Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu (extrase din conferința de presă) – Baia Mare – 24 aprilie 2014

Crin AntonescuDespre alegerile pentru Parlamentul European și campania electorală

 • Alegerile pentru Parlamentul European au pentru PNL o miză mai mare decât oricând și există două obiective majore pe care dorim să le atingem prin rezultatul obținut de partidul nostru la aceste alegeri.
 • În primul rând, să  trimitem un număr cât mai mare, opt în planul nostru, față de cinci câți am avut, colegi în Parlamentul European, unde este nevoie de oameni cu personalitate, unde este nevoie de oameni care, dincolo de personalitate și experiență în Parlamentul European, să aibă și un program, un proiect politic. o viziune privitoare la deciziile și politicile europene care să fie în favoarea României.
 • PNL va face în această campanie efortul maxim pentru a trimite în Parlamentul European niște oameni care au un program, care au o viziune foarte clară și care nu fac figurație în Parlamentul European, nu merg acolo ca să mai toarne pe câte cineva din România care nu le convine în politica internă, ci pentru ca în forurile de decizie europene poziția României să conteze și să fie luate hotărâri favorabile și României.
 • Avem un program care este concentrat, dar care atinge subiecte foarte concrete, avem candidați care vor vorbi în detaliu despre acest program în campania electorală, eu mă limitez la un singur exemplu. România a semnat un tratat pe care, în principiu, țările UE vor trebui să îl detalieze și să îl aplice în tot felul de decizii, care țin de coerența politicilor, de disciplina financiar-bugetară, de toate aceste lucruri care să dea unitate și forță Uniunii Europene în perioada de după criza economică.
 • În acest tratat se vorbește și de convergența fiscală, despre ideea de a se ajunge cam la același grad de impozitare în toate țările Uniunii.
 • România nu este interesată în convergență fiscală cu Germania sau cu Franța. Unul din atuurile României este tocmai cota unică scăzută de impozitare și nu există nici un interes pentru majorarea la 30% sau 40%, cât e în alte vechi economii europene.
 • A doua mare miză a acestor alegeri europarlamentare constă în faptul că ele reprezintă un moment de reașezare a scenei politice românești și o etapă preliminară pentru alegerile prezidențiale de la finalul acestui an.
 • Din această perspectivă, obiectivul major al PNL este de a obține un rezultat care să arate, fără nici un fel de puțință de contestare, că este partidul de dreapta care contează în România, că este principalul partid alternativă la PSD, alternativă nu doar prin spirit, prin politici, prin program, ci și prin forță.
 • La aceste alegeri europarlamentare, PNL va trece un examen fără precedent în privința organizării, a mobilizării și a privința psihologiei noastre ca partid. Suntem cu toții optimiști.

Despre apartenența la ALDE

 • Suntem în Grupul ALDE. Cred că suntem în acest moment cel mai puternic partid din Grupul ALDE la nivel european, s-ar putea asta și în cifre absolute ca număr de parlamentari, chiar dacă evident partide din țări foarte mari, ca Germania sau Marea Britanie, au un alt număr de locuri alocat ca țări, dar nu este exclus ca Partidul Național Liberal să dea cei mai mulți europarlamentari în grupul ALDE.
 • Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE la Bruxelles și care este candidatul nostru pentru președinția Comisiei Europene, a fost la București. Este deocamdată singurul lider al unei familii europene care a fost la București. Am avut prezențe de presă comune, am reîntărit nu doar apartenența noastră la Grupul ALDE, ci și susținerea pentru domnul Verhofstadt și nu este nici un dubiu asupra acestei chestiuni.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu (extrase din conferința de presă) – Baia Mare – 24 aprilie 2014”

%d blogeri au apreciat: