Domnilor președinți, doamnă, domnilor senatori, domnilor deputați, domnilor primari, dragi prieteni, distinși invitați, este greu în partidul acesta, este greu să și vorbești. Mi-ar plăcea să pot să împrumut toată dezinvoltura senatorului Dobra care a dat un exemplu de cum se face diferența între noi și alții. Alții sigur, au mai mulți membrii care își plătesc cotizația, uneori în exces, au mai mulți primari, au numai ei miniștrii, au de toate, dar parcă sunt mai încordați așa decât domnul senator Dobra. Domnul senator Dobra este dezinvolt, pentru că este liber, pentru că este liberal.
Mi-ar plăcea să am nu situația, în general, a domnului Petrache, asta cu șef de campanie, dar, eu sunt în o situație mai rea, dar mi-ar plăcea să am concizia cu care le-a explicat scurt, precis, complet, cred, așa ce avem de făcut. Nu e cine știe ce greu. Avem de schimbat o țară întreagă, avem de câștigat alegerile, avem de introdus în România și în instituțiile de bună seamă perfect funcționale din România cinstea, onestitatea, eficiența, avem de câștigat acolo președinția și după aceea avem de guvernat mulți ani această țară. Așa e, domnul Petrache în situația în care se află, a făcut recurs la istorie, își face curaj. Nu avem cum să scăpăm și nu vrem să scăpăm de istoria noastră.
Istoria, era să zic a unui partid, nu a unui partid, a acestui partid ca și istoria unei țări este o șansă, o povară pe care o porți, o porți cu tine, dacă trăiești în țara aceea, te-ai născut acolo sau dacă ai ales să fii membru în acest partid.
În acest partid, sigur intră foarte multă lume, nu chiar toți cei pe care îi invita domnul Dobra extrem de dezinvolt și de generos, sunt vreo câțiva pe care nu aș vrea să îi văd, sau să îi mai văd printre noi, sub pretextul că sunt de dreapta, dar cert este cu noi aceștia, cu alții care vor mai veni, și să sperăm că vor mai fi cât mai mulți. Istoria acestui partid este greu de dus.
Nu este nicio glumă, noi chiar trebuie să facem aceste lucruri. Nu știu dacă numai noi suntem în stare să le facem, nu știu dacă până la capăt, rămâne să dovedim dacă suntem noi în stare să le facem. Ce știu cu siguranță, asta știu din istorie, este că noi în orice caz, avem aceste obligații, avem acest program, avem această ștachetă pusă în fața noastră și nu alta. Nu o miză mai mică, nu o ștachetă mai jos. Când porți numele, istoricul, tradiția Partidului Național Liberal nu te poți plânge, dacă te plângi prea mult înseamnă că ai ales greșit, te poți duce la un alt partid, dacă totuși vrei să faci politică. Un partid unde mizele sunt mai mici, unde minciuna ascunde eșecul, unde într-o noapte devii din socialist, popular de dreapta și din comunist, front al salvării naționale.
La Partidul Național Liberal este greu, faptul că totuși suntem aici, faptul că vorbim, chiar cu dezinvoltura senatorului Dobra, cu bucuria și apetitul lui Mircea Dolha, cu încrederea președintelui Nemeș sau a doamnei Norica Nicolai și cu precizia lui Marian Petrache, se datorează faptului că suntem liberi, nu doar liberali, că am venit aici de bunăvoie, că niciunul dintre noi nu a venit în acest partid ca să nu i se deschidă un dosar sau ca să i se închidă un dosar.
Că niciunul dintre noi nu a rămas aici doar pentru că este atras de putere, de buget, de onoruri, pentru că noi, în paranteză fie spus, suntem singurul partid care a putut demonstra că are și alte scopuri decât a ajunge și a rămâne, în orice condiții, oricum și oricât, la putere. O putem face pentru că, deși tot ce am construit și am construit mult în acești 24 de ani, am construit întotdeauna cu forțele noastre și ale celor care ne-au fost alături, cetățenii acestei țări. Tot ce am dobândit, tot ce am apărat a fost al nostru. Nimeni, vreodată, nu ne-a dat ceva. Nimeni, vreodată, nu a dat dispoziție Televiziunii Române sau altor instituții, sprijiniți-i pe liberali, faceți ce faceți ca liberalii să iasă bine. Mai mult decât atât, aproape de fiecare dată și văd că azi mai mult decât oricând, mulți nu încap de noi, deși nu suntem cei mai mari, nu suntem cei mai puternici, nu suntem cei mai bogați, suntem doar cei mai dezinvolți.
Ce îl preocupă foarte tare pe domnul Ponta când e pe uscat, când nu vâslește? Știți că eu m-am născut și am trăit foarte multă vreme la Tulcea, deci este o glumă perfect colegială și solidară cu domnul Ponta, nu-i vreo răutate
Barca ne unește chiar dacă nu mai suntem, slavă Domnului, în aceeași barcă. Care este preocuparea domnului Ponta și, văd, a întregului PSD să nu cumva să ne atingem noi un obiectiv, să iasă prost pentru noi la 25 mai ca să refacă dânșii ce am avut, ce am construit, cu greu, și noi cel puțin foarte serios, ceea ce dânșii au călcat în picioare, adică vezi Doamne USL-ul. E interesat domnul Ponta foarte tare de soarta noastră, mai tare decât de soarta PSD-ului, dorește năpraznic să se reîmpreuneze cu noi și este cuprins de un respect fără precedent față de Partidul Național Liberal, față de liberali.
Partidele tinere, că ei, dacă mai țin bine minte, s-au înființat în 1921 și un ministru liberal, Mârzescu, i-a scos în afara legii imediat, pe comuniști. Au o istorie relativ scurtă, poate că și memoria e la fel. Noi, mai bătrâni, avem memoria, măcar memoria, mult mai lungă. Și atunci ne aducem aminte că, iată, cu nici două luni înainte de ruperea USL, când am vorbit noi la un moment dat de măsurile liberale pe care le solicitam introduse în acordul cu FMI-ul și de reducerea CAS-ului, domnul Ponta a ieșit nervos la un moment dat și a întrebat, ce liberali, care liberali? Vă aduceți aminte, unde mai sunt liberalii în țara asta?
Vorba lui Eminescu, azi o vedem și nu e. Atunci nu vedea domnul Ponta care mai sunt liberali și în orice caz, ideea că ar mai exista pe undeva, chiar dacă dânsul nu îi vede, îl irita. Astăzi este extrem de măgulitor, extrem de interesat și extrem de respectuos față de soarta noastră. Tot cu vechiul nostru, cum să îi spun, coleg de dreapta, domnul Băsescu, că așa înțeleg acum, că puțini am fost și mulți devenim de dreapta, a spus așa, are aproape un tic verbal de vreo 10 ani, zice, vă garantez, cine l-a crezut nu a ajuns bine. Și se punea problema dacă se rupe USL sau nu și domnul Băsescu, cu toată greutatea sa și experiența de președinte cu două mandate și reformator al justiției din România și al tuturor așezămintelor și structurilor statului, văzutelor și mai ales nevăzutelor, îi spune moderatorului ‘Vă garantez’ – dânsul știe s-o spună bine pe asta (…), dar nu e de ajuns, asta nu ne consolează, asta nu îl face un om de dreapta – ‘Vă garantez că dacă PNL iese de la guvernare, Antonescu, într-o lună de zile, nu mai este președinte la PNL’.
Am stat cu emoție, vă spun sincer. Mă gândeam, trei iluștri bărbați de stat fac un triumvirat, se împart între ei Băsescu – Ponta – Tăriceanu puteau să dea jos un amărât ca mine, dar nu s-a putut, nu s-a putut din cauza dumneavoastră, nu din cauza mea.
Nu s-a putut pentru că nici domnul Ponta, nici domnul Băsescu nu înțeleg că acest partid este altfel. E alcătuit tot din oameni, cu calități și defecte, care duc aceeași viață ca și ceilalți, nu pentru că noi suntem niște aleși ai soartei, suntem niște oameni obișnuiți, partidul este altfel și istoria îl face să fie altfel.
Dragii mei, cu acest partid al nostru, care nu se poate compara cu nici un altul, deși, cum s-a văzut, uneori este silit să încheie alianțe cu fiecare dintre ele, pornim mâine pe un drum decisiv. Este un drum care începe cu campania electorală și cu alegerile din 25 mai, care continuă cu alegerile prezidențiale din noiembrie și care continuă apoi, în caz de rezultat victorios, cu constituirea unei majorități parlamentare și a unui guvern în jurul unui program cu adevărat de dreapta, liberal, cu un președinte liberal și cu un prim ministru liberal, pe nume Klaus Iohannis.
Este drumul acesta un drum ușor? Cu siguranță nu. Unii râd de noi, cu o anumită îngrijorare, dar astăzi ne iau în bășcălie pentru că este un drum foarte greu, pentru că ei cred că politica se face numai dacă ai niște posturi de televiziune sau dacă ai toți banii statului pe mână sau dacă te sprijină cine e bine să te sprijine pe nevăzute. Politica se face cu toate aceste lucruri, din păcate, dar nu se face numai cu atât. Dacă se făcea numai cu atât, astăzi PNL nu mai exista. PNL există, este mai puternic decât oricând și este în stare să parcurgă acest drum.
Este un drum ușor? Nu. Este un drum posibil? Da. Și răspunsul acesta pe care eu îl dau acum într-un cuvânt, către dumneavoastră, va trebui să-l dăm toți, pas cu pas, zi cu zi, pentru că avem această șansă și pentru că România are această șansă.
Vorbim de un președinte liberal. România are nevoie nu neapărat de un președinte liberal, România are nevoie de un președinte liber. Liber însemnând că un om care nu se teme sub nicio formă de vreun șantaj și nu are nimic de ascuns și nu va ajunge niciodată, așa cum vedem azi, politica românească rezumată în schimburile rușinoase dintre un Traian Băsescu și un Ilie Sârbu, că nu știi care e unul și care e altul, și s-a ajuns ca unul, președinte al țării de zece ani, la spartul târgului, să-l denunțe pe liderul senatorilor din cel mai mare grup parlamentar drept geambaș de terenuri și să insinueze nu știu ce escrocherii, dar fără să spună care sunt și fără să ducă precis unde trebuie duse asemenea lucruri, iar celălalt, lider al celui mai mare grup din Parlamentul României să spună de la tribuna Senatului, să-i spună președintelui: Știm niște lucruri despre tine! Dacă mai vorbești ceva ce mă deranjează pe mine sau pe doamna Firea sau pe ginere sau pe cineva, am să ți le spun!
Unde suntem, într-o piesă de teatru cu borfași, într-un film despre interlopi, într-un ciné-vérité? Nu, suntem în politica românească, un dialog între doi dintre cei mai puternici oameni ai țării.
România are nevoie de un președinte liber, dacă se poate și liberal, liber de asemenea schimburi de replici, liber de dominația grupurilor din propriul său partid, liber de baroni, liber de oameni care îi spun: Te facem președinte, dar va trebui să ne reprezinți pe noi și nu pe toți românii!
România are nevoie de un președinte liber, al tuturor românilor. Poate Partidul Național Liberal să-l dea? Da! E foarte greu, dar e posibil.
Eu pornesc cu toată încrederea la acest drum și când am spus că, dacă nu facem 20 la sută, depun mandatul de președinte al partidului, am spus-o cu toată încrederea, și repet aici în fața dumneavoastră, pentru că vă cunosc, pentru că în atâția ani cunosc acest partid și știu că noi avem în mai mare măsură decât oricine capacitatea de a ne concentra și de a ne dărui energiile noastre, forța noastră, credința noastră în momentele cu adevărat istorice pentru România.
Trebuie s-o facem acum pentru că suntem singurul partid de dreapta din România, pentru că suntem singurul partid național din România.
Această țară este îndemnată zi de zi, de ani de zile, să uite lucrul esențial. Este îndemnată să uite că românii sunt o națiune cu identitatea, cu istoria și cu drepturile lor. Este îndemnată să uite că are o istorie cu pagini, cu destule pagini onorabile. Este îndemnată să uite că în lumea asta însemni ceva în măsura în care crezi și făptuiești pe măsura credinței.
Noi nu avem nimic de pierdut pentru că noi am venit aici de bunăvoie, din respect pentru istoria unui partid, acest partid și pentru istoria țării noastre. Am venit aici ca să dăm României, nu ca să luăm de la România, și mai e ceva: Noi suntem singurul partid care știm prețul libertății, pentru noi și pentru ceilalți.
Nu-mi plac despărțirile și totuși o să închei. Nu-mi plac cuvintele mari spuse adesea și nu-mi plac exclusivismele și pretențiile. De aceea, nu am spus niciodată despre noi că numai noi aceștia care suntem acum în Partidul Național Liberal sau îl conducem suntem capabili de cutare și de cutare lucru.
Dimpotrivă, și eu și colegii mei, dumneavoastră, toți din conducerea partidului, mai mult decât oricare alt partid, am deschis porțile, am căutat oameni, am chemat oameni, am adus oameni. Când spun aceste lucruri, numai noi știm, numai noi putem, mă refer la o forță politică ce nu se poate compara cu niciuna alta și această forță politică este Partidul Național Liberal. Faceți tot ce puteți și vom face tot ce putem pentru ca în realitatea politică, în realitatea electorală a acestui parcurs – europarlamentare, prezidențiale și după aceea Parlament, formarea unui nou Guvern, forța de idee și de suflet și de istorie a Partidului Național Liberal să devină realitate. Putem să facem acest lucru și avem obligația să facem acest lucru!
Priviți aceste alegeri care vin ca pe un examen extrem de important, pe care-l dăm toți. Priviți-l cu dezinvoltură, cu responsabilitate, cu precizie și pentru că suntem, la câteva zile după Paște, oameni ai tradiției, oameni credincioși, știți foarte bine, primele cuvinte ale Mântuitorului Înviat: Bucurați-vă și nu vă temeți! Doamne ajută! Mulțumesc frumos!”
24 aprilie 2014
Departamentul de Analiză Politică și Comunicare
Comentarii recente