Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul reuniunii Ligii Aleșilor Locali – Brașov

10258579_10152394404128307_9104981055430015310_o“Domnule președinte Căncescu,

Dragi prieteni,

Suntem, nu în fața, ci deja într-o bătălie politică, în felul ei, fără precedent. Aceste alegeri europarlamentare nu doar că nu seamănă cu celelalte două rânduri de alegeri europarlamentare pe care le-am parcurs, în 2007 și în 2009, dar au  o miză, o încărcătură, o semnificație cu totul inedită, fără precedent, încă o dată o spun.

Este o bătălie politică de care nu depinde în mod direct soarta aleșilor noștri locali. E o bătălie cu o miză enormă pentru partid, pentru Partidul Național Liberal în ceea ce voi încerca să prezint foarte pe scurt ca destin al acestuia acum când vorbim, în anii dinante și în anii care urmează, din viitor. Dar deși nu e vorba de soarta dvs, pentru că sunteți majoritatea aleși locali aici, de soarta dumneavoastră imediat, ci de soarta partidului, rolul dvs este decisiv. Această campanile sau în această campanile, o spun simplu și deschis, soarta partidului este în cea mai mare măsură, în mai mare măsură ca altă dată, în mâna dumneavoastră și atunci e bine să repetăm sintetic câteva lucruri despre partid și despre aleșii săi locali, în înțelesul Partidului Național Liberal.

Nu vreau să dezvolt acum câteva teme extrem de interesante pe care cu dreptate, cu motiv și domnul președinte Căncescu și alții dintre dumneavoastră, aici sau altădată, le-ați ridicat.

Vreau doar să vă repet un lucru pe care nu trebuie să-l uităm niciodată. Dumneavoastră toți sunteți aleși locali, primarii înainte de toate, pentru că v-au ales oamenii și oamenii v-au ales nu în primul rând pentru că sunteți în Partidul Național Liberal. V-au ales pentru ceea ce însemnați cu personalitatea, cu viața, cu reputația dumneavoastră la nivelul comunei sau orașului sau municipiului respectiv.

Faptul că sunteți în Partidul Național Liberal este alegerea dumneavoastră, nu a oamenilor și faptul că dumneavoastră ați făcut această alegere, nu este o întâmplare și atunci sunt câteva adevăruri simple pe care e bine să le repetăm. Partidul Național Liberal nu lucrează pentru primari, pentru președinții săi de consiliu județean sau pentru aleșii săi locali. Partidul Național Liberal lucrează pentru cetățeni, lucrează prin primari, prin președinți de consiliu județean, așa cum lucrează prin parlamentari, prin miniștri sau secretari de stat atunci când se află la guvernare, dar lucrează pentru cetățeni.

Dumneavoastră înșivă ca primari, de exemplu, nu lucrați pentru Partidul Național Liberal, lucrați pentru cetățeni, dar lucrați și prin intermediul Partidului Național Liberal pe care l-ați ales și care, evident, este structura politică ce vă poate susține prin legislație, prin finanțare, prin politici administrative, în general, atunci când are posibilitatea fiind la guverare să le facă.

Iată de ce noi, liberalii suntem diferiți de ceilalți. Iată de ce aleșii locali liberali sunt diferiți de ceilalți aleși locali. Problemele, dragii mei sunt aceleași și pentru un primar pesedist, și pentru un primar liberal și pentru un primar independent. Știți foarte bine aceste lucruri, mult mai bine decât mine. Atitudinea, soluțiile, filosofia diferă, de aceea unii sunt liberali și alții sunt la PSD.

Trecerile primarilor de la un partid la altul, chiar și neoficial că nu mai permite legea, sunt accidente și sunt aberațiile la care primarii aleși locali, în general, sunt supuși de un mecanism de a gândi administrația românească, de a gândi guvernarea, de a gândi alcătuirea bugetelor, de a gândi autonomia locală, atâta câtă este, un sistem greșit și un sistem care trebuie schimbat.

Noi vorbim de puterea de a schimba și de aceea suntem în Partidul Național Liberal. Dumneavoastră aveți de rezolvat probleme în fiecare zi, și cele mai multe. O înțeleg și miniștrii, care sunt corecți și conectați la realitate, indiferent de culoarea lor politică.

Un primar, de exemplu, are în fiecare zi aproape toate problemele. Dacă sursa de finanțare pentru tot felul de drepturi, să spunem, care trebuie plătite în comunitate poate fi căutată mai în tihnă la nivelul Ministerului de Finanțe, unui primar, în fiecare zi pe scările primăriei, îi sunt acei oameni disperați sau acei oameni care sunt în dreptul lor să obțină acele lucruri.

Despre ce vorbim noi atunci când vorbim de schimbare? Vorbim nu despre ținta politică de a fi ai noștri la guvernare ca să ne ajute mai mult, când ne ajută. Sigur că e bine să se întâmple asta. Noi vorbim, dacă suntem iberali și suntem, despre un mod de a schimba filosofia și mecanismele administrației, de a scoate pe aleșii locali și implicit comunitățile de sub puterea arbitrariului unui ministru sau unui guvern, de sub puterea abuzului unui ministru sau unui guvern care condiționează acești oameni iresponsabili, vă condiționează pe dumneavoastră atunci când vine vorba de bani, de jocuri politice, care își permit, și asta a devenit deja o tradiție, să șantajeze, pur și simplu, în ulte situații liderii de comunități pe spinarea oamenilor din acea comunitate. Cu alte cuvinte, mecanismul grosolan, simplu, dar adevărat descris în România e următorul: luăm bani de la cetățeni, de la toți cetățenii care plătesc impozit, toți! Îi aducem frumos la București și după aceea începem să condiționăm primarii. Că-l cheamă Dragnea, că-l cheamă altfel, n-are importanță. Îți dau, dar numai dacă faci sau zici sau dai nu știu ce. În fond, banii nu se întorc la oameni pentru care primarii cer pentru că cineva, în mod abuziv, întreține acest mecanism financiar, politic, electoral.

Asta vrem să schimbăm și de aceea, așa cum partidul are nevoie de dumneavoastră în calitate de lider de comunitate, în calitate de lideri în administrație, în calitate de agenți electorali de prima mână și dumneavoastră aveți nevoie de un partid coerent, puternic, cu voință de schimbare și care are suficientă putere pentru a face aceste schimbări, pentru că vrem o schimbare, pentru că vrem o reformă adevărată a administrației, care să dea șansa cu adevărat celor aleși, indiferent de partidul lor, să se dedice comuntății și să lucreze, repet, pentru cetățean, prin intermediul instrumentelor comunității, de aceea suntem în Partidul Național Liberal, pentru că altfel ați putea și am putea foarte simplu să vedem cine e la guvernare și să ne ducem la partidul ăla, data viitoare la următorul.

Partidul Național Liberal are în această bătălie de la europarlamentare o miză mult mai mare decât aceea de a trimite cât mai mulți europarlamentari. Avem o listă care poate fi susținută cu fruntea sus, o listă de oameni buni, o listă de candidați foarte buni, și nu mă refer doar la cei care au fost până acum, a căror activitate am făcut-o și încercăm să o facem cunoscută și au încercat și ei, ci și la oamenii care urmează. Putem liniștit să băgăm zece, să trimitem 10-12-15 oameni, nicunul nu ne va face de râs, din această listă.

Sigur, avem o țintă realistă, dar nu numărul este miza. Miza este alta. Observați, toți cei care sunteți interesați de politică, două lucruri. Devine de la distanță evident că miza acestor alegeri este legată în toată scena politică românească, de PNL.

Nu este vreo dezbatere, nu sunt comentarii, nu într-acolo se îndreaptă emoțiile, dubiile, ipotezele dacă PSD face peste 40% sau sub 40%. Pur și simplu nu este relevant. Nu este foarte relevant dacă noul partid al domnului Băsescu șterpelește din casă cât mai mult, mai mult, mai puțin, de la vechiul partid al domnului Băsescu.

Discuția se poartă în jurul PNL. Ieri a fost prima zi de campanie și campania PSD-ului, în mediul online, a pornit împotriva cui? Împotriva cui luptă dânșii, cu cine luptă dânșii pe viață și pe moarte? Cu Băsescu? Ei, cu Băsescu la Antena 3! Împotriva Partidului Național Liberal, a mea de bună seamă, că asta este situația, a europarlamentarilor noștri. Oare de ce? Oare de ce se întâmplă toate aceste lucruri? Oare de ce toți cei care nu văd cu ochi buni, nu doresc ca PSD să pună mâna pe tot, adică și pe președinția României și apoi pe ce a mai rămas, prin intermediul președinției României, de ce toți oamenii aceia, că sunt politicieni, că sunt analiști politici, că sunt simpli cetățeni care nu doresc atâta roșu în fața ochilor, toți spun să vedem după alegerile europarlamentare. Pentru că semnificația politică a scorurilor pe care partidele le obțin la aceste alegeri europarlamentare va determina și strategiile, și reașezarea scenei politice pentru această toamnă încărcată cu toate mizele, nu doar pentru actorii politici, ci cred eu pentru destinul politic următor al României.

Știți cu toții că în partidul nostru există o pasiune pentru strategie, nu atât în sensul de a o elabora, cât a deplânge de pildă absența ei, sau în orice caz, a ne interesa toți pe fiecare ‘avem o strategie?’.

Am avut și avem o strategie. Au trecut cinci ani de când dumneavoastră m-ați ales președinte al PNL, cinci ani grei. Au fost cinci ani grei pentru noi toți, pentru că PNL a fost, de exemplu, singurul partid care a rămas în opoziție în fiecare zi, din 2008 până în 2012, în timpul a ceea ce numim regimul Băsescu, că doar n-o să numim regimul Boc, ar fi caraghios, pentru că asupra mea chiar dacă eram în opoziție s-a concentrat în fiecare zi din acești cinci anișori, care sunt lungi, tirul unei campanii și unei propagande încrucișate, dar în acești ani noi am pus bazele unei strategii și această strategie a fost îndreptată către un obiectiv major pe care l-am asumat din Congresul din 2009, împreună, pe care l-am dezvoltat și la nivel de program l-am deschis în Congresul din 2010 și anume Partidul Național Liberal – marele partid al dreptei românești.

PNL a fost întotdeauna singurul partid autentic de dreapta, prin origine, prin program, prin poziționare politică. N-a fost altul, cu excepția țărăniștilor, la începutul anilor ’90.

Numai că într-o bună zi ne-am pomenit că un alt partid, al cărui membri mai poartă și acum trandafirul la rever, au devenit de dreapta, că dreapta europeană, adică PPE, sigur că i-a adoptat imediat, că domnul Băsescu, treptat-treptat a fost considerat campion și reprezentant în orice caz al dreptei în România, în politica internațională și am ratat această ocazie.

Am mai ratat această ocazie în 2004. La începutul lui 2004, amintiți-vă care era raportul de forțe între PNL și PD. Cum s-a ratat, cu perechea plângătoare, cu Stolojan cu Băsescu, cu inspirația cu care ne-am desemnat noi sau ne-am disputat candidaturile în anumite locuri la alegerile locale cu PD, n-are rost să mai insistăm. Dar PNL era în 2009 în situația în care dreapta era ocupată chiar dacă de niște impostori, dar ocupată, și puternică, și stânga cum o știm. Această strategie a fost urmărită și ea a fost urmărită inclusiv prin constituirea Uniunii Social Liberale și ea a fost respectată.

Și astăzi această strategie poate să dea roade, astăzi, așa cum s-a spus aici, cifrele arată că PNL este nu doar a doua forță politică, dar este categoric cea mai importantă forță de dreapta. Dar dacă aceste alegeri de la europarlamentare, care fac mai mult decât toate sondajele pe care le-au publicat și le vor publica, dacă acest rezultat nu arată acest lucru, este degeaba tot ce am făcut. Dacă aceste rezultate arată acest lucru, atunci este foarte limpede, pentru toată societatea românească, și nu numai pentru ea, pentru că nu doar românii sunt interesați de situația politică din România, atunci este foarte clar că PNL se consacră și este în următorii ani definitiv punctul tare al dreptei, locul în care cine mai e, dacă e de dreapta, trebuie să vină sau are de venit și, în orice caz, este alternativa pentru toți oamenii din țara asta care vor să terminăm în fine cu cei zece ani ai lui Băsescu și ai PDL-ului, dar să mergem spre viitor și nu spre 2003-2004.

Eu cred că oamenii aceștia sunt foate mulți. De fapt, nu este vorba despre ce cred eu, toate analizele sociologice ne arată că o majoritate a cetățenilor din România vor să meargă înainte, că o majoritate a cetățenilor din România vor lideri de comunități puternici, cinstiți, competenți și nu baroni, că o majoritate a cetățenilor din România vor să intrăm cu totul, cu nivelul nostru de viață, cu locurile noastre de muncă, cu nivelul nostru de salarizare, cu drepturile noastre de tot felul în Europa. Eu cred că vrem să trăim în Uniunea Europeană și o majoritate a românilor vor asta, și nu în Republica lui Mazăre, a lui Duicu sau a cui o mai fi.

Nu în Republica unui Victor Ponta care, de unde a pornit, așa cum știți, astăzi seamănă din ce în ce mai tare, cu o viteză înspăimântătoare, cu ce avea mai rău Adrian Năstase în 2003 sau în 2004.

Noi avem nevoie de acest rezultat pentru că el este un pas într-o strategie care continuă și este un pas care va permite conturarea alternativei solide la PSD în jurul nostru, pentru bătălia alegerilor prezidențiale. Și ne va da șansa să câștigăm alegerile prezidențiale, și ne va da șansa să alcătuim o nouă majoritate, cu un prim ministru și cu un program liberal.

Toate aceste lucruri nu sunt ușoare, toate aceste lucruri sunt grele și ele încep cu acest moment de peste 28 sau 29 de zile, dar toate aceste lucruri sunt posibile, toate aceste lucruri depind, cum s-a spus aici, de noi, dar de noi toți.

În 2009 la alegerile prezidențiale noi ar fi trebuit să facem imposibilul, și nu l-am făcut, dar din energia și din încrederea cu care atunci, chiar dacă știam că nu avem nicio șansă ne-am bătut, s-a deschis posibilitatea care ne-a făcut ca astăzi să fim incomparabil mai puternici, să avem, dacă este vorba să ne comparăm cu o armată, incomparabil mai mult armament decât atunci. Astăzi nu este vorba de imposibil, astăzi este vorba de posibil.

Eu, ca președinte al partidului, nu vă cer nimic imposibil, nu vă cer să faceți nimic ce nu se poate, dar vă cer să faceți tot ce se poate. Am spus și spun, că Partidul Național Liberal și-a stabilit o țintă, un obiectiv de 25 % la aceste alegeri, și am spus și spun că este o țintă realistă și că în ipoteza pe care eu nici nu o iau în calcul, dar care a fost vehiculată, că am obține sub 20%, îmi depun mandatul de președinte, îl depun adică demisionez, nu îl depun ca să mi-l dați înapoi, suntem oameni serioși.  La noi onoarea este individuală, nu este colectivă cum ne-a anunțat domnul Ponta că este la PSD. Am spus acest lucru și știu ce vorbesc. Am spus acest lucru pentru că eu cred că în politică se poate trăi oricum. În politică poți să fii de acolo, dar nu înseamnă că faci politică. Unii aleg să fie în politică într-un fel, iată domnul Tăriceanu, din președinte al acestui partid, nu al unui partid oarecare,  al acestui partid, a ales să fie în politică majordom la casa Sârbu. Asta e, este în politică, dar nu face politică.

Eu înțeleg, cel puțin în calitate de lider al unui partid, să am un proiect, să am o strategie, să avem niște momente în care să trebuiască să dăm bătălii și să le câștigăm. Când o bătălie se pierde nu poți desființa armata, sunt bătălii care se câștigă, sunt bătălii care se pierd, dar cineva trebuie să-și asume responsabilitatea.

Proiectul meu ca președinte al Partidului Național Liberal presupune acești pași, iar dacă vă cer acest lucru, dacă vă cer să faceți, nimic din ce este imposibil, dar tot ce este posibil, o fac nu doar pentru mine, nu pentru Marian Petrache, nu pentru candidatele și candidații noștri, nu pentru președinții de organizații,  o fac pentru acest partid care trebuie să arate demnitate, putere și capacitate de a trece prin momente grele. Totul ne arată că putem să facem aceste lucruri.

Cineva spunea că trebuie să evităm oamenii care vin cu vaporul și pleacă cu barca. Eu știu la cine s-a referit, dar totuși sunt originar din Tulcea. Vina nu este nici a omului care a venit cu vaporul, pentru că omul care a venit cu vaporul cu care noi am fost aliați și la care am contribuit serios ca să îl facem președinte al României, cum s-a și spus aici, omul acela i-a mințit pe români și ne-a mințit și pe noi, și ne-am despărțit de omul acela, de partidul lui, când a trebuit, chiar dacă asta ne-a costat și nu am mai acceptat nici un compromis cu omul acela și cu partidul lui, chiar dacă asta ne-a costat patru ani de opoziție. Nu uitați acest lucru și spuneți-le oamenilor că nu trebuie să-l uite și aduceți-le aminte oamenilor că nu trebuie să-l uite.

Am făcut un compromis cu omulețul cu bărcuța, acum. Omuleț, omuleț, dar partidul este mare, nu e chiar barcă. L-am făcut, nu cu ușurință, dar l-am făcut cu responsabilitate. Pentru că cei care ne întreabă astăzi ”Da ce nu știați cum sunt pesediștii? De ce v-ați aliat?”, ar trebui să răspundă la întrebarea dacă pentru România era bine ca Băsescu și PDL-ul, PDL-ul din 2012, să păstreze puterea în țara asta. Și ar trebui să se gândească la faptul că această alianță și această formulă neapărat necesară pentru a răsturna acel regim în mod democratic era generată nu de ambițiile sau de dorințele noastre sau ale PSD-ului, ci de faptul că un număr enorm de oameni din țara asta erau aduși la exasperare. Dar noi când am făcut acea alianță nu am făcut-o nici pentru Antonescu, nici pentru Ponta, nici pentru Duicu, am făcut-o pentru un curs al acestei țări, pentru un program al acestei țări, pentru o perspectivă a acestei țări, pentru o schimbare a acestei țări, așa cum am făcut-o și cu Băsescu. Și când am văzut că îi mint și pe oameni și pe noi am rupt-o, și cum nu am refăcut-o vreodată cu Băsescu nu o vom reface nici cu ei. Pentru asta însă nu este suficient să avem de a face cu oameni care vin pe vapoare sau pleacă cu bărcuțe, pentru asta trebuie să avem propriul nostru mijloc de transport.

În 25 mai dumneavoastră sunteți cei care aveți, în cea mai mare parte, soarta acestui partid în mână. Noi toți înțelegem despre ce este vorba și noi toți care de cinci, de zece, de douăzeci, unii de douăzeci și patru de ani de acum, suntem aici la Putere, în Opoziție cu mulțumiri, cu nemulțumiri, mai nefericiți, mai fericiți. Noi toți înțelegem că avem și noi victorie și are nevoie și România. Să dea Dumnezeu să o obținem, eu nu am nicio îndoială, vreau să nu o aveți nici dumneavoastră.”

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: