Comunicat de presă Poziția Ministrului Culturii, Gigel Știrbu, față de Apelul ICOMOS

Screen-Shot-2013-12-13-at-2.25.31-PMCa urmare a Apelului ICOMOS prezentat în cadrul unei conferințe de presă astăzi, 5 februarie a.c., Departamentul de Comunicare al Ministerului Culturii este abilitat să declare următoarele:

”Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, are determinarea și voința politică de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural. Gigel Știrbu are în vedere situația patrimoniului la nivelul întregii țări, nu numai cea de la nivelul orașului București.

La nivel legislativ, Codul Patrimoniului este una dintre prioritățile Ministrului Culturii, Gigel Știrbu. Odată cu votarea acestuia multe dintre problemele patrimoniului, care trenează de mai mult timp, vor putea fi rezolvate.

Ministrul Culturii este conștient de importanța unei susțineri largi din partea organizațiilor neguvernamentale și a autorităților locale pentru rezolvarea problemelor legate de patrimoniu.
În acest sens, domnia sa a inițiat o serie de întâlniri cu reprezentanți ai ONG-urilor. Astfel, în urmă cu două săptămâni, Ministrul Culturii a avut o întrevedere cu Sergiu Nistor, președinte ICOMOS România. Aceștia au decis, de comun acord, prezentarea spre dezbatere publică a proiectului noului Cod al Patrimoniului.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministrul Culturii se va întâlni cu Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Pe agenda întrevederii, patrimoniul cultural din București va fi unul dintre cele mai importante subiecte.

În privința situațiilor concrete, de la începutul mandatului actualului ministru, nu au mai fost primite sesizări referitoare la patrimoniul cultural. Există, însă, anumite probleme care au apărut ca urmare a unor avize date în anii anteriori. Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, este în cunoștință de cauză cu privire la acestea, și se implică, în mod responsabil, prin toate mijloacele legale în vederea rezolvării cât mai grabnice.”

Departamentul de Comunicare al Ministerului Culturii

E-mail: comunicare@cultura.ro

Telefon: 021.224.39.47

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “Comunicat de presă Poziția Ministrului Culturii, Gigel Știrbu, față de Apelul ICOMOS”

 1. chioru 5 februarie 2014 la 11:04 PM #

  http://stiri.tvr.ro/klaus-iohannis-despre-masura-ajutorului-la-rate-sunt-sceptic-si-surprins-ca-nu-s-a-discutat-in-pnl_40036.html

  decizia a luat-o pesedistul chitoiu de capul lui. inca o dovada ca ministrul finantelor poarta chiloti de pesedist. crin e foarte fraier, de fapt e cel mai fraier si o sa si-o ia de la experimentatii pesedisti

  Apreciază

 2. pozedecat 6 februarie 2014 la 12:08 AM #

  Nu e vorba de niciun apel ICOMOS ci despre o declaratie a unuia dintre comitete stiintifice internationale ale sale. Acesta a luat in dezbatere pe picior un raport trimis direct catre ei si a emis o declaratie denumita in mod eronat „rezolutie” intr-un „newsletter” privind activitatea sa in decembrie 2013. Exista o recomandare privind uzul termenilor la care am contribuit si eu prin intermediul unui alt ISC: http://xa.yimg.com/kq/groups/17133668/661165789/name/ADCOM_200910_Item_9-2_Proposal_Doctrinal_Texts_20090921.pdf.
  Faptul ca ICOMOS Romania nu a fost consultat in prealabil genereaza o situatie relativ penibila si aceasta chestiune probabil va fi ridicata la adunarea generala a ICOMOS din Noiembrie de la Florenta ca problema de disciplina interna si nerespectare a unei minime proceduri.
  Aceasta conferinta de presa la care a reactionat dl ministru atat de prompt, prin declaratiile facute la adresa ICOMOS Romania, pare un fel de scamatorie publicitara care, mie cel putin, mi-a taiat complet stima fata de organizatiile care au generat acest eveniment la sediul OAR din Bucuresti.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: