Declarație politică: Noi experimente în învățământul românesc

Zlati RaduDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

Azi, spre surprinderea mea, am avut ocazia să aflu, prin cea mai autorizată sursă din interiorul Guvernului României, și anume premierul Victor Viorel Ponta, că Ministerul Educației Naționale intenționează să coboare cu încă un an vârsta școlarității obligatorii. Nu apare clar din intervenția domnului premier dacă este vorba despre un proiect serios sau este doar o încercare din partea acestuia de a evita niște răspunsuri clare date unor ziariști curioși să afle amănunte despre o postare cel puțin nefericită a domnului Ponta, pe Facebook.

În idea că domnul premier nu se joacă cu cuvintele, țin să atrag atenția în mod respectuos atât domnului Ministru al Educației, Remus Pricopie, cât și șefului său de partid și de stat, premierului Victor Ponta, că tinerele generații din România nu ar trebui să fie obiectul de experiment al guvernanților. Guvernul Boc a impus ”clasa 0” fără o reală dezbatere cu societatea civilă, cu experții în educație ți în management educațional, cu profesorii și cu directorii de unități școlare. Astfel încât o încercare de reformă ce se clama a fi în interesul elevilor, a familiilor, a școlii și societății românești nu a făcut decât să creeze haos în sistemul educațional românesc în toamna lui 2012; iar efectele unei implementări grăbite se mai pot observa și acum.

Să învățăm din greșelile trecutului recent și, din graba de a copia unele tendințe și instituții școlare din state în care bugetul acordat educației naționale nu este unul de mizerie, nu cumva să facem mai mult rău decât bine. Să măsurăm de mai multe ori, dacă este nevoie, și să tăiem o singură dată. Și, mai ales, să nu luăm decizii politico-administrative fără consultarea experților și, îndeosebi, a principalilor actori implicați în procesul de reformă a învățământului românesc: familiile elevilor, cadrele didactice, managerii școlari.

În fapt replica premierului Ponta cum că a fost ”aproape convins” de domnul Ministru Pricopie mai ales că fiica domniei sale nu mai are 5 ani, adică a scăpat experimentului, mă scutește de a comenta în continuare despre seriozitatea celor care iau decizii de maximă importanță în privința celor care reprezintă viitorul României.

București, 8 Aprilie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: