Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu, extrase din conferința de presă susținută la Bacău – 10 mai 2014

10174976_10152428965723307_2540605354740495892_nDespre campania electorală

  • Partidul Național Liberal a încheiat mobilizarea generală, este în dispozitiv pentru această campanie și indiferent de faptul că am asistat în mai multe rânduri la încercarea domnului Ponta, cât și a domnului Băsescu, de a boicota, pur și simplu, campania în conținut, discuția despre Parlamentul European obturând-o cu o confruntare de mahala pe care o cunoașteți foarte bine.
  • Noi am încercat peste tot, în fiecare zi, prin candidații noștri să ne facem cunoscut programul și să ne facem datoria față de cetățeni și anume de ce li se cere votul pentru alegerile la Parlamentul European.
  • Noi nu am sărit cu parașuta, nu am anunțat când și pe cine trimitem la pușcărie, noi am vorbit despre Parlamentul European, despre opțiunile noastre privitoare la politica industrială, la agricultură, la mediu, la toate marile probleme care stau în fața Europei și implicit și a României.
  • De asemenea, chiar în condițiile pe care în plan mediatic, cel puțin, cei doi le-au generat, noi reușim să facem mai mult decât o campanie civilizată. Încercăm să conturăm chiar în raport cu adversarii noștri politici, cu ceilalți competitori, niște linii de consens necesare României.
  • Am făcut de la începutul campaniei un apel la o discuție politică între partidele care vor avea reprezentanți în Parlamentul European în legătură cu obiective de consens pentru România pe care toți să le susținem în grupurile politice de care aparținem, în familiile noastre politice.
  • Este foarte important ca dincolo de diferențele ideologice să existe niște puncte de consens pe ceea ce înseamnă interesul național.
  • Interesul național nu poate fi dat la o parte în deciziile europene în următorii ani, există interesele României care vor fi sau nu apărate. Și este cu atât mai bine dacă noi toți, că suntem liberali, socialiști sau populari, cădem de acord că trebuie să-l sprijinim fiecare cum poate.
  • Am făcut un apel la o întâlnire sau la un acord privitor la cheltuielile destinate Apărării, întrucât în următorii ani, având în vedere agravarea situației internaționale dintr-o regiune foarte apropiată de noi.
  • De asemenea, în 16 mai, în București, într-o mare adunare națională a partidului nostru, vom da publicității un document politic cu elementele fundamentale ale unei strategii economice în România pentru următorii ani, un nou model de economic.
  • Toate aceste lucruri le facem din convingerea că, dincolo de scandalurile cu care ne-am obișnuit, dincolo de încercările meschine de a ciupi pentru un partid sau altul este nevoie să adunăm forțele pentru ca România să fie bine reprezentată în anii următori în propriile sale autorități și în Parlamentul European.
  • Toate aceste lucruri fac parte dintr-un proiect amplu pe care Partidul Național Liberal dorește să și-l asume, și de aceea noi am discutat și despre acest proiect în cadrul acestei campanii.
  • Alegerile din 25 mai sunt pentru Parlamentul European și ne-am făcut datoria de a discuta și acest subiect.
  • Dar alegerile din 25 mai, alegerile pentru Parlamentul European sunt parte al unui proiect pe care PNL îl crede realizabil prin parlamentarii europeni, dar și prin Parlamentul României, și printr-un alt guvern al României, și printr-un alt președinte al României.
  • De aceea, în loc să discutăm despre ipotetice alianțe și ipotetici candidați, mi se pare important să discutăm despre proiecte. Când există un proiect poți vedea cine este dispus să susțină acest proiect și asta mi se pare esențial.

Despre vizita în SUA

  • Nu am nimic de ascuns în SUA, nici prin Dubai, nici prin alte părți, tot ce am e pe numele meu și din toate punctele de vedere.
  • Sunt invitat la o conferință mondială a organizațiilor mondiale evreiești din SUA pentru că una din părțile importante ale acestei reuniuni are drept temă evoluția și măsurile legate de recrudescența antisemitismului în mai multe părți ale lumii. Sunt invitați câțiva lideri politici din Sud-Estul Europei, din UE, și eu merg acolo în această calitate.
  • Voi avea și întâlniri la nivelul administrației americane pe care le voi face cunoscute împreună cu conținutul lor atunci când mă întorc.

Despre necesitatea punctelor de consens la nivelul europarlamentarilor

  • A existat la nivelul UE o ofensivă a politicii de inspirație ecologistă. Nu punem în discuție standardele de mediu deja acceptate în întreaga Europă. Din punctul nostru de vedere, România trebuie să aibă o altă poziție decât, să zicem, Danemarca. România are nevoie de reindustrializare, în condiții contemporane, sub standarde de mediu, dar nu suntem în situația unor țări precum Danemarca sau Olanda, din punct de vedere economic, ci în situația unei țări care are nevoie de un efort de reindustrializare.
  • Atunci, în echilibrul acesta între decizii, noi propunem să susținem cu toții un asemenea punct de vedere.
  • Există țări care nu sunt interesate în alocarea fondurilor substanțiale în domeniul agriculturii, fie sunt saturate din acest punct de vedere, fie agricultura nu este ramura economică cea mai importantă pentru ei.
  • România este o țară care în următorii cinci ani are nevoie de fonduri masive pentru modernizarea agriculturii, acesta este un al doilea obiectiv de consens.
  • Există țări mai puțin preocupate și îngrijorate de ceea ce se întâmplă la granița de est a Uniunii Europene. Putem avea un consens pe o voce puternică, unitară a României, în ideea ca în următorii cinci ani UE să aibă o politică mult mai coerentă și consistentă de apărare și politică externă.

Despre folosirea siglei USL în campanie de către PSD

  • Este ilegal și de aceea am făcut aceste contestații. Este o fraudă, o încercare jenantă a unui partid totuși destul de puternic de a-și ascunde și falsifica identitatea.
  • PSD e PSD, USL a fost altceva

Despre un posibil viitor monarhic al României

  • Eu mi-am exprimat opțiunile principiale în favoarea monarhiei constituționale pe când chestiunea asta nu era relativ la modă și pe când Casa Regală nu serba anumite momente de ceremonial cu domnii Ponta, Oprea, Daniel Constantin, pe când foarte multă lume avea rezerve.
  • Nu mi-am schimbat această părere, despre proiectul practic al unei reveniri a României la un sistem monarhic constituțional e o discuție deschisă la care nu pot să dau eu un răspuns, nu e nicio contradicție între faptul că eu am candidat în 2009 sau voi candida anul acesta la președinție pentru că noi suntem o republică și jucăm în acest context.
  • Nu putem vorbi despre monarhie constituțională decât atunci când opinia publică, în mod semnificativ, va fi pregătită sau dispusă la o asemenea dezbatere pentru că așa ceva ar presupune un referendum, o modificare constituțională și de regim politic fundamentală.

Despre ce au de câștiga oamenii de peste 50 de ani dacă votează la europarlamentare

  • PNL nu a direcționat un mesaj către o anumită generație sau alta, noi suntem axați în jurul unor valori și valorile acelea sunt pentru toate vârstele.
  • Există tineri care nu au o mentalitate liberală, există oameni în vârstă, chiar cu o situație derizorie, cu pensii foarte mici, care sunt liberali.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu, extrase din conferința de presă susținută la Bacău – 10 mai 2014”

  1. Stelian Rotaru 12 mai 2014 la 8:52 AM #

    Sunt de acord ca nu trebuie sa panicam populatia cu razboiul ! Dar sa spui ca nu ai niciun plan de mobilizare/recrutare , ca nu te pregatesti pentru apararea Patriei pt ca „ne apara NATO” este o mare prostie sau o mare dezinformare !

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: