Crin Antonescu – Mesaj la împlinirea a zece ani de la aderarea României la NATO

NATOÎn urmă cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington avea loc ceremonia festivă de primire a României ca membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Alături de alte șase state din fostul bloc comunist, țara noastră încheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternică alianță de securitate creată și pusă în slujba păcii, libertății și apărării democrației.

Ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, aș vrea să mulțumesc în egală măsură tuturor cetățenilor români, diplomaților și întregii clase politice  pentru efortul comun, depus ani la rândul după Revoluție, de a transpune în realitate visul numit aderarea României la NATO.

Un efort care, precum cel de integrare în Uniunea Europeană, ne-a unit extraordinar ca naţiune, ne-a ajutat să ne modernizăm rapid ţara şi ne-a transformat într-un stat democratic, stabil, sigur pentru investiţii şi încrezător în viitor.

Aceleaşi mulţumiri le merită cu prisosinţă Armata Română pentru interoperabilitatea realizată cu structurile NATO. Prin profesionalismul, curajul şi sacrificiul militarilor noștri  am devenit nu doar beneficiari, ci şi furnizori respectaţi de securitate, participând la misiuni externe extrem de dificile alături de aliaţii noştri, precum cele din Irak sau Afganistan.

Dincolo de momentul aniversar, aş vrea să subliniez că momentul aderării din 2004  înseamnă astăzi pentru România nu doar un reper important în istoria recentă ci și cea mai puternică garanţie că istoria noastră însăşi, tragică şi plină de suferinţe, începută cu forța acum 70 de ani şi derulată timp de jumătate de secol, nu se mai poate repeta.

Mai mult ca niciodată în aceşti ultimi zece ani, evenimentele politico-militare de ultimă oră din imediata vecinătate ne arată cât de important este pentru securitatea națională faptul că România este membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice.

Probabil că fără acest statut ne-am fi aflat astăzi într-o zonă-tampon situată între Est şi Vest, cu un risc ridicat de turbulenţe venite din exterior şi un viitor nesigur.

România este acum protejată de Aliaţi şi, la rândul său, în aceşti ultimi ani, România şi-a dovedit permanent capacitatea şi determinarea de a fi alături de Statele Unite şi de ceilalţi parteneri occidentali din NATO în demersurile de a aduce sau a păstra  pacea, libertatea, securitatea şi democraţia oriunde aceste valori fundamentale sunt puse în pericol.

Cred că cel mai important lucru care se poate spune despre România, după zece ani de la primirea în NATO, este că am confirmat, în fiecare zi, că decizia din 2004 a Statelor Unite şi a partenerilor europeni din Alianţă a fost una justă şi vizionară.

Prin aderarea noastră la NATO, Alianţa a câştigat un prieten şi un partener geostrategic puternic, iar România s-a întors demn în familia democratică din care a smuls-o o istorie profund nedreaptă.

 

29 martie 2014                                                               Crin Antonescu,  Președintele PNL 

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: