Președintele PNL a discutat teme de interes pentru România la Departamentul de Stat

foto_1_AntonescuPreședintele PNL Crin Antonescu s-a întâlnit luni, 12 mai, la Washington DC, cu adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru afaceri europene si euroasiatice, dl. Hoyt Yee. Oficialul american cunoaște realitățile scenei politice din România, în data de 29 aprilie având mai multe convorbiri la București, fiind interesat în numele Guvernului SUA să cunoască opinia autorităților române și a clasei noastre politice pe teme de interes comun.

Întâlnirea de la Departamentul de Stat a fost un excelent prilej pentru Crin Antonescu de a sublinia importanța  creșterii prezenței militare americane în estul Europei și în mod special în România, în contextul crizei din Ucraina, ca o dovadă a angajamentului SUA față de aliații din zonă în materie de securitate, că spiritul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic rămâne la fel de puternic. În acest context, cei doi au exprimat necesitatea creșterii bugetelor alocate apărării la nivelul Europei, liderul liberal arătând că susține cu tărie creșterea rapidă, până în 2016, a bugetului MApN la nivelul a 2%din PIB. El a prezentat propunerea făcută ca toate partidele parlamentare să susțină această majorare și să-și asume că pe o perioadă de minim 5 ani  cheltuielile militare nu vor fi diminuate.

O altă temă a fost necesitatea susținerii Republicii Moldova în drumul său către UE, orice presiune politică sau economică din partea Federației Ruse fiind de neacceptat. Aceeași atitudine trebuie manifestată atât de UE, cât și de SUA și în ceea ce privește aspirațiile europene și euro-atlantice legitime ale Georgiei. ,,Vremea sferelor de influență a trecut în Europa”, a subliniat Crin Antonescu, care a mai adăugat c[ țările democratice trebuie să-și unească eforturile pentru a opri destabilizarea Ucrainei.

În ceea ce privește cooperarea bilaterala, președintele PNL a arătat că parteneriatul strategic dintre România și SUA este pilonul de bază al politicii externe a României, alături de apartenența la NATO și UE. Dinamizarea cooperării în plan economic este o necesitate în viziunea liderului liberal, predictibilitatea și transparența fiind cereri legitime ale investitorilor străini. Crin Antonescu a ținut să sublinieze că nu se poate vorbi de un mediu încurajator pentru investițiile străine dacă nu avem un stat de drept puternic.

Independența justiției și întărirea instituțiilor care luptă cu fenomenul corupției sunt semne ale unei democrații puternice și de aceea este necesar ca politicienii să susțină existența unor instituții performante, independente.

13 mai 2014                                                                       

Departamentul de Analiză 

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “Președintele PNL a discutat teme de interes pentru România la Departamentul de Stat”

  1. pozedecat 13 mai 2014 la 4:42 PM #

    Deci asistentul adjunctului unui „undersecretary of stat” ce vine sub „deputy secretary of state” adica sub adjunctul lui „secretary of state” John Kerry ? Cum ar fi la noi un „sef serviciu” sau mai curand un „sef compartiment” sau, mai rau, un „sef birou” ?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: