Declarație politică deputat Radu Zlati: Stema României are nevoie de o coroană

Radu ZlatiDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

De data aceasta declarația mea politică va fi scurtă.

Curând, sper că foarte curând, va veni în fața noastră – pentru a fi discutat și votat – proiectul de lege care prevede adăugarea coroanei regale la acvila de pe stema României.

Este vorba despre coroana regelui Carol I, făurită din oțel de tun otoman capturat la Plevna. Coroana care simbolizează o pagină glorioasă a istoriei naționale și dincolo de acest fapt este simbolul heraldic tradițional pentru marcarea suveranității de stat. De aceea revenirea la acvila încoronată este doar, dacă doriți, un gest de revenire la normalitate.

Suntem departe de 1992, anul în care părinții Constituției noastre s-au temut că introducerea coroanei în stemă ar putea fi interpretat ca un gest de monarhism, de reverență față de Casa Regală a României. Suntem mai bine așezați în cadrul constituționali, mai puțin pătimași și, sper, mai înțelepți și mai toleranți.

Apelez la această înțelepciune care poate marca, în istoria României, o reconciliere cu trecutul și o întărire a prezentului prin integrarea unui simbol al unei Românii suverane, al unei Românii de care suntem, pe drept cuvânt, mândri. România are nevoie de coroana regală care să înnobileze acvila. Vă invit deci, dragi colegi parlamentari, să oferim României această coroană.

București, 18 Martie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Etichete:, , , , ,

5 comentarii pe “Declarație politică deputat Radu Zlati: Stema României are nevoie de o coroană”

 1. Ionut 18 martie 2014 la 3:31 PM #

  Felicitari! In fine, se mai intampla si lucruri bune, desi doar simbolice…

  Apreciază

 2. Runceanu Gheorghe 18 martie 2014 la 7:16 PM #

  Multumim Domnule Radu Zlati !

  Apreciază

 3. constantin hluscu 19 martie 2014 la 1:32 PM #

  domnule Zlati ar fi cel mai mare afront si umilinta ptr.ideea de monarhie si ptr. Coroana de fier a Regelui Carol intai ,arborarea drapelului in aceasta forma la Cotroceni (unde stim cit de regalist e basescu) si la Parlament ,care din 1990 si pina azi ,indiferent de guvernari si presedinti au vindut ROMANIA puterilor occidentale nu pe 30 de. arginti ci pe 30 de miliarde,(astia sint mai pragmatici).
  Din acea coroana ar fi mai indicat sa facem gratii ptr. toti conducatorii din 1989 pina azi.

  Apreciază

  • Radu Zlati 19 martie 2014 la 2:56 PM #

   Orice impunere în spațiul public a unui simbol cu referire la tema monarhică este un bun câștigat. Restul sunt vorbe.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: