Crin Antonescu: O Românie cu o economie puternică, un parteneriat strategic cu SUA puternic

foto_1_Crin_AntonescuPreședintele PNL, Crin Antonescu, a continuat dialogul la Departamentul de Stat, marți, 13 mai, de data aceasta discuțiile axându-se  mai ales pe teme economice. În întâlnirea avută cu domnul Robert Manogue, adjunct al asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri economice și comerciale, liderul liberal a pledat pentru creșterea dimensiunii economice a parteneriatului strategic bilateral.

,,Unul dintre obiectivele mele, pe care am să-l susțin  fie ca lider al celui mai mare partid de opoziție, fie ca președinte al României, este să întăresc parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales în ceea ce privește cooperarea economică. Avem o excelentă cooperare militară, politică, trebuie să întărim și cooperarea economică.

Și pentru acest lucru, datoria Președintelui României este să se asigure că instituțiile statului român consolidează un mediu încurajator pentru investiții. Trebuie să arătăm  că România este o țară deschisă și primitoare investițiilor. Mai multă transparență în luarea deciziilor, mai puține ordonanțe de urgență, mai multe consultări cu mediul de afaceri atunci când se iau măsuri care interesează companiile române și străine. Investitorii vor mai multă predictibilitate și eu consider că este o cerere legitimă”, a subliniat Crin Antonescu în intervenția sa.

,,Eu văd o legătură solidă între mediul favorabil investițiilor și statul de drept. Este nevoie să avem instituții puternice, care să lupte împotriva corupției, să arătăm investitorilor că statul de drept funcționează”, a arătat președintele PNL. În relația cu partenerii occidentali, mai ales cu Statele Unite, trebuie să dovedim seriozitate, predictibilitate, să evităm dublul limbaj sau promisiuni care nu pot fi onorate.

Discuția avută la Departamentul de Stat a reprezentat o ocazie foarte bună pentru un schimb de opinii util ambelor părți, pentru ca liderul liberal să-și expună viziunea sa pe teme de interes comun, o atenție deosebită acordându-se celei privind parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, aflat încă în negociere între SUA și UE. Crearea unui spațiu comercial unic din Hawaii la Marea Neagră reprezintă cel mai ambițios proiect la care se angajează Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Peste un an, putem avea un spațiu comercial unic ce poate duce la o creștere a economiei UE și SUA estimată între 100 și 120 miliarde dolari pentru fiecare dintre acestea și milioane de locuri de muncă pe cele două maluri ale Atlanticului. Pentru că în România acest acord și posibilele sale efecte sunt încă prea puțin cunoscute, Crin Antonescu a anunțat ca PNL își propune să organizeze o dezbatere pe această temă, cel mai probabil în luna septembrie, eveniment care să aducă în prim plan reprezentanți ai mediului diplomatic, ai companiilor române și americane și din zonă politică, pentru a cunoaște opiniile acestora despre un subiect atât de important, inclusiv pentru cetățenii români.

14 mai 2014                                                                       

Departamentul de Analiză 

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: