Declarație de presă Claudia Benchescu, membră a Biroului de conducere LYMEC, președinte CSL România

051116341722958485”Am luat act cu îngrijorare de declarațiile celor doi liberali suedezi Lotta Edholm, de la primăria Stockholm și , candidat în alegerile pentru Parlamentul European.

Cei doi Erick Schellermembri ai Partidului Liberal din Suedia (Folkpartiet) descriu condițiile mizere în care trăiesc romii români la marginea orașului Stockholm și sunt de părere că aceștia preferă să trăiască în asemenea condiții pentru că statul român îi discriminează, conform relatărilor din Dagens Nyheter, preluate de site-ul TheLocal.se.

Sunt foarte surprinsă de afirmațiile liberalilor suedezi, cu atât mai mult cu cât, în calitate de membru în Biroul de conducere al LYMEC (Tinerii Liberali Europeni), am organizat în numeroase rânduri congrese și acțiuni LYMEC în România și, de asemenea, am participat la evenimentele acestei organizații în alte state ale Uniunii Europene, iar participanții din partea Suediei nu au semnalat niciodată astfel de situații. Acest fapt mă face să sub semnul întrebării motivația care stă la baza acestor afirmații.

Având în vedere declarația celor doi suedezi, în calitate de membru în conducerea unei organizații liberale europene și președinte CSL România, doresc să atrag atenția opiniei publice europene că acțiunile de campanie pentru alegerile europarlamentare ale unora dintre candidați tind să devină pretext pentru lansarea unor acuzații nefondate la adresa României.

De asemenea, consider că motivația acuzațiilor la adresa statului român este scandaloasă și nu face decât să pună Suedia într-o lumină negativă. Dacă, așa cum spun cei doi, ”frigul din spatele pereţilor făcuţi din pungi de plastic, zăpada topită în loc de apă curentă şi găleţile de plastic pentru gunoi ne par o viaţă de netolerat tuturor acelora dintre noi care avem un acoperiş deasupra capului şi apă caldă la robinet”, consider că este de datoria Suediei, ca stat membru al Uniunii Europene, să asigure condiții minime de trai persoanelor care locuiesc pe teritoriul său, indiferent de cetățenia acestora.

România are una dintre cele mai moderne legislații europene în privința minorităților naționale și derulează permanent programe de integrare în societate, în special a minorității rome. Mai mult decât atât, minoritatea romă din România beneficiază de politici publice ce pot fi încadrate drept măsuri de discriminare pozitivă. Însă, toți cetățenii Uniunii Europene beneficiază de dreptul la liberă circulație în granițele acesteia, iar statul român nu poate restricționa acest drept pentru cetățenii săi, indiferent de etnia din care fac parte.

Consider inacceptabile declarațiile celor doi liberali suedezi și solicit ca, în cel mai scurt timp, Partidul Liberal din Suedia să prezinte o poziție oficială față de declarațiile celor doi membrii ai săi.             

Claudia Benchescu, membru în Biroul de Conducere LYMEC, președinte Cluburile Studențești Liberale România

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: