Declarațiile susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, înaintea ședinței BPN, 13 decembrie 2013

CrinÎntrebări din partea reprezentaților mass-media

Jurnalist:  Traian Băsescu a declarat că știați și dumneavoastră și premierul Ponta încă de luni despre modificările la Codul Penal.

Crin Antonescu: După cum am mai spus, nu am avut nicio înțelegere de nici un fel, nici oficială, nici neoficială, nu am avut nici măcar vreo discuție cu domnul Ponta sau cu altcineva despre modificările din Codul Penal și acesta este adevărul. Pe domnul Băsescu nu-l mai calific eu, îl știți. Despre demisii, aici trebuie să fiu de acord cu domnul Zgonea, nu domnul Băsescu poate să mai vorbească, om cramponat de scaun în mod jenant după ce aproape 90% din cetățenii care s-au prezentat la referendum i-au cerut să plece. Nu am avut, asta contează, nu am avut nicio discuție măcar, darmite o înțelegere, privitoare la modificările din Codul Penal cu Victor Ponta sau cu altcineva.

Jurnalist:  Luni seară, dumneavoastră declarați, în fața biroului dumneavoastră, când v-am întrebat dacă ați discutat despre aceste modificări, că le-ați discutat.

Crin Antonescu: Da, și anume de schimbarea din statutul de funcționar public a parlamentarilor, atât, nu detalii, nu alte lucruri. Lucruri pe care vi le-am spus și atunci, și a doua zi, și ieri.

Jurnalist:  Spuneați că ați avut o informație incompletă. Cine v-a dat informația aceasta?

Crin Antonescu: Eu am avut niște discuții în interiorul grupului liberal cu colegi din Comisia juridică.

Jurnalist:  Care nu v-au spus ce au votat acolo?

Crin Antonescu: Nu este vorba că nu mi-au spus, a fost vorba de o informație incompletă și o interpretare incompletă. Eu contez pe buna lor credință. Apropo de asta, aș vrea să vă spun un lucru care mi se pare nelalocul lui. Câțiva ambasadori au fost ieri în Parlament la discuții cu Comisia juridică, de asemenea o delegație a Comisiei juridice s-a deplasat astăzi către Ambasada SUA. Vreau să vă spun că reprezentații Partidului Național Liberal în Comisia juridică nu au fost nici înștiințați de către conducerea Comisiei, nici invitați. Au încercat să participe la aceste discuții, nu erau, ca să spun așa, pe liste. Ceea ce mi se pare nefiresc, pentru că totuși facem parte din Comisia juridică.

Jurnalist:  Adică au fost boicotați cumva de colegii de la USL?

Crin Antonescu: Nu știu…

Jurnalist:  Spuneți de lista de la Ambasadă?

Crin Antonescu: La Ambasada SUA se intră cu listă și nu erau, iar ieri nu au fost chemați, deși s-au interesat, deși au căutat conducerea Comisiei.

Jurnalist:  Adică nu li s-a răspuns la telefoane când au sunat dacă se întâlnesc sau nu?

Crin Antonescu: Cam așa ceva.

Jurnalist:  Pentru dumneavoastră ce spune acest lucru?

Crin Antonescu: Este doar un lucru nefiresc, dacă este vorba de toată Comisia. Îl semnalez ca atare, pentru că după aceea s-ar putea vorbi despre Comisie așa în general și Comisia cuprinde și parlamentarii liberali.

Jurnalist:  După episodul de zilele trecute, simțiți că a scăzut încrederea în România?

Crin Antonescu: Nu am cum să dau răspuns la acest lucru. Nu cred că este cazul ca încrederea în România sau în Guvernul României să scadă. Nu cred că este cazul, dar nu am cum să vă răspund la această întrebarea pentru că nu am instrumentele pentru a lua în 24 de ore pulsul cancelariilor europene, să nu exagerăm.

Jurnalist: Domnul Știrbu – singura nominalizare?

Crin Antonescu: Dar nu știu cine a vorbit despre asta.  Este o chestiune care a ieșit pe presă, discuția se face aici, pot să fie zece nominalizări, poate să fie una.

Jurnalist: A fost și la dumneavoastră în birou domnul Știrbu, în această dimineață.

Crin Antonescu:Bineînțeles, dar cine nu e la mine în birou?

Jurnalist: Domnul Voiculescu este la dumneavoastră în birou pentru că spunea că v-ați înțeles cu Traian Băsescu să îl băgați la închisoare.

Crin Antonescu: Nu, era presupun o glumă, adică sunt convins că era o glumă.  Adică să dau un răspuns, să nu fiu echivoc.  Nu m-am înțeles cu domnul Băsescu să bag în închisoare pe nimeni.  Nici pe domnul Voiculescu.

Jurnalist: E un atac al domnului Voiculescu?

Crin Antonescu: Un atac de panică poate.

Jurnalist: Vreau să vă întreb foarte scurt dacă aseară în întâlnirea pe care ați avut-o cu colegii de la PSD ați stabilit ce veți face cu toate aceste modificări la Codul Penal, dacă veți renunța la ele, veți lua decizia politică practic să renunțați la ele?

Crin Antonescu: Noi ne-am prezentat poziția care este foarte clară, foarte fermă și definitivă.

Jurnalist: Pentru că plecați în Israel duminică, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului consideră că numirea lui Lucian Bolcaș în cel mai înalt for juridic reprezintă o nerespectare a angajamentelor luate de România în combaterea antisemitismului.  Vă întreb asta în contextul în care mergeți în Israel, cum vedeți?

Crin Antonescu: Bun, nu are importanță că merg în Israel și dacă nu era, dacă nu se întâmpla să existe această invitație, această vizită programată dinainte de a izbucni episodul Bolcaș, episodul Bolcaș antisemit, ea era programată, deci nu are legătură.  Ceea ce spune Centrul de Combatere a Antisemitismului este de luat în seamă, trebuie să verificăm aceste lucruri, dar este un semnal care nu poate fi ignorat.

Jurnalist: Cum s-ar verifica aceste lucruri?

Crin Antonescu: Întrebându-i exact în ce constau activitățile, atitudinile antisemite ale domnului Bolcaș, e simplu.

Jurnalist: Adică vă gândiți să îi chemați în Parlament, să aveți o discuție.  Senatul va face această nominalizare.

Crin Antonescu: Stați puțin, avem o discuție.  Acum nu știu, chestiuni oficiale cu chemări.. .Vom lua legătura și le vom asculta argumentele.

Jurnalist: Și în Israel ce o să le spuneți de lupta…

Crin Antonescu: Nu acesta este subiectul în Israel, dar la acest capitol dacă cineva e interesat eu cred că avem ce să le spunem, pentru că, pe subiecte foarte importante cum ar fi combaterea la nivel legislativ a antisemitismului, noi în România avem o lege foarte severă și vă aduc aminte că împreună cu câțiva colegi am inițiat chiar o modificare a legii în sensul înăspririi pedepselor pentru afirmații, atitudini publice antisemite.  Există un interes din partea comunității internaționale pentru Legea restituirilor și am avut aici, și am avut discuții și cu trimiși ai departamentului de stat al Statelor Unite care se ocupă cu această chestiune, și am făcut cunoscută legea așa cum a fost ea asumată prin răspundere de către guvernul Ponta. Deci nu avem nici un fel de punct vulnerabil.

Jurnalist: Dacă reprezentanţii institutului Elie Wiesel vă vor întări semnele de întrebare pe care le aveţi în legătură cu domnul Bolcaş şi această situaţie, veţi vota împotriva?

Crin Antonescu: Dacă reprezentanţii institutului Elie Wiesel vor aduce argumentele, dovezile necesare, atunci nu va mai fi nici un semn de întrebare şi bineînţeles că nu vor fi ignorate.

Jurnalist: Până când aşteptaţi un răspuns la acest subiect?

Crin Antonescu: În timp util, până se face numirea. Dacă au argumente credibile, solide, nu mai putem susţine numirea domnului Bolcaş.

Jurnalist: Consideraţi firească reacţia ambasadelor pe acest subiect, pe Codul Penal?

Crin Antonescu: Am spus şi ieri, da, cu precizarea că ar fi fost normal, sau mi-ar fi plăcut să existe şi în alte cazuri astfel de reacţii. Sau, ca să dau un exemplu foarte recent, ar fi fost şi mai credibil în ochii mei ambasadele dacă reacţionau la afirmaţiile iresponsabile făcute public de preşedintele României privitoare la dizolvarea Parlamentului, care chiar ar reprezenta o lovitură de stat.

Jurnalist: A contat această poziţie în schimbarea poziţiei dumneavoastră?

Crin Antonescu: Nu. Esenţialul este, aşa cum v-am spus, interpretarea articolelor respective. A contat în sensul că a accentuat interesul pentru a analiza şi mai bine consecinţele. E un semnal de alarmă, în sensul acesta.

Jurnalist: Se poate pune semnul egal între o declaraţie politică şi totuşi o lege care iese din Parlament cu nişte modificări controversate? Sau care nasc interpretări cum spuneaţi dumneavoastră apropo de reacţia…

Crin Antonescu: La declaraţiile politice, în general, se evaluează gravitatea, importanța lor în funcţie şi de emitent, de poziţia pe care o ocupă omul respectiv, pentru că nu avem cum să facem abstracţie de cine vorbeşte. Dar, încă o dată, repet, reacţia e normală. Am spus doar că ar fi fost bine să apară şi în alte momente, că existau din punctul meu de vedere motive.

Jurnalist: Vă doriţi în această seară să ajungeţi la Palatul Cotroceni pentru jurământ, apropo de propunerea PNL pentru Ministerul Culturii?

Crin Antonescu: Să separăm dorinţa de… Astfel de dorinţe nu am, sau în orice caz într-un top al dorinţelor este foarte jos.

Jurnalist: Dar dacă mergeţi, stați inclusiv la discursul preşedintelui?

Crin Antonescu: Ştiu şi eu? Vom vedea. Depinde de atitudinea domniei sale. Eu am dat explicaţii pentru plecarea de data trecută. Dacă avem desemnat, dacă premierul asumă propunerea noastră, dacă o notifică, dacă preşedintele e gata să organizeze…. Aţi văzut că nu la orice ceremonie participă. De pildă, în legătură cu domnul Bolcaş a spus că s-ar putea să o săvârşească prin pădure pe undeva, depunerea jurământului domnului Bolcaş, dacă va fi cazul. Deci, n-avem nimic special în program. Avem proceduri normale. Şi încă o dată vă spun, nu am pus la cale băgarea la puşcărie a nimănui împreună cu domnul Băsescu sau cu altcineva.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: