Comunicat de presă: Ministerul Culturii OUG 68 privind reglementarea managementului instituțiilor publice de cultură

1-gigel-stirbu-oficial-presedinte-al-pnl-oltMinistrul Culturii, Gigel Știrbu, s-a întâlnit astăzi, 27 ianuarie 2014, cu reprezentanții instituțiilor de cultură, pentru a discuta propunerile privind conținutul ordonanței care reglementează managementul instituțiilor publice de cultură.

La întâlnire au participat: Ion Caramitru, director Teatrul Național ”Ion Luca Caragiale” București, Dorina Lazăr, director Teatrul Odeon, Alexandru Arșinel, Director Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, George Mihăiță, Director, Teatrul de Comedie.

Delegația oamenilor de cultură a reiterat propunerea de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 68 / 2013, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 269/2009.

Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a luat cunoștință de revedincările mediului cultural în 2013, în calitate de președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de informare în masă din Camera Deputaților. Încă de atunci, actualul Ministru al Culturii s-a declarat de acord cu solicitările reprezentanților instituțiilor de cultură, poziție pe care și-o menține și în prezent. Una dintre cele mai notorii solicitări este aceea referitoare la posibilitatea ca managerii instituțiilor de cultură să își poată păstra funcția și după împlinirea vârstei legale de pensionare.

La finalul întâlnirii, Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a declarat: ”Consider că performanța și nu vârsta ar trebui să fie criteriul de evaluare a activității unui manager de instituție culturală și, în general, a oricărui manager. Am susținut acest punct de vedere în calitate de președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților și continui să îl susțin acum, în calitate de Ministru al Culturii.”

Marți, 4 februarie 2014, Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, și reprezentanții intituțiilor de cultură, vor merge la Comisia pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă, pentru a susține modificările pe care aceștia din urmă le-au propus pentru modificarea OUG 68 / 2013.

Biroul de presă

Etichete:, , , , , , , , , ,

10 comentarii pe “Comunicat de presă: Ministerul Culturii OUG 68 privind reglementarea managementului instituțiilor publice de cultură”

 1. adrian 28 ianuarie 2014 la 12:31 AM #

  Ma bucur ca dl ministru recunoaste aberatia cu varsta. Caci nu numai ca managerul nu e un functionar dar e si discriminatoriu (zic eu) sa impui unui pensionar sa nu mai munceasca daca poate. Pensia ar trebui sa fie un drept independent de dorinta de a mai munci sau nu.
  Culmea penibilului ar fi sa-l „pensioneze” fortat pe Caramitru din functia de manager al TNB iar la concurs sa se prezinte Waren Buffett. Sau Ioan Holender :))

  Daca puteti, v-as ruga sa-i transmiteti sa faca in asa fel incat pagina ministerului sa si afiseze niste informatii in conformitate cu legile privind transparenta administrativa. De exemplu sa stim si noi in ce temei functioneaza Comisia Nationala a Monumentelor istorice adica cele doua ordine cu componenta respectiv cu regulamentul de organizare si functionare. Si lista ONG declarate de utilitate publica, respectiv ordinul de inistru cu criteriile de promovare a unei HG pe aceasta tema din curtea MC. Si cate si mai cate …

  Apreciază

  • Radu Zlati 30 ianuarie 2014 la 11:54 PM #

   am trimis domnului ministru observația în legătură cu site-ul ministerului.

   Apreciază

  • Radu Zlati 3 februarie 2014 la 2:12 PM #

   Am trimis domnului ministru Observațiile Dvs si azi, întâlnindu-ma cu dânsul, V-a dat dreptate în ceea ce privește site-ul. În legătura cu celelalte aspecte s-a arătat deschis unui schimb de opinii cu Dvs, începând începând pe mail. Dacă știu o adresa de mail sigură din partea Dvs, vă trimit trimit adresa dânsului (pentru a ajunge direct, nefiltrată de consilieri).

   Apreciază

   • pozedecat 4 februarie 2014 la 9:11 PM #

    Va multumesc pentru mesajul transmis si la care v-am raspuns cu intarziere! Dupa cum stiti, nu mai exista azi adrese de mail sau telefoane sigure! Singurele telefoane nedetectabile raman cele prabusite cu avionul, din pacate.
    Cum sunt destul de critic, nu voi ezita sa-i comunic atunci cand lucrurile se intampla rau. O sa incep cu pericolul de demolare al unei importante cladiri industriale de sfarsit de secol XIX din Oradea pentru care s-a emis autorizatie de demolare desi in urma cu ceva vreme se demarase o procedura de clasare … ramasa undeva in niste sertare. Acum, cand CZMI au devenit un fel de prastii, s-a dat verde la demolat. Trist este ca in spatele firmei promotoare este un consilier judetean USL (PSD mai exact) si ca primarul ste un liberal care vrea „sa relanseze Oradea”. Din sursele mele demolarea n-are alt motiv decat a elibera terenul pentru o mai usoara speculare a lui … Iar dl. ministru al culturii nu cred ca poate sa mai faca nimic, cu atat mai putin in viitor l acazuri similare. Care vor fi din ce in ce mai multe.

    Apreciază

 2. pozedecat 29 ianuarie 2014 la 8:31 PM #

  Bag seama ca nu mai triati mesajele …

  Apreciază

  • Radu Zlati 29 ianuarie 2014 la 9:06 PM #

   am o perioadă cam încurcată… oricum, eu aprob toate comentariile, dacă nu conțin înjurături 🙂

   Apreciază

 3. pozedecat 30 ianuarie 2014 la 3:43 PM #

  Ma refer la mesajul trimis ca „adrian” in care vorbeam de aberatia prevederii limitei de varsta la manageri si referitor la lipsa de pe pagina ministerului a ordinelor de nominalizare a CNMI si de aprobare a ROF CNMI. Pe acela nu l-ati aprobat inca chiar daca nu injuram pe nimeni 🙂

  Apreciază

  • Radu Zlati 30 ianuarie 2014 la 11:52 PM #

   daca nu l-am aprobat inseamna ca nu mi-a aparut, sau inca este la spam

   Apreciază

 4. Lucian 1 februarie 2014 la 3:23 AM #

  sa rămâna pe viata. cei tineri sa se roage să moară pentru a putea pune și ei în practică ce au în cap. O inițiativă aberantă care atestă ”foamea” de funcții într-o țară în care ACTOR BUN și IUBIT e sinonim cu BUN MANAGER. Numai la noi se poate întâmpla. Eu aș propune în schimb să se desființeze toate aceste reglementări legale și să se introducă una singură, care oricum se ”execută” peste tot: ”vin ai noștri la putere …pleacă ai voștri”. ABERANT. IMPOTENȚA ȘI DISPERARE.

  Apreciază

 5. paula 4 februarie 2014 la 1:48 PM #

  Nu stiu cine este domnul Lucian dar ar fi trebuit sa stie ca actorul , ministrul si managerul Caramitru a dovedit ca este un profesionist .A fost un foarte bun ministru al culturii,este un bun manager al singurului teatru din Bucuresti la care nu gasesti bilete pentru ca salile sunt pline, restaurarea cladirii s-a facut fara tot felul de inginerii financiare iar teatrul arată superb.Iar despre actor ce ar fi de zis. Stimate domn , stiti ca valoare si numarul anilor nu au legatură iar cei tineri pot oricând sa se prezinte la concursuri de ocupare a locuirlor de manager. Ar fi bine dupa o perioadă de ucenicie culturală.Nu poti să te nasti direct manager sau macar un director acolo. Ideile tinerilor sunt favorizate de un bun manager daca sunt valoroase.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: