Mă bucur, dragii mei, să fiu într-un grup de ardeleni, e statistic şansa cea mai mare să fie cei mai puţini pesedişti. Nu se poate nega faptul că au şi ardelenii părţile lor bune.
În al doilea rând, mă bucur, în mod special, să fiu la Cluj, un oraş pe care îl îndrăgesc, îl respect, un oraş care mă fascinează chiar, care îmi stârneşte curiozitatea, care produce mereu şi mereu câte ceva: Emil Boc-o ţară întreagă vă iubeşte pentru asta, Ioan Rus, Vasile Dâncu. Dar, lăsând gluma la o parte, un oraş care este atât de bogat în oameni, în personalităţi, în personaje, în grupuri, încât niciodată, lăsând acum orice glumă, sper că înţelegeţi că mai devreme era o glumă, şi una deloc răutăcioasă.
Întotdeauna m-a fascinat bogăţia umană, bogăţia intelectuală a acestui oraş, pe mine cel puţin m-a împiedicat întotdeauna să îmi aduc aminte, aşa măcar cei mai importanţi dintre atâţia şi atâţia oameni semnificativi, vorbesc acum indiferent de opţiunea lor politică , indiferent de branşa lor culturală intelectuală. Mă uitam adineauri şi îl vedeam şi vreau să îl salut în mod special pe un vechi prieten al meu de pe când eu eram foarte tânăr, el era şi mai tânăr, pe Mircea Arman, un om care, câţi ştiu asta?, este primul român, împreună cu Dorin Tilinca, primul român care a tradus Heidegger „Sein und Zeit” pe când nu avea 30 de ani. Salut! E al dumneavoastră! Îl salut deci pe Mircea Arman, vă salut pe dvs, salut Klaus, salut pe toată lumea şi vă rog să îmi permiteţi să spun, deşi am o bună dispoziţie uşor explicabilă după cele petrecute până acum, să vă spun câteva lucruri mai puţin vesele, dar în convingerea mea, adevărate. Unu: aceşti oameni – ăsta e un lucru bun , nu e trist- aceşti oameni pe care i-aţi văzut aici plus colega lor şi colega noastră Adina Vălean care mi-a dat misiunea să vă salut, ea e la Călăraşi , la o altă acţiune, sunt din punctul meu de vedere cei mai realizaţi membri ai partidului nostru. În sensul că, sunt oamenii care, beneficiind de şansa de a face cu adevărat politică în sensul european, în sensul zilelor noastre, în sensul adevărat, sunt oameni care, în fiecare zi, au sentimentul că au mai pus o cărămidă la o construcţie, sunt oameni care, aşa cum aţi văzut şi astăzi ştiu cu precizie să spună la capătul unui ciclu electoral ce au făcut, ce au făcut pentru programul liberal la nivelul Europei, ce au făcut pentru concetăţenii lor români, adică dumneavoastră, ce au făcut pentru cetăţeanul european. E o şansă pe care noi o avem mult mai greu şi de aceea sunt onorat să fiu colegul lor, mă mândresc cu ceea ce fac, sunt convins că ei şi cei care pe lângă ei vor merge, după 25 mai, la Parlamentul European, ne vor reprezenta cu cinste şi cu eficacitate.
Avem , în afară de aceşti candidaţi, avem un program care s-a finalizat, pe care, în principal, tot ei l-au făcut, ajutaţi şi de alţi specialişti şi de comisiile partidului şi care va fi dat publicităţii în câteva zile, care va fi discutat, sper, pe timpul campaniei electorale. Aş vrea s-o facem măcar noi dacă nu putem la televiziuni care sigur au alte preocupări , în contact direct cu oamenii pentru că sunt mai mulţi oameni decât credeţi, cel puţin asta e constatarea mea umblând prin toată ţara, mai mulţi oameni decât credeţi, decât credem, decât ne închipuim, unii din ei în aparenţă simpli, modeşti din punct de vedere social, care cunosc teme europene, care au opţiuni, care au întrebări şi care sunt interesaţi să discute despre ceea ce oamenii trimişi de noi, trimişi de dumneavoastră, trimişi de ei vor face în Parlamentul European . Avem acest program care este intitulat “Performanţă, Naţiune, Libertate”, şi acest program face de altfel parte dintr-un proiect mai amplu, un proiect aproape complet sau în orice caz cu articulaţii majore pe care PNL l-a construit încet-încet în cei 4 ani în care am stat neclintiţi, neademeniţi , în opoziţie.
PNL, nu e adevărat ce se tot spune la toate răscrucile la care niciodată nu se discută despre proiecte, dar la care se reclamă întotdeauna aşa zisa lipsă a proiectelor, a proiectelor de ţară- asta e o expresie foarte trendy- a proiectelor naţionale, a proiectelor în general. PNL are un proiect articulat care este aşezat şi care cuprinde în afară de un amplu program de guvernare din care am pus lucrurile esenţiale în programul USL, acest program precum şi proiectul prezidenţial. De ce ele sunt împreună? Pentru că nu poţi să faci un proiect naţional fără să încerci, pe fiecare palier, pe fiecare etaj al acţiunii politice, pe fiecare instituţie majoră în care şi prin care acţionezi să marchezi obiectivele. Noi avem acest program şi am avut acest program şi aşa cum spuneam, în baza lui, atunci când ne-am pregătit să venim la putere, atunci când am câştigat alegerile care ne-au dat dreptul să venim la guvernare pe uşa din faţă nu pe altă uşă, l-am adus. Domnule primar, nu am renunţat niciodată eu şi cred nimeni dintre noi la politica bunului simţ. Consider că era politica bunului simţ să construim o alianţă împotriva unui regim, regimul Băsescu cu tot ce înseamnă, cu guvernele sale, cu prim- miniştrii marionetă, cu politicile sale care uneau milioane de români de diverse ocupaţii, de diverse orientări, pur şi simplu pe toţi să plătească incapacitatea administraţiei şi a leadership-ului politic adică însuşi al domnului Băsescu şi al guvernelor sale de a pune capăt risipei, de a pune capăt furtului, de a pune capăt clientelismului şi birocraţiei.
Consider că a fost de bun simţ să facem o construcţie politică în care să punem şi speranţele noastre şi în care să punem şi cea mai mare parte din programul nostru şi am făcut-o! Şi am făcut-o şi am câştigat ! Sigur, tot noi suntem cei care, şi tot din bun simţ, domnule primar, i-am pus capăt. Pentru că în momentul în care, după ce epuizezi toate mijloacele pe care le ai de a încerca să îndrepţi lucrurile, de a încerca şi de a verifica dacă nu cumva te înşeli şi ajungi la concluzia că a rămâne într-o formulă pe care ţi-ai dorit-o, pe care oamenii au votat-o dar care face cu totul altceva decât ai vrut să faci şi de cât ţi-au dat votul oamenii să faci, atunci mai bine pleci.
Victor Ponta declara ieri că oamenii aceia, vinovaţi sau nu, nu discut, simpatici sau nu, cu berete sau nu –Mazăre, Duicu, Nicolescu şi ceilalţi- sunt anchetaţi pentru că aduc multe voturi, că n-ar trebui anchetaţi, că ei sunt baza şi mândria domniei sale, a premierului şi a Partidului Social Democrat şi că imediat după alegerile prezidenţiale adică în ipoteza în care domnul Ponta sau o marionetă ceva desemnată de PSD câştigă alegerile prezidenţiale, acei oameni vor fi absolviţi de orice vină şi puşi înainte să…asta spunea aluziv dar foarte clar domnul Ponta. Prin aceste declaraţii, domnul Ponta optează definitiv şi de data aceasta explicit pentru trecut. Ori noi am făcut o Alianţă pentru viitor. Noi, în trecutul pesedist, cu mâna noastră, pe răspunderea noastră, cu noi la guvernare, nu dorim şi nu putem să întoarcem această ţară. Sigur că nici susţinerea în conformitate cu înţelegerea politică a candidatului liberal la preşedinţie nu putea fi onorată de PSD pentru că dvs constataţi dintr-o simplă formulă de discurs politic diferenţa esenţială şi în această privinţă între noi? Colegii noştri toţi şi dvs toţi spuneţi de fiecare dată Partidul Naţional Liberal vrea să dea sau va da Preşedintele României. Partidul Naţional Liberal va da Preşedintele României! Ei bine, toţi pesediştii, de la Geoană la Dragnea spun: Partidul Social Democrat trebuie să aibă Preşedintele României! E o diferenţă esenţială şi niciodată Crin Antonescu sau vreun alt liberal nu putea fi Preşedintele României dar de fapt al PSD-ului. Asta am refuzat explicit şi public şi din acel moment de fapt angajamentul nostru s-a rupt.
Alegerile care urmează sunt foarte importante, s-a spus de atâtea ori, n-am s-o reiau, oricum in discursul politic ne vedem toţi condamnaţi să repetăm de atâtea ori lucruri, dar aceste alegeri nu sunt importante numai ca test, ca reorganizare a scenei politice, ca pas preliminar către prezidenţiale. Ele sunt foarte importante şi pentru a redesemna la acest nivel unde este principala speranţă a românilor care abia aşteaptă să se termine epoca Băsescu dar nu vor să se întoarcă în 2004, deşi desigur asta ne-ar întineri pe toţi !
Şi noi trebuie să câştigăm atât cât ne-am propus la aceste alegeri în aşa fel încât să fie limpede pentru toţi cei care vor altceva decât ce s-a apucat PSD-ul iar să facă şi vor altceva decât a făcut Traian Băsescu , ceea ce oricum nu se mai poate, să aibă cui da votul, util, să aibă în cine să aibă încredere, să înţeleagă că există un partid dar suficient de puternic, nu doar bine intenţionat, pentru a putea polariza speranţa.
Domnul Ponta vorbeşte despre un preşedinte liniştit, cuminţel, eventual care să cumpere covrigi cu Dragnea, să-i dea şi lui Pendiuc şi cam atât. Domnule, eu le dau câţi covrigi vor ei, dar, să fie foarte limpede, atâta vreme cât românii doresc să-şi aleagă în continuare preşedintele, e la mintea cocoşului că nu doresc să aleagă acest preşedinte doar ca să facă poză la ocazii. Doresc să aleagă acest preşedinte pentru ca el să aibă un rol, şi un rol major de jucat în fruntea statului român. Doresc să aleagă acest preşedinte pentru ca toate garanţiile pe care fiecare cetăţean, prin intermediul Constituţiei şi a instituţiilor care păzesc şi aplică Constituţia i le acordă, să le aibă pentru ca domeniile extrem de importante ale politicii externe, ale conducerii Armatei şi structurilor militare, ale vederii, cum spune Constituţia, asupra bunei funcţionări a instituţiilor inclusiv cele judiciare, toate aceste lucruri care nu pot fi politizate partizan, să revină în coordonarea acelui om pe care românii îl aleg în general dintr-un partid sau propus de un partid dar tocmai spre a nu fi partizan.
Eu vreau să fie preşedintele României şi cu ajutorul cât mai multor români şi a bunului Dumnezeu sper că voi fi ! Nu vreau să fiu un preşedinte momâie care să asiste la modul în care diverşi domni îşi taie bucăţi din România aşa cum au tăiat fier vechi şi fac cu ea ce vor sau fac cu acele bucăţi din România ce vor. Nu e niciun fel de secret faptul că şi domnul Ponta şi cei pe care i-a declarat acum- în discuţiile noastre când am pregătit alianţa Uniunea Social Liberală avea o părere contrară- dar cei pe care astăzi îi declară ca fiind reazăm şi esenţa şi sursa partidului său şi guvernării sale şi democraţiei în România, e limpede că aceşti oameni nu vor doar să nu fie hărţuiţi-ceea ce e legitim să vrea- e limpede că aceşti oameni nu vor doar să nu fie persecutaţi pe motive politice de un preşedinte ostil-ceea ce e perfect legitim să vrea- e clar că aceşti oameni doresc să fie ei şi clientela lor deasupra legii şi ceea ce simt-şi vă spun deschis acum- este că dacă aceşti oameni pun mâna şi pe Preşedinţie, nu se vor mulţumi cu atât, ci vor încerca să folosească aceste instrumente, la rândul lor, împotriva adversarilor politici sau împotriva celor care mişcă. Pentru că ce face baronul când e el baron într-o bucată din România? Pune stăpânire pe ea în aşa fel încât nimic în economie, în presă, în toate domeniile publice nu mai mişcă fără aprobarea lui.
În momentul în care aceşti oameni pun mâna pe instituţiile judiciare, prin intermediul Preşedinţiei , asta se va întâmpla cu toată ţara.
Stimaţi prieteni, eu nu am evitat niciodată să spun lucruri mai puţin plăcute chiar despre noi. Partidul Naţional Liberal nu este un partid scutit de flagelul corupţiei. Partidul Naţional Liberal nu e un partid lipsit de mecanisme uneori destul de ample de clientelă şi favoritism. Şansa noastră şi şansa acestui partid şi şansa mai ales acelor tineri din acest partid sau care vin către acest partid este următoarea: că aceste lucruri nu sunt esenţa şi nu sunt proiectul Partidului Naţional Liberal aşa cum ne-am convins definitiv, din păcate, că sunt esenţa şi singurul proiect al Partidului Social Democrat. PNL se poate bate, aşadar, în continuare şi cu propriile slăbiciuni dar se poate bate credibil pentru ca la nivelul societăţii româneşti lucrurile să se schimbe esenţial pentru că ele trebuie să se schimbe. Atunci când m-am luptat în interiorul Uniunii Social Liberale, ca să obţin prin negocieri un număr de candidaturi comune pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, până la urmă din fericire avem 13 preşedinţii de Consiliu Judeţean, nu m-am gândit nicio clipă că vreau să avem şi noi 13 baroni, ci m-am gândit că vrem să dăm şansa oamenilor care trăiesc în aceste judeţe şi României întregi, dacă se poate, să vadă care este diferenţa între un teritoriu administrat democratic, administrat modern, administrat european, şi un teritoriu care devine Republica Mazăre sau Republica Duicu.
În momentul în care noi am putut – cu multă suferinţă, pentru că nu e uşor şi nu e drept- când noi am putut, ditamai partidul- să ieşim dintr-o guvernare în care nu mai puteam impune lucruri elementare şi în care nu mai puteam opri acest tăvălug al unui Victor Ponta devenit titirezul baronilor, atunci am dovedit că esenţa noastră nu stă în corupţie sau în clientelă şi că acest partid are ceva mai puternic, ceva mai puternic care îl face apt să acrediteze şi să practice în România înţelesul democratic al funcţiei publice, înţelesul democratic al alegerilor şi înţelesul european al funcţionării tuturor instituţiilor. Noi suntem uneori legănaţi în iluzia că fiind membru NATO, că fiind ţară a Uniunii Europene, lucrurile vor merge de la sine. Dar v-aţi întrebat vreodată de ce şi cum se face şi cât va mai dura faptul că suntem singura ţară a Uniunii Europene în care există feudalism?
Pentru că există feudalism, există feudalism politic, există feudalism electoral, există feudalism economic! Nu degeaba există acest termen de baroni şi în loc ca liderii centrali, ca primul ministru, căruia i-am dat tot sprijinul în această privinţă să încerce să modernizeze această ţară, în sensul de a o unifica, de a o împiedica să fie alcătuită din feude, le cântă în strună acestor baroni, atunci suntem departe şi de democraţie de fapt şi degeaba îmi povesteşte domnul Ponta câte voturi ia domnul Duicu, atunci suntem departe şi de Europa, şi suntem departe şi de Alianţa libertăţii care în fond este NATO.
Cel mai important pentru că cel mai informat reprezentant al administraţiei americane, Victoria Nuland, a cărei declaraţie de o forţă neobişnuită şi la care cred că trebuie să ne gândim toţi, probabil că o cunoaşteţi şi e limpede că această declaraţie cuprinde, în bună parte, perspectiva de viitor a României. Nu cred că există un alt partid decât Partidul Naţional Liberal, care să poată în România şi cu românii construi pe această perspectivă. Partidul Democrat Liberal, dacă a dorit vreodată să facă ceva în acest sens, a eşuat. Emil Boc, ca prim ministru, dacă a dorit să facă vreodată ceva în acest sens, a eşuat, pentru că la plecarea lor de la putere apăruseră pe lângă baroni roşii şi baroni portocalii, pentru că gradul de feudalism despre care vorbesc, din România, crescuse, nu scăzuse, pentru că gradul de corupţie şi banii publici sifonaţi în operaţiunile clientelei crescuse, nu scăzuse.
Traian Băsescu a eşuat şi mai spectaculos pentru că a abuzat, pentru că a fost partizan, pentru că nu şi-a respectat propria funcţie. Partidul Naţional Liberal a aşteptat, s-a reconstruit, a pregătit un program care este programul aspiraţiei celor mai mulţi dintre români, aspiraţiilor de occidentalizare definitivă şi completă a acestei ţări. Acum am ieşit de la guvernare dar vom trimite oamenii cei mai buni în Parlamentul European, vom obţine un scor-25%-nu uitaţi!-, care să dea speranţă tuturor celor care vor o alternativă la PSD şi să le dăm o şansă tuturor celorlalţi care vor acelaşi lucru să vină alături de noi şi vom da cu forţă, cu încredere şi cu şanse bătălia decisivă de la sfârşitul anului pentru preşedinţia României.
Deocamdată, în semn de mulţumire pentru ce au făcut toţi colegii noştri care au fost până acum în Parlamentul European şi în semn de încredere în toate victoriile care urmează, daţi-mi voie să înmânez această cupă, bineînţeles simbolică, eurocampioanei dumneavoastră şi a noastră, Norica Nicolai! La mulţi ani! Victorie! „
12 aprilie 2014
Departamentul de Analiză Politică și Comunicare
Comentarii recente