Declarațiile de presă susținute de președintelui PNL, Crin Antonescu – 14 ianuarie 2013

Crin”Bună seara! Mulțumesc foarte mult pentru că ați răspuns, ca să citez pe cineva, unei convocări intempestive. Nu am obiceiul, nici nu mai țin minte să o fi făcut vreodată, de a da replici obișnuitelor declarații ale domnului Băsescu de la orele 18:30. Și, de fapt, nici în declarația de presă pe care vreau să o fac acum, în fața dumneavoastră, nu intenționez așa ceva. Nu intenționez o replică, nu intenționez nici măcar o analiză a îndelungii expuneri pe care domnul Băsescu a făcut-o cu puține minute în urmă.

A făcut însă, în calitate de președinte al României, niște afirmații de o asemenea gravitate, încât, la rândul meu, în calitate de copreședinte al Uniunii Social Liberale, de președinte al Senatului, de președinte al Partidului Național Liberal, doresc să mă adresez concetățenilor noștri, fie ei și politicieni, în frunte cu domnul Băsescu, pentru că asemenea afirmații sunt în stare să sperie și, mai ales, să inducă în eroare foarte mulți dintre cetățenii acestei țări. Nu o să mă refer, decât foarte concentrat, la câteva afirmații extrem de grave și profund neadevărate pe care domnul Traian Băsescu, din păcate, din calitatea oficială de președinte al României le-a făcut în această seară.

Mai întâi, privitor la statul de drept, la situația internațională a României din această privință și la mesajul Înaltului Emisar al Guvernului American, doamna Victoria Nuland, trimis special al Departamentului de Stat al SUA, a transmis un mesaj public în România, un mesaj clar, cât se poate de clar, un mesaj corect, cât se poate de corect, un mesaj în care ceea ce guvernul american, SUA, cel mai important partener politic și strategic al României, avea de spus a fost spus. Fără îndoială că în mesajul său doamna Victoria Nuland s-a referit, explicit, la preocuparea Statelor Unite pentru instituțiile statului de drept, pentru domnia legii, pentru caracterul democratic al regimului politic din România. Este o preocupare firească, este o preocupare prietenească și este o preocupare normală pentru toți cei care trăim în democrații. Statul de drept, domnia legii, democrația, în fond, nu sunt lucruri care se realizează dacă se realizează și atunci ele rămân pentru totdeauna, sunt lucruri care trebuie cultivate, apărate, în fiecare zi.

Fără niciun fel de îndoială, președintele României, Traian Băsescu, sau oricare altul are nu numai dreptul, dar și obligația de a face mereu o pledoarie pentru apărarea statului de drept în România, pentru garantarea valorilor democratice, valorilor prevăzute în Constituție, instituțiilor, mecanismelor și procedurilor statului de drept. Numai că domnul Traian Băsescu, în această seară, nu este prima dată, dar în această seară a fost foarte flagrant, s-a erijat într-un supraemisar al Guvernului SUA, spunând cu totul altceva decât ne-a spus foarte limpede doamna Victoria Nuland.

Doamna Victoria Nuland, și nici un alt reprezentant al Guvernului american, și niciun alt partener al României, din NATO sau din UE, nu au vorbit, nu au spus, nu au sugerat vreodată, oricât de abil, că România este cu un picior „în prăpastie sau că este pe marginea prăpastiei”, citez din Traian Băsescu. Niciodată vreunul din acești parteneri oficiali ai României nu au evocat starea de izolare a României sau iminența unei asemenea posibilități.

Domnul Traian Băsescu este încă în funcția de președinte al României, dar nu este singurul oficial român, chiar dacă este cel mai înalt, care are contacte cu parteneri externi. Primul ministru Victor Ponta în 2013 s-a întâlnit cu aproape toți cei mai importanți parteneri ai noștri. La rândul meu, în calitate de președinte al Senatului, am avut întâlniri oficiale cu omologii mei din Marea Britanie, din Franța, din Spania, din Italia, din Polonia. Niciunul dintre ei, vreodată, nu au tratat România, nu au tratat situația României ca fiind, din punctul de vedere al democrației, al statului de drept sau din vreun alt punct de vedere, pe marginea prăpastiei sau într-o stare de izolare. România nu poate fi într-o stare de izolare, pentru că România este parte integrantă a unor structuri și alianțe de securitate și politice care garantează ieșirea din izolare. România este parte a acestor structuri și va rămâne parte a acestor structuri. Prin eforturile poporului român, prin eforturile mai multor rânduri de guverne și de oficiali români, prin eforturile mai multor președinți, alții decât Traian Băsescu, și această calitate nu a fost pusă de nimeni, în afară de Traian Băsescu, în discuție.

Sigur, preocuparea pentru apărarea statului de drept este legitimă la noi toți, cei care facem politică, la dumneavoastră, cei care faceți presă, la societatea civilă. În sensul acesta, emisarul american Victoria Nuland a vorbit despre interesul cetățenilor, al poporului de a apăra statul de drept, de a-și apăra alcătuirile democratice, de a apăra o legislație democratică.

Ce se întâmplă în România, astăzi, de suntem pe marginea prăpastiei? Nu avem legi democratice? Eu cred că da. Nu avem un stat de drept? Eu cred că da. Nu se aplică aceste legi? Eu cred că se aplică. Justiția nu dă deciziile pe care le consideră de cuviință? Eu cred că le dă. Sigur, sunt nuanțe, sunt discuții, sunt divergențe. A existat, într-adevăr, o discuție în legătură cu un proiect legislativ – unul, nu mai multe – adoptat în Parlamentul României, și anume modificările la Codul Penal, asupra cărora, în paranteză fie spus, ca președinte al Partidului Național Liberal, am și spus foarte limpede: „Da, am dat un vot greșit; a fost o împrejurare nefirească, revenim”. Procurorul General al Republicii i-a și cerut președintelui, de altfel, să retrimită acest text și mai avem un proiect despre care s-a discutat, care, însă nu a fost votat – respectiv cel al amnistiei și grațierii – și care nu va fi votat.

Care sunt celelalte amenințări? Care sunt acțiunile mele sau ale Uniunii Social Liberale sau ale lui Victor Ponta împotriva statului de drept din România? Nu poți veni ca președinte al unui stat și să mai și ceri să nu ți se interpreteze politic vorbele și să spui asemenea lucruri. Nu poți veni să sperii cetățenii acestei țări, care au atâtea și atâtea alte probleme, și printre ale căror puține garanții este aceasta, că fac parte din familia occidentală, din familia europeană, nu poți veni să-i minți.

M-aș referi la o chestiune foarte precisă în care, în această seară, Traian Băsescu a trecut pragul interpretării răuvoitoare. Pur și simplu a dezinformat națiunea română, națiunea pe care ar trebui s-o reprezinte, națiunea în fața căreia ar trebui să fie primul și cel mai credibil om.

Domnia sa a vorbit despre o măsură adoptată în Parlamentul European de monitorizare a îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga și de, în caz contrar, în caz de neîndeplinire a acestor măsuri și criterii, de măsuri represive: blocarea fondurilor europene etc., etc. Este o minciună fără precedent ca domnul Băsescu să prezinte românilor acest lucru ca vizându-i. Realitatea este simplă și se poate verifica. În Comisia LIBE – Comisia de drepturi și libertăți civile a Parlamentului European – s-a inițiat un raport care a fost votat în comisie și care urmează, la începutul lui februarie, să fie supus plenului, un raport care nu privește nici România, nici vreo altă țară, dar care nu se poate referi la România – am să explic imediat de ce -, un raport care să ceară verificarea în toate țările Uniunii Europene a modului în care sunt respectate criteriile de la Copenhaga și, în caz contrar, sigur, a acelor măsuri.

De ce nu se poate referi la România și nu se referă oricum? Pentru că România are vestitul Mecanism de Cooperare și Verificare. România se află sub monitorizare, iar această inițiativă a unui parlamentar liberal belgian, susținută de parlamentarii liberali români și de parlamentarii din PSD români, a fost introdusă tocmai pentru ca România să nu mai fie tratată cu o măsură diferită pentru că, dacă este să veghem împreună la nivelul instituțiilor europene asupra unor derapaje grave de la democrație, trebuie să veghem în toată Europa și nu este întâmplător faptul că Partidul Popular European a votat împotriva acestei rezoluții. De ce să nu ne ascundem? Pentru că prima țară asupra căreia o asemenea monitorizare ar fi putut funcționa sau ar putea funcționa este Ungaria, unde avem un prim – ministru bine cunoscut, domnul Viktor Orbán, cu niște probleme în această privință, dar care este membru al PPE. Nu are nimic comun cu România, cu disputa politică din România această rezoluție propusă și adoptată de Comisia LIBE și, probabil, de Parlamentul European. Rămâne să vedem la începutul lunii februarie.

Cum poate fi calificată altfel decât iresponsabilă ieșirea unui președinte de țară din Uniunea Europeană și din NATO, care vine și spune ca să dea așa, un exemplu, că ar fi posibil ca noi, noi aici în România, să prindem, citez, da, „teroriști și prin aranjamente să îi albim, să îi facem scăpați”. Cum poți spune acest lucru care afectează nu doar imaginea României, care afectează  imaginea – foarte performantă altfel – a serviciilor speciale din România, a unităților de luptă antiteroriste din România? Cum poți face asemenea afirmații iresponsabile în momentul în care, măcar din acest punct de vedere, România are un foarte bun prestigiu în ochii partenerilor euroatlantici? Doar din setea neostoită de a ataca un guvern și niște adversari politici? Nu se poate așa ceva și faptul că asistăm la această degradare politicianistă a discursului unui președinte trebuie să ne facă să ne gândim și mai bine la proiectul de modificare a viitoarei Constituții.

Un singur cuvânt despre acest proiect la care, sigur, pe un ton profund ireverențios, așa cum ne-a obișnuit și căruia nu am să îi răspund, s-a referit domnul Traian Băsescu, și a mai strecurat o gravă minciună. A mințit și pe seama Constituției.

Sigur, despre Constituție nu discutăm acum, despre proiectul de revizuire. Am mai făcut-o, o vom mai face. Va fi multă propagandă – știu. Vor fi multe interpretări și multe neadevăruri – știu – dar am pretenția măcar de la șeful statului, atâta vreme cât este în această funcție, legitim sau nu, dar oficial, să nu mintă o țară întreagă. Unde scrie în proiectul revizuit de Constituție aberația că primul partid clasat va da automat primul-ministru și va guverna așa, de capul lui, patru ani?

În formula din noua Constituție se restrânge într-adevăr posibilitatea ad libitum a președintelui de a desemna premier pe oricine, chiar ignorând rezultatul scrutinului popular, pentru parlament, libertate pe care nu i-o dădea nici vechea Constituție în spiritul ei, dar pe care o parte din jurisprudența invocată a Curții Constituționale se pare că i-a oferit-o președintelui Traian Băsescu și anume îl constrânge pe președinte, dacă acesta este termenul, să respecte rezultatul votului popular și să încredințeze prima oară mandatul partidului sau alianței politice, actorului electoral care s-a clasat pe primul loc în alegeri, pentru că așa este normal, pentru că de aceea au votat cetățenii României. Nu ca să facă președintele, indiferent cum l-ar chema, tot felul de combinații după aceea. Evident că, dacă acest prim clasat, primind mandatul, nu reușește să reunească o majoritate în parlament, el nu poate face guvernul și după aceea, evident, se caută o soluție de majoritate.

Mă opresc doar la aceste precizări, aceste două exemple, două minciuni mari, una externă, privitoare la ce se întâmplă în Parlamentul European și la Rezoluția Comisiei de libertăți civile și a doua privitoare la proiectul viitoarei Constituții. Asupra Constituției se vor pronunța cetățenii români și, sigur, domnul Băsescu și alți partizani ai domniei sale au toată libertatea să facă toate comentariile și toate pledoariile posibile. Cred că nu e mult însă dacă-i cer președintelui să se comporte măcar în această ultimă parte, în acest ultim an al mandatului său cu mai multă demnitate. Nici eu, cum spunea domnia sa, nu am niciun motiv să mă las intimidat de campanii de presă, de presiuni și jocuri politice. Și eu am linia mea de consecvență și intransigență; am greșit și eu în repetate rânduri în materie de limbaj, în materie de atitudine în dialogul politic din România. Dar hai să facem măcar în acest 2014, care se anunță greu, încărcat, tensionat, să facem un pact minimal, să nu mai spună nici președintele și nici alții – dar nu-mi aduc aminte să o fi făcut nici eu, nici primul ministru – să nu mai spunem grozăvii, minciuni și lucruri profund dăunătoare în fața poporului român și despre poporul român și despre țara asta, și doi, dacă se poate, să avem o atitudine cuviincioasă.

Ne-am obișnuit ca președintele să considere „trăsnaie” , citez, orice idee care nu e domniei sale. Așa e în democrație! Apar tot felul de „trăsnăi”. Dacă sunt trăsnăi, ele nu vor deveni niciodată nici legi, nici Constituție, pentru că cetățenii, în cele din urmă, sunt chemați să le valideze. Dar un minim respect și măcar înțelegerea de a nu ne mai defăima țara, de a nu mai veni președintele acestei țări să spună ce n-a spus reprezentantul altui stat, de a veni președintele acestei țări și a declara România în prăpastie, în izolare, în atenția unei rezoluții imaginare a consiliului, a parlamentului Europei, atâta lucru putem să facem și atâta lucru poate să regăsească măcar în ultimele luni ale mandatului său și Traian Băsescu, fost și până la sfârșitul acestui an, actual președinte al României.

Mulțumesc foarte mult. Nu pot să mai lua întrebări. Am apelat la dumneavoastră doar pentru că mi s-a părut că acest lucru pe care l-am spus în numele USL trebuie spus acum. Mulțumesc foarte mult! O seară bună.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Dacă puteți să ne explicați pentru că vorbeați despre o minciună atunci când la discuția legată de cine este desemnat ca premier și președintele României spunea ”partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea premierul”, iar dumneavoastră v-ați referit la faptul că mandatul pentru prima dată ar trebui încredințat partidului sau alianței care s-a clasat pe primul loc, partidul cu cel mai mare număr de mandate în Parlament.

Crin Antonescu: Minciuna președintelui este acolo unde v-a spus foarte clar, nu a spus că i se dă mandatul și încearcă să facă un guvern, ci că automat are primul ministru și cu 30%, chiar așa a spus, cu 30-35% conduce țara, acolo este minciuna. Eu nu mai intru în discuția despre alte lucruri, despre legile pe care domnul Băsescu le-a comentat le vom discuta la Parlament, este dreptul domniei sale. Eu am dat numai două lucruri extrem de grave care mint milioane de oameni și vă rog să verificați la Bruxelles tot ce v-am spus eu acum despre rezoluția cu pricina, sunt acte publice, Bruxelles este aproape, este transparent și vă rog să verificați proiectul Constituției.

Mulțumesc mult! O seară bună.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: