Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, și ale vicepreședintelui PNL, Daniel Chițoiu – 6 februarie 2014

antonescu-chitoiuCrin Antonescu:

”Bună seara!

Mulțumesc foarte mult pentru prezență, pentru răbdare. Noi suntem, așa cum v-am spus, la început de an, la început de an cu două rânduri de alegeri, la începutul unei sesiuni parlamentare, într-un moment de organizare și de reorganizare.

Avem tot felul de probleme de rezolvat, suntem și rămânem o echipă în care ne distribuim și ne redistribuim roluri. La acest moment, am discutat și împreună cu domnul viceprim-ministru și ministru, vicepreședinte al partidului, Daniel Chițoiu, domnia sa în primul rând, dar sigur în urma unor discuții și cu mine, ca președinte al partidului, și cu alți colegi, a decis să pună capăt experienței și activității din fruntea Ministerului de Finanțe și din Guvern.

A avut o activitate pe care eu și Partidul Național Liberal am susținut-o în permanență, o activitate pentru care îi mulțumesc, o activitate care nu a fost deloc ușoară, care nu s-a desfășurat în condiții deloc ușoare și, odată cu încheierea inclusiv a negocierilor cu misiunea din aceste zile a Fondului Monetar Internațional, domnia sa a făcut opțiunea de a pleca din Guvern, de a demisiona din Guvern și, în cadrul unor mutații mai largi, în calitate de vicepreședinte, va deține – asta voi propune de mâine, în Delegația Permanentă – și funcția de secretar general interimar, pentru a se ocupa, pentru a coordona eforturile organizatorice ale partidului în acest an.

Secretarul general Eduard Hellvig se va ocupa de coordonarea campaniei prezidențiale strict, iar domnul vicepreședinte al partidului, așa cum a fost ales de Congres, va fi însărcinat de Delegația Permanentă mâine cu exercitarea de facto a acestei funcții de secretar general interimar.

Și, sigur, vor mai fi și alte lucruri care țin de conducerea campaniei electorale propriu-zise, de programul electoral, lucruri pe care le veți afla mâine. Eu am să mă opresc și am să dau cuvântul domniei sale, mulțumindu-i încă o dată pentru activitatea de la Ministerul Finanțelor și dezmințind cât se poate de categoric un lucru pe care l-am văzut repetat până la grotesc în ultimele zile în analize, în comentarii, la care evident dumneavoastră toți aveți dreptul, dar pe care avem și noi dreptul să le dezmințim când sunt departe de realitate.

S-a vorbit și despre Daniel Chițoiu, și despre Radu Stroe, și despre alți colegi de-ai noștri ca fiind apropiați de PSD, apropiați de Victor Ponta. Nu au fost și nu sunt mai apropiați și mai îndepărtați de aliații noștri de la guvernare, de primul ministru care conduce un Guvern comun de cât suntem noi toți.

Niciodată în tot acest timp nu am avut nici eu și nici colegii pe care îi cunosc acest sentiment. Sigur că au lucrat, este vorba de vicepremier și ministru de finanțe, au lucrat împreună și în cea mai mare parte noi considerăm că au lucrat bine.

Sigur că există o relație care va continua pentru că suntem la nivelul Uniuni Social Liberale oameni care ne întâlnim și luăm decizii în fiecare săptămână sau uneori mai des, dar toate speculațiile făcute pe seama unor grupuri mai pro PSD sau mai anti PSD în Partidul Național Liberal sunt lipsite de orice temei.

Toți membrii Partidului Național Liberal, cei din echipa de conducere, sunt  la egală distanță sau apropiere de Partidul Social Democrat și de ceilalți aliați din Uniunea Social Liberală.

Îi mulțumesc încă o dată lui Daniel Chițoiu și îl invit să vi se adreseze.”

Daniel Chițoiu:

”Așa cum spunea domnul președinte, am decis, m-am hotărât să mă implic mai activ în activitatea Partidului Național Liberal, preluând interimar Secretariatul General al partidului ținând cont de faptul că avem două momente electorale foarte importante în acest an, alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale.

Eu sunt un om de partid, sunt un om vechi în partid, am o colaborare foarte bună cu toți colegii mei din conducerea partidului și cu toate organizațiile din Partidul Național Liberal și de aceea am hotărât să preiau această funcție având în vedere momentele electorale foarte importante. De aceea, mă retrag din Guvern și din funcția de vicepremier și ministru al Finanțelor Publice pentru că activitatea desfășurată în cadrul Guvernului nu îmi va permite să ocup și această funcție de Secretar General.

După cum știți, sunt o persoană care muncesc 18 ore pe zi, atât la minister cât și la partid, iar acest an fiind an electoral activitatea de la Partidul Național Liberal implică o perioadă mai mare de timp.  Ca atare, așa cum spunea și domnul președinte, nu sunt alte motive pentru care mă retrag din Guvern.

De asemenea, doresc să-i mulțumesc pentru încredere, doresc să mulțumesc tuturor colegilor mei care m-au susținut în activitatea guvernamentală, colegilor din Guvern, tuturor, miniștrii liberali, miniștrii Partidului Social Democrat și de asemenea doresc să mulțumesc tuturor colaboratorilor mei din Ministerul Finanțelor Publice.”

Crin Antonescu:

”Ca o ultimă precizare în legătură cu ce se va întâmpla la Ministerul Finanțelor, la Ministerul de Interne.  Am văzut, cum e și firesc, v-am spus și la Senat, celor pe care am avut cinstea să îi întâlnesc acolo, unii dintre dumneavoastră aceiași, că deciziile vor fi luate mâine. Am văzut tot felul de lucruri, am văzut de exemplu declarația fostului nostru coleg, actualul viceguvernator al Băncii Naționale, domnul Bogdan Olteanu, cum că i s-ar fi propus Ministerul de Finanțe.  Nu știu cine i l-a propus. Eu nu i l-am propus ca președinte al partidului. Eu, în urma consultărilor cu colegii, îl voi propune mâine.  Cui i-am propus eu această funcție a acceptat-o.

Sunt multe variante care intră în registrul excentric, dar asta este salvarea dumneavoastră, voiam să vă spun doar, să repet, că am discutat și cu premierul, pentru că dânsul pleacă la Jocurile Olimpice, pentru deschidere sper doar, nu pentru toată durata, și am examinat câteva posibilități care se conturează.

Deciziile însă și propunerile oficiale și discuțiile vor fi făcute mâine și veți fi, am un presentiment, veți fi acolo, veți fi în preajmă, veți afla, în orice caz, care sunt nominalizările pe care Partidul Național Liberal le face.  Îi mulțumesc încă o dată domnului Chițoiu, vă mulțumesc și dumneavoastră și vă urez o noapte liniștită.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Are legătură această înlocuire sau avansare poate în partid cu înjumătățirea ratelor?

Crin Antonescu: Nu, nu.

Jurnalist: Are legătură schimbarea domnului Chițoiu cu dosarul în care este implicat domnia sa și cu Ordonanța de Urgență pe care Ministerul de Finanțe a inițiat-o?

Crin Antonescu: Într-un fel mă bucur că puneți această întrebare pentru că e cazul să fac o precizare. Unu, domnul Daniel Chițoiu nu este implicat în niciun fel de dosar.  Au apărut în presă un lucruri legate de o cercetare care la un moment dat se referă și la soția domniei sale, este un lucru cu totul deosebit. Nu avem niciun fel de îndoială în legătură cu nevinovăţia doamnei Chiţoiu şi sperăm ca cercetările şi demersurile judiciare să demonstreze acest lucru. Nu are niciun fel de legătură acea situaţie şi nu a avut niciun fel de legătură cu activitatea şi cu cariera guvernamentală sau politică în general a lui Daniel Chiţoiu. Şi suntem cât se poate de solidari cu toţii în calitate de colegi cu domnia sa. Absolut niciuna. Motivul deciziei sale a fost prezentat, acesta este motivul, amintesc pentru dumneavoastră că este şi preşedinte la sectorul 1, şi-a asumat şi această misiune, şi sectorul 1 e un sector greu, din diferite motive chiar dacă nu ninge. Acestea sunt motivele. Restul celorlalte lucruri, nuanţelor, diferenţelor, divergenţelor, care există într-un partid şi într-un partid viu, s-au discutat întotdeauna între noi, nu au generat războaie, nu au făcut oameni să scoată cuţitele, că să vă citez,  în niciun caz şi în niciun moment.

Jurnalist: Cine este înlocuitorul domnului Chiţoiu?

Crin Antonescu: V-am spus şi mă bazez pe memoria dumneavoastră tânără, ca şi dumneavoastră, că mâine vor fi făcute propunerile şi deciziile.

Jurnalist: Primul ministru a acceptat propunerile despre care aţi vorbit?

Crin Antonescu: Primul ministru v-a spus şi nu am cum să vă spun altceva, că noi am convenit să nu discutăm decât mâine despre propuneri, despre poziţia premierului faţă de ele.

Seară bună!

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: