Sinteză declarații Crin Antonescu – Realitatea TV (Deschide lumea), 7 Martie 2014

crinPreşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, dar şi europarlamentarul Norica Nicolai, precum şi liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, au vorbit luni, la Realitatea TV, despre strategia PNL pentru europarlamentare, într-o Uniune Europeană care se confruntă cu provocările extremiştilor, dar şi cu lipsa de viziune.

Despre strategia PNL pentru Bruxelles:

Crin Antonescu: PNL e pregătit şi va fi şi mai pregătit pentru alegeri. Este pregătit, şi noi pe asta am vrea să punem accent, cu un program. Europa, cum spunea Guy Verhofstadt, are în faţă multe provocări. UE nu mai poate continua aşa, există chestiuni care au anchilozat. Avem probleme care s-au acumulat, despre ale căror soluţii s-a vorbit la Bruxelles, dar nu s-a făcut. Guy vorbea azi de o politică de apărare a UE, nu avem încă un mecanism de politică externă şi de apărare. Avem o disciplină fiscală, dar nu avem soluţii de creştere economică. Şi colegii noştri din PE, şi Norica, ceilalţi colegi, să ştiţi că vorbesc la fel şi despre aceleaşi lucruri. Noi, din păcate, discutăm despre o declaraţie a nu ştiu cui, despre replica dată de nu ştiu cine, lucruri care nu au legătură cu viaţa noastră de zi cu zi şi cu ceea ce politica ar trebui să rezolve.

Norica Nicolai: Avem două comisii dominate de PPE, Barroso ar vrea şi al treilea mandat, dar nu îl susţine nimeni. La Bucureşti, astăzi, e o dezbatere organizată de un grup de tineri români despre viitorul Europei. Verhofstadt a fost invitat să spună un punct de vedere, a fost singurul lider european care a venit să discute cu tinerii. Marea problemă a UE este o birocraţie lipsită de viziune, care nu vede nimic dincolo de austeritate. Dacă în momentul acesta nu va fi un leadership capabil să dezvolte un nou proiect politic, UE riscă să rămână un actor periferic. Eu cred că mulţi europarlamentari ies în public, merg pe stradă. Echipa liberală merge foarte mult, se duce spre oameni, dar există o teamă că în aceste dispute din România, subiectele europene care fac agenda Bruxelles-ului nu fac pur şi simplu rating. Nu fac deliciul publicului. Dacă noi nu comentăm cine ce a declarat, ce a spus. E o problemă şi asta, cred că ar trebui să realizăm un proiect de informare a publicului.

Crin Antonescu: Nu e un scandal, ci un episod marginal. Pentru noi, pentru PNL, nu e nicio mirare. Nu e vorba de un delict de opinie, la noi nu a funcţionat niciodată chestiunea asta. Indiferent cine a condus partidul, şi pe vremea lui Tăriceanu, au putut fi în permanenţă văzuţi oameni mai rebeli, care s-au exprimat absolut liber. Există, însă, reguli elementare care ţin de apartenenţa la un partid. Există o situaţie în care, de pildă, când toţi alergăm prin toată ţara, ne întâlnim cu militanţii noştri, cu primarii, cu oamenii cărora trebuie să le explicăm de ce anumite lucruri s-au întâmplat, nu poţi în asemenea împrejurări să treci cu vederea faptul că oameni care au altă opţiune de acţiune, care lucrează pentru PSD declarat, făţiş, fac asta la vedere. A fost o discuţie la grupul parlamentar din Cameră despre declaraţiile domnului Stroe şi ei s-au adresat Biroului Permanent care va avea loc mâine.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt: Multor români li s-a acordat posibilitatea să fie activi. Grupul nostru şi eu, personal, suntem încântaţi să încurajăm mobilitatea în interiorul UE. Găsesc că este scandalos că anumite partide politice încearcă să provoace frică oamenilor, că sunt români şi bulgari care vin să lucreze. Acea mobilitate intensifică creşterea economică.

Despre răspândirea curentelor extremiste în Europa:

Crin Antonescu: Eu cred că toţi am putut constata ascensiunea periculoasă a acestor forţe în ultimii ani în state importante. Lăsând la o parte cazul Ungariei, pentru că Ungaria nu e chiar o forţă, ce se întâmplă în Marea Britanie ne încurajează pe toţi. Nimeni altcineva, dacă nu liberalii europeni, sunt cei care au avut curajul, fiecare în ţările lor, să reziste tentaţiei de a merge după acest val. Conservatorii britanici au ieşit în întâmpinarea ofensivei UKIP, ceea ce liberalii de acolo nu au făcut. Noi trebuie să fim foarte atenţi ca forţele politice liberale, care sunt cele mai serioase apărătoare ale proiectului european, să rămână suficient de puternice. Pentru o ţară ca România, proiectul european e vital. Am aşteptat 40-50 de ani ca să putem reveni în inima Europei. Pentru noi a fost un efort şi suntem printre cei mai interesaţi să putem păstra acest proiect.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstad: E evident că toate comunităţile pot să aibă aceleaşi drepturi. E o construcţie europeană, se află acolo pentru a fi răspunsul la această problemă.

Despre exploatarea gazelor de şist:

Norica Nicolai: Ca liberal, sunt pentru lucrurile care aduc profit. Nu am convingerea că exploatarea, prin fracturare hidraulică, poate aduce bine comunităţii, poate aduce profit. Despre profit e greu să vorbim. Am vândut resursele ţării, prin Petrom, fără niciun fel de profit şi asta ţine de cuvântul dat, de onoarea politicienilor români.

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “Sinteză declarații Crin Antonescu – Realitatea TV (Deschide lumea), 7 Martie 2014”

 1. hmm 7 aprilie 2014 la 9:25 PM #

  guy verhofstadt sustine abolirea statelor nationale in cadrul UE si drepturile gay, deci nu e de dreapta. pnl a intrat in alde doar pentru ca are numele de liberal? nu s-a uitat si la faptul ca partidele liberale europene s-au departat de bratienism si de liberalismul romanesc trasformandu-se in avataruri ale stangii marxiste occidentale? probabil ca pnl nu va parasi alde, insa dupa ce va fuziona cu celelalte partide ale dreptei probabil ca va intra in ppe. liberalismul clasic al pnl se gaseste doar in ppe , alde l-a abandonat.

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 aprilie 2014 la 9:39 PM #

   de ce PNL este în(că) ALDE, ar trebui întrebat Tăriceanu. Care, fiind vicepreședinte ALDE, a refuzat propunerea lui Stoica de a intra în PPE. Și în locul PNL, a intrat în PPE partidul lui Băsescu. Primind astfel imensul back-up în PE din partea popularilor.

   Apreciază

 2. Ionut 8 aprilie 2014 la 9:12 AM #

  Exista o tendinta nefasta in politica europeana si nu numai. Tendinta e de a impune drepturi pentru minoritati inventate (care daca nu exista sau sunt slab reprezentate, sunt create artificial, prin educatia transgender, zapacirea copiilor de mici), in loc sa fie cautate solutii la probleme reale si grave.

  Caracterizarea unor formatiuni politice ca fiind extremiste este, dupa parerea mea, un soi de fumigena, fara suport atat timp cat aceste partide nu indeamna la violenta si nu au componente paramilitare, cum sunt aripile politice ale IRA in Irlanda de Nord si ETA in Spania (care, intre timp, au renuntat la lupta armata) sau Jobbik in Ungaria.

  Prezenta in Parlamentul European a unor partide precum Frontul National din Franta sau UKIP din Marea Britanie ar fi benefica, dupa parerea mea, intrucat ar opri (sper) tendinta nefasta de inventare de noi minoritati si drepturi pentru acestea si de a opri comasarea natiunilor europene intr-un amalgam amorf.

  Pe de alta parte, desi PPE pare o varianta mai buna decat ALDE, s-ar putea sa nu fie chiar asa. Chiar ideea de afiliere mi se pare toxica, pentru ca europarlamentarii ajung sa puna disciplina de partid (european) mai presus decat interesele celor care i-au ales pentru a-i reprezenta. In plus, si PPE e prins de tavalugul virajului spre „stanga”. Chiar nu stiu cum ar trebui sa procedeze PNL. Cred ca afilierea cea mai buna e fata de propria constiinta.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: