizez în care 🙂

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: