Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, 16 decembrie 2013

crin 1”Bună ziua!

Sunt nevoit să fac această intervenție publică în urma declarațiilor pe care președintele PSD și primul ministru, domnul Victor Ponta, le-a făcut acum câteva minute. Înregistrările a căror proveniență evident că nu îmi este cunoscută, așa cum s-a întâmplat în atâtea alte cazuri, de la ședința Biroului Politic Național al partidului sunt autentice. Lucrurile care au fost relatate în presă sau care au fost citate drept prezentarea mea în fața colegilor liberali sunt reale. Eu am făcut acea prezentare a situației, bineînțeles nu în regim de declarație publică, ci într-un regim de ședință de partid, cu ușile închise, cum e normal. Ceea ce am spus eu în acea ședință este adevărat.

Domnul Ponta își ia îndrăzneala astăzi să mă facă mincinos, lucru pe care nu i-l permit. Nu i-l permit nici domniei sale, cum nu i l-am permis nici lui Traian Băsescu și cum nu îl pot permite nimănui. Am spus, de când sunt în viața politică, totdeauna adevărul, chiar dacă, așa cum era acest caz, nu aș fi dorit să-l spun public și nu l-am spus public. Eu am prezentat în fața colegilor mei situația așa cum am cunoscut-o și cum o cunosc și cum s-a desfășurat și toate lucrurile pe care le-am spus acolo sunt adevărate.

Domnul Ponta vorbește astăzi despre o decizie luată în Uniunea Social Liberală privitoare la susținerea legii amnistiei. Nu este adevărat, puteți verifica acest lucru și din simplul fapt că, de câte ori au loc ședințe ale USL, ele sunt urmate de o conferință de presă la care se anunță aceste decizii luate. Nu cunoașteți, pentru că nu a existat, o asemenea ședință și o asemenea decizie luată.

Doi. Dacă o asemenea decizie politică s-ar fi luat, atunci nu ne putem explica nici avizul negativ al ministrului Justiției pe proiectul amnistiei și nici declarația de la Johannesbourg a primului ministru prin care se declară împotriva acestei legi.

Nu i-am cerut niciodată premierului să dea o Ordonanță de Urgență, ci am evocat într-o discuție în care l-am informat, nu discuție de USL, ci o discuție informală, în cursul zilei de luni, că Partidul Național Liberal nu va vota legea amnistiei, i-am invocat în discuție această posibilitate, dacă ține la această lege și dacă dorește să-și asume răspunderea. Evident că ordonanță nici nu se putea da, din punct de vedere constituțional pe acest subiect, dar nu i-am propus acest lucru niciodată.

Îmi pare rău că premierul Victor Ponta, într-o situație încurcată, admit, pe care eu nu aș fi dorit-o, recurge la asemenea atitudini. Eu nu am mințit, acesta este adevărul, eu, spre deosebire de alții, nu am fost dovedit vreodată mincinos și nu-i permit nici lui Victor Ponta, nici altcuiva să spună astfel de lucruri.

Aș mai vrea să precizez un lucru. Nici propunerea de liste comune la alegerile  europarlamentare nu a fost făcută oficial de către Partidul Național Liberal. Este într-adevăr o ipoteză pe care am discutat-o, un grup de câțiva colegi, și nu atât eu, cât alți colegi de-ai, dar cu știrea mea, am discutat-o informal ca ipoteză pentru întărirea unității și imaginii Uniunii Social Liberale.

Partidul Național liberal nu a făcut nicio propunere oficială în acest sens și în Partidul Național Liberal nu s-a discutat despre acest subiect.

Dacă sunt întrebări, vă rog să le puneți.

Privitor la legea amnistiei și la Codul Penal, poziția noastră este cunoscută deciziile politice sunt luate și rămân în vigoare.

Vă rog.”

Întrebări din partea reprezentaților mass-media

Jurnalist: Care este situația USL-ului în acest moment? Aveți replici foarte acide unii la adresa celorlalți.

Crin Antonescu: Eu și în această intervenție am căutat să fiu cât mai puțin acid. Am căutat și caut să restabilesc lucrurile, adevărul fără să spun multe lucruri care s-ar putea spune despre adevăr și minciună la Victor Ponta sau la alții. Sigur că USL-ul se află într-o situaţie grea. Sigur că acest atac lipsit de bună cuviinţă şi lipsit de onestitate din partea lui Victor Ponta ne pune pe toţi într-o situaţie dificilă. Facem în continuare toate eforturile pentru ca încrederea oamenilor care ne-au votat împreună şi cu un anumit program în această ţară, să nu fie înşelată. Şi revin şi spun foarte clar că numitorul comun sau baza de verificare a tuturor acţiunilor noastre nu poate fi alta decât programul electoral, programul de guvernare, programulRomânia Puternică, cu care am cerut şi am obţinut voturile atâtor milioane de români.

Jurnalist: Discutați în aceste momente ieşirea de la guvernare?

Crin Antonescu: Nu. Nu. PNL se află la guvernare nu printr-o înţelegere între mine şi Victor Ponta, nu printr-o înţelegere undeva ascunsă între două partide. PNL, ca şi PSD, se află la guvernare în consecinţa votului dat de români, în formula alianţei care se numeşte USL. Şi atâta vreme cât va fi posibil, şi atâta vreme cât vom rămâne în programul de guvernare, PNL se va achita de această misiune.

Jurnalist: (…)

Crin Antonescu: Eu am discutat în acea şedinţă şi am mai discutat şi cu alţi colegi nu despre posibilitatea ca noi să ieşim de la guvernare, să denunţăm un contract, repet, public, electoral, politic, ci despre posibilitatea care ne este vehiculată din ce în ce mai intens, aproape căpătând formă de ameninţare, că se pot construi alte majorităţi în jurul PSD, că  printr-un traseism politic de anvergura pe care o cunoaşteţi se poate trece dincolo sau se poate mistifica, practic, rezultatul alegerilor, ipoteză pentru care trebuie să fim pregătiţi, ipoteză pentru care un partid serios trebuie să fie pregătit şi la care trebuie să aibă răspunsuri. Dar nu avem în nici un fel nici intenţia de a bloca guvernul, nici intenţia de a părăsi guvernul, nici intenţia de a face mai puţin toate eforturile pe care ni le impune, repet, votul pe care ni l-au dat cetăţenii români.

Jurnalist: Aveți senzația că PSD încearcă într-un fel să vă determine să ieșiți de la guvernare?

Crin Antonescu: Nu mergem pe senzații, nu facem politică cu senzații. Sigur că putem avea nemulțumiri și sigur că sunt profund afectat, profund mâhnit atunci când văd că un om pe care l-am susținut cu toată onestitatea, un om pe care l-am ajutat cu toate puterile mele și cu toate puterile partidului nostru spre a deveni prim-ministru, spre a pune în practică în această calitate un program de guvernare pentru care toți suntem responsabili are un asemenea comportament.  Dar deciziile nu se iau pe senzații, eu nu fac proces de intenție nici PSD-ului, nici nimănui și repet, atâta vreme cât putem funcționa normal ne vom duce mai departe această misiune.

Jurnalist: Credeți că vor să vă scoată de la guvernare?

Crin Antonescu: Nu, anumite decizii ale PSD-ului, repet, ale PSD-ului, unilaterale, mi-au dat sentimentul că la un moment dat încearcă să forțeze niște decizii pe care sau niște hotărâri pe care nu le-am negociat, nu le-am discutat, nu le-am cuvenit și care nu sunt în programul de guvernare.  Lucrurile totuși, ca și în cazul Legii aminstiei sau modificărilor din Codul Penal, în urma atitudinii noastre au reintrat în normal și apreciez faptul că Partidul Social Democrat nu s-a hotărât ca, folosind o eventuală altă majoritate, să persiste într-o acțiune la care nu aveau suportul nostru și pentru care nu exista, repet, nu exista o decizie în USL.

Jurnalist: (…)

Crin Antonescu: Nu vreau să fac comentarii în legătură cu acest lucru, nu e treaba mea.  Treaba mea e să se respecte programul de guvernare.

(…)

Jurnalist: Despre situația generată de postul de președinte-director general al TVR, postul PNL. Astăzi PSD a anunțat că-l propune pe domnul Valentin Nicolau. Cum vedeți această situație, cedați postul?

Crin Antonescu: Văd ca pe o încălcare a unor înțelegeri care s-au făcut în baza algoritmului, în baza tuturor celorlalte modalități parlamentare de a desemna sau de a face propuneri. Locul nu  e al PNL-ului sau al PSD-ului sau al vreunui partid. Dreptul de a face, conform înțelegerilor, propunerea era și este al Partidului Național Liberal. Dacă PSD-ul dorește să încalce acest lucru, îl va încălca. Vom vedea ce se va întâmpla. Deocamdată nu am avut o informație sau o discuție în sensul acesta.

Jurnalist: Aveți un răspuns de la premierul Ponta legat de situația de la Ministerul Culturii?

Crin Antonescu: Păi a dat un răspuns public și asta mi s-a părut un răspuns corect.

Jurnalist: În ceea ce privește nominalizarea la Ministerul Culturii, îl susțineți în continuare pe Gigel Știrbu, în condițiile în care președintele PSD, Victor Ponta, a spus astăzi că ar fi preferat un om cu experiență la conducerea Ministerului Culturii?

Crin Antonescu: Repet, comentarii domnului Ponta despre Ministerul Culturii au fost corecte, au fost în limitele normale. Domnia sa a exprimat cam cum ar fi văzut lucrurile. În același timp a spus că a luat act de propunerea pe care PNL are dreptul s-o facă, a spus că va discuta cu nominalizatul și că va lua o decizie. Deci, suntem în parametrii absolut normali, nu ne-am schimbat decizia pentru că n-avem niciun motiv. Toate motivele care ne-au făcut să luăm această decizie rămân în picioare.

Jurnalist: Dumneavoastră câtă încredere mai aveți în domnul Ponta și după episodul de azi?

Crin Antonescu: Extrem de puțină spre deloc.

Jurnalist: Asta ce înseamnă?

Crin Antonescu: Asta înseamnă că v-am răspuns cinstit și asta înseamnă că va fi foarte greu să mergem mai departe. Dar asta înseamnă, în același timp, că nu ne dăm bătuți. Nu pot să rup o alianță, nu pot să dărâm un proiect pentru că nu mai am încredere într-un om.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: