PNL: Moțiunea de cenzură ”Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii!”

PNLDomnilor Preşedinţi ai celor două Camere, Domnule Prim-ministru, Doamnelor şi domnilor miniştri, Stimaţi colegi,

Prezenta moţiune de cenzură este depusă şi se discută într-un moment cu o extraordinară încărcătură istorică. În timp ce Uniunea Europeană se află în plin proces democratic de alegere a noilor sale structuri de conducere, un conflict major, cu multiple victime,  s-a declanşat la graniţa României, pe teritoriul Ucrainei. Ameninţarea unei noi divizări a Europei şi a lumii pluteşte în aer, la fel şi cea a unui război civil în vecinătatea noastră. De asemenea, cu o forţă de neimaginat în urmă cu doar câţiva ani, renasc în statele membre ale Uniunii Europene curente şi forţe politice eurosceptice, naţionaliste, rasiste, xenofobe.

În faţa acestui tablou european plin de incertitudini, toate guvernele statelor Uniunii Europene au adoptat poziţii ferme de susţinere a statului de drept, a valorilor democratice, a ideii de Europă Unită ca singură cale de progres  şi pace durabilă pe continent. De asemenea, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au condamnat la unison acţiunea Rusiei de anexare a Crimeei sau implicarea acesteia în evoluţiile sângeroase din Estul Ucrainei.

În acest context internaţional complicat şi tulbure, poziţia politică a premierului învestit de către Parlamentul României a fost una apatică, lipsită de vigoare, fără aplomb democratic. Ceea ce părea a fi un accident de parcurs, şi anume nefericita idee de a se opune atitudinii de boicot a liderilor occidentali şi de a se duce şi afişa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci în compania lui Victor Ianukovici, s-a dovedit a fi cu mult mai mult.

Victor Ponta a reuşit ca prin asurzitoarea tăcere păstrată şi incredibila lipsă de implicare să se plaseze mai degrabă într-o zonă gri, de aşteptare a desfăşurării evenimentelor. În mod absolut ciudat, şeful Guvernului României a evitat să se pronunţe ferm împotriva practicilor de forţă, alarmante, reînviate, ale Rusiei şi, mai grav, a evitat,pe de altă parte, orice întâlnire cu trimişi americani de rang înalt la Bucureşti.

Din păcate, prim-ministrul României şi-a completat această atitudine non-combativă pe plan extern cu un discurs politic intern desprins parcă din trecutul comunist al ţării.  Contrar normelor şi practicilor democraţiilor consolidate,Victor Ponta a atacat în repetate rânduri justiţia şi instituţiile puterii judecătoreşti pentru a da satisfacție baronilor din propriul partid. S-a văzut clar că nu a fost deloc o simplă „scăpare” intenţia PSD de a trece prin Parlament legea amnistiei şi graţierii, ci parte a unui plan al seniorilor feudali ai PSD din teritoriu.

Victor Ponta, deşi un premier tânăr, a dovedit prin atacurile sale publice, virulente, la adresa statului de drept, dar şi prin tăcerile sale semnificative pe marginea unor subiecte, că s-ar potrivi mai bine statutului unui premier comunist, în care Partidul să aibă totul şi să le decidă pe toate, inclusiv în justiţie.

Dacă se mai îndoia cineva cine este adversarul adevărat al României în viziunea premierului Ponta, se poate convinge dintr-o privire aruncată pe afişele PSD din actuala campanie: pozele cu „România, marele grânar” sunt făcute în Belarusul lui Lukaşenko, iar mesajul este să alegem europarlamentarii PSD care să „apere,, România la … Bruxelles.

De cine, de Uniunea Europeană trebuie apărată România sau de naţionalismul găunos şi antieuropean promovat chiar de către Victor Ponta şi partidul său, demn continuator după cum se vede al mesajelor şi principiilor de „neatârnare” ale fostului Partid Comunist Român?

Stimaţi colegi,

Ultimele două luni ne-au arătat în mod evident că premierul Victor Ponta şi guvernul PSD au deturnat votul de învestitură dat, în şedinţă comună,  de noi, senatorii şi deputaţii acestei ţări, pe data de 4 martie anul curent.

Agenda guvernării este cu totul alta faţă de agenda cetăţeanului. PSD se ocupă de cu totul alte probleme decât cele care-i macină pe cetăţenii români. PSD se preocupă de minimalizarea opoziţiei şi de acapararea întregii puteri, în timp ce foarte mulţi cetăţeni români se luptă cu sărăcia, cu şomajul şi restanţele la întreţinere, pe care nu au cu ce să le plătească.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un guvern  feudal, condus de către un premier-marionetă, uşor manevrabil, pe baza ameninţărilor şi şantajului electoral, de către baronii PSD din teritoriu.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un premier care, în loc să se asigure zilnic de dezvoltarea rapidă a scutului strategic de la Deveselu, are ca obiectiv prioritar cum să devină el însuşi cel mai eficient scut antidemocratic în calea anchetării de către Justiţie a colegilor săi de partid.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un program politic sau de guvernare elaborat de către baronii PSD, cel mai bun exemplu în acest sens fiind cedarea de către Guvernul Ponta 3 a Portului Constanţa către primăria baronului PSD, Radu Mazăre, doar pentru că acesta ameninţase voalat că, în caz contrar, nu se mai ocupă cum trebuie de campania electorală a PSD la alegerile europarlamentare.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un premier care să atace frecvent instituţiile statului cu rol de combatere a corupţiei sau să-şi folosească funcţia pentru a impune clientela politică de partid la conducerea Poliţiei sau altor instituţii.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru un premier a cărui principală grijă este să se  solidarizeze public  cu baronii cercetaţi pentru fapte de corupţie.

De departe, însă, cel mai elocvent caz de corupţie guvernamentală postdecembristă, la cel mai înalt nivel, cel de Prim-ministru, este legat de cazul baronului Duicu, preşedintele PSD Mehedinţi.

Arestarea acestuia, la propunerea DNA, avea să scoată la iveală un lucru foarte grav pentru statul de drept şi pentru buna funcţionare a acestuia. În „biroul oval” al Prim-ministrului Victor Ponta, la solicitarea acestuia şi sub stricta sa supraveghere, şeful Poliţiei Române este chemat la ordine, pentru a da satisfacţie cererilor de tip mafiot ale baronului Duicu.

Victor Ponta, Prim-ministru al Guvernului României, nu numai că nu a dezminţit niciodată traficul de influenţă făcut de penalul Duicu în biroul domniei sale, de la Palatul Victoria, dar s-a şi solidarizat cu acesta când a fost întrebat de presă despre arestarea lui: „Nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de ceilalţi doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine!”. Această atitudine a domnului Prim-ministru Victor Ponta demonstrează că este prizonierul baronilor PSD, devenind parte a sistemului de corupţie generat de baroni!

Prin acest discurs, Victor Ponta girează abuzurile şi ilegalităţile comise pe bandă rulantă de baronii PSD, care au transformat întregi comunităţi locale în feude proprii, aşa cum s-a întâmplat la Mehedinţi. Aici, ca şi la Constanţa, la Vrancea sau Prahova, nimic nu (se) mişcă fără ştirea baronului local.

Şi totuşi, Victor Ponta a avut o reacţie oficială, după arestarea baronului Duicu – şi-a mutat biroul de la Palatul Victoria la MApN, vezi chipurile de frica interceptărilor convorbirilor de către servicii de informaţii, care ar urmări să-l discrediteze pe el şi activităţile domniei sale.

Cazul Duicu este, însă, domnule Prim-ministru Victor Ponta, atât de grav încât ar fi trebuit să genereze până acum DEMISIA dumneavoastră din fruntea Guvernului României.

Parlamentul României nu a acordat votul său de încredere pentru mutarea biroului oficial al premierului României din sediul Guvernului, simbol al puterii executive,  în cel al Ministerului Apărării Naţionale, fapt fără precedent în istoria post-decembristă  a României.

Iniţiativa premierului Victor Ponta întregeşte imaginea unui prim-ministru  hăituit de proprii baroni cu cereri şi favoruri de ordin personal şi care încearcă să se ascundă  sau să negocieze cu aceştia, după caz, după zidurile unei unităţi militare.

Oare, tot în biroul premierului Ponta din Ministerul Apărării Naţionale sunt primiţi şi oamenii de afaceri sau potenţialii investitori care doresc să creeze locuri de muncă?

Oare, tot aici va avea loc şi întâlnirea cu delegaţia FMI din luna iunie a acestui an?

Oare ce semnal transmite premierul României reprezentanţilor delegaţiilor europene sosite în România, invitându-i să discute la biroul din sediul Ministerului Apărării Naţionale?

În niciun caz un semnal serios, în nici caz un mesaj încurajator pentru investitori.

Victor Ponta nesocoteşte astfel votul de încredere acordat de Parlament, încălcându-şi propriul angajament asumat în faţa noastră, a tuturor parlamentarilor, de a conduce Guvernul doar de la Palatul Victoria şi de a-l pune în slujba cetăţenilor, nu a baronilor.

Pentru premierul Victor Ponta, statul de drept reprezintă o simplă metaforă utilizată doar la nivel declarativ şi pe site-urile de socializare, şi nu un obiectiv ferm de consolidare a instituţiilor statului, mai ales a celor care ar trebui să combată flagelul corupţiei.

De câteva luni încoace, Victor Ponta a îmbrăcat haina aroganţei în politică.

Acest mod de guvernare aminteşte de perioada 2001-2004, când România era condusă de acelaşi profil de prim-ministru arogant, braţ la braţ cu baronii roşii, în fruntea unui partid-stat care a secătuit resursele economiei româneşti.

Acest mod de guvernare de tip feudal, girat de Victor Ponta, încalcă însă contractul în baza căruia a fost învestit de Parlament, motiv pentru care se impune demiterea Guvernului prin adoptarea acestei moţiuni de cenzură.

Domnule prim-ministru Victor Ponta,

Cea mai importantă vină pe care v-o imputăm noi, semnatarii acestei moţiuni,  pe lângă aceea că sunteţi aservit  dorinţelor baronilor PSD din teritoriu, este că aţi uitat cu totul de oamenii simpli din această ţară, de problemele şi planurile lor, de promisiunile făcute tuturor românilor în 2012.

Nici nu aveţi cum să realizaţi situaţia reală a românilor atunci când vă plimbaţi ca faraonul pe bărcuţa împinsă în apa ce nu trece de genunchi şi, la câteva zile distanţă, în loc de digurile şi lucrările de infrastructură aşteptate de cetăţeni, partenerul de plimbare, vicepremierul Liviu Dragnea anunţă că va aloca zeci de milioane de euro pentru a face… un stadion modern fix în fieful dumneavoastră electoral, la Târgu Jiu.

Nu realizaţi nici că antreprenorii, cei care crează locuri de muncă, au nevoie ca de aer de ambele măsuri pe care le-am promis cu toţii în 2012: neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS.

Nu înţelegeţi, din păcate, că nu puteţi guverna la nesfârşit minţind Parlamentul, minţind cetăţenii, minţind întreprinzătorii, iar singurii pe care într-adevăr doriţi să-i ajutaţi şi să-i protejaţi să fie baronii PSD.

Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Termenul de 1 mai pentru care v-am somat să adoptaţi cele două măsuri de relaxare fiscală şi stimulare economică a expirat. Faptul că ați inițiat la presiunea noastră demersurile guvernamentale pentru intrarea în vigoare de la 1 iulie doar a uneia dintre măsuri – cea privind neimpozitarea profitului reinvestit – nu ne face să renunțăm la această moțiune și asta, pentru că nu ne-ați convins de bunele dumneavoastră intenții. În viziunea dumneavoastră, această măsură are un termen fix de aplicare, până la sfârșitul anului 2015, lucru care induce în rândul oamenilor din economia reală, din nou, ideea de neseriozitate și amăgire din partea Executivului.

Ați rămas la stadiul de declaraţii populiste, de demagogie goală, chiar și acum când, ați fi avut ocazia să dovediți că vă pasă cu adevărat de mediul de afaceri, că vă pasă de locurile de muncă mult promise. Dar nu, ceea ce vă interesează este să vă mai trageți sufletul o perioadă după ce ați servit populației gălușca: măsura cosmetizată a neimpozitării profitului reinvestit.

Un fals grosolan, așa cum ne-ați obișnuit, domnule Ponta, și cu alte ocazii.

Declarația care a însoțit anunțul aplicării acestei măsuri vă trădează aroganța cu care tratați lucruri, de altfel, foarte serioase: „Toată lumea striga de ce nu scutim de impozit profitul reinvestit, ba, chiar unii ziceau că ne fac moţiune de cenzură pentru asta, ieri i-am anunţat (…) este pe ordinea de zi proiectul de ordonanţă de urgenţă, nu mai interesează pe nimeni, cel puţin în dezbaterea publică”.

Dumneavoastră, domnule Ponta, aţi ales să adoptaţi numai una dintre cele două măsuri, pe cea care deranjează cel mai puţin şi doar temporar cadrul fiscal-bugetar, nu însă şi pe cea mai importantă – reducerea CAS-ului – care ar fi avut menirea să reducă povara fiscală asupra muncii. Nici gând despre adoptarea lor la pachet, aşa cum aţi promis!

Prin atitudinea dumneavoastră duplicitară şi inconsecventă, sfidați oamenii cărora, cu toţii, le-am promis un trai mai bun !

Sfidați oamenii de afaceri cărora le-am promis că în 2014 le vom reduce povara fiscală şi birurile, după ce vom face ordine în finanţele ţării şi vom readuce economia pe creştere, ceea ce s-a întâmplat în 2013. Anulați toate aceste perspective economice, punându-le sub semnul întrebării în faţa partenerilor internaţionali.

Mai grav este, domnule prim-ministru, că  înşelați încrederea acordată de Parlament pentru a împlini aşteptările mediului de afaceri, aruncând la coşul de gunoi paginile din programul de guvernare privind relaxarea fiscală şi stimularea economică.

Aţi sfidat Camera Deputaţilor şi aţi tratat cu indiferenţă declaraţia politică adoptată în unanimitate de către toate grupurile parlamentare în sprijinul celor două măsuri. Aţi anulat astfel efectele politice ale unui act publicat în Monitorul Oficial cu numărul 258 din 9 aprilie 2014.

Aţi minţit din nou, domnule Ponta, aşa cum aţi făcut-o de atâtea ori!

Pentru dumneavoastră, nerespectarea actelor publicate în Monitorul Oficial, a promisiunilor şi a angajamentelor asumate în numele Guvernului a devenit o practică, care nu este demnă de funcţia de prim-ministru, motiv pentru care este momentul să vă retragem sprijinul politic şi să punem capăt activităţii Guvernului la Palatul Victoria.

Aveţi de răspuns astăzi Parlamentului pe acest subiect pentru că nu aţi înţeles nimic, domnule prim-ministru, din esenţa celor două măsuri.

Pentru a produce efecte sustenabile pentru economie, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit trebuiau adoptate la pachet. Aceasta a fost solicitarea PNL, aceasta a fost hotărârea Camerei Deputaţilor, aceasta este aşteptarea mediului de afaceri !

Prin refuzul dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta, de a le implementa împreună, blocaţi şansa mediului de a afaceri de a oferi economiei câteva sute de mii de locuri de muncă, anulaţi oportunitatea companiilor româneşti de a deveni competitive pe plan european, îngropând totodată perspectivele de relansare a României pe termen mediu şi lung şi speranţele oamenilor pentru un trai mai bun.

Un premier care foloseşte cadrul fiscal-bugetar drept paravan pentru incompetenţă, aceasta este cea mai mare îngrijorare economică pentru România, după un an 2013 bun din punct de vedere economic.

Guvernul nu trebuie să facă doar ceea ce cadrul fiscal-bugetar îi permite, ci trebuie să adapteze cadrul fiscal-bugetar la ceea ce aşteaptă economia, cu adevărat. De ce are nevoie economia României? În niciun caz de Victor Ponta!

Victor Ponta a ratat într-un mod de nepermis şansa de a stimula creşterea economică în România. După ce economia s-a stabilizat macroeconomic şi a fost consolidată fiscal-bugetar, în România existau  cele mai bune condiţii pentru a se implementa măsuri de relaxare fiscală pentru relansarea economică, în vederea stimulării creşterii economice sustenabile, creării de noi locuri de muncă şi creşterii puterii de cumpărare a populaţiei. Deşi mediul de afaceri şi românii au solicitat aceste măsuri, Victor Ponta le-a oferit în schimb taxe noi şi impozite mai mari, care au condus la prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei şi la intrarea a mii de firme în insolvenţă sau faliment. 

Opoziţia a depus în Parlament mai multe iniţiative legislative pentru relaxarea fiscalităţii, în vederea relansării economice. Deşi Victor Ponta se preface că apreciază aceste iniţiative, mai ales când este întrebat de televiziuni, în realitate le ignoră cu deosebită consecvenţă şi nu dă doi bani pe măsurile care ar sprijini în mod real economia României. 

Domnule Victor Ponta! Economia României nu are nevoie de măsuri electorale pe care le propuneţi dumneavoastră în grabă, înainte de alegerile pentru Parlamentul European! Economia României are nevoie urgentă de un pachet important de măsuri fiscale şi bugetare care să ne conducă, într-un mod sustenabil, la o creştere economică de peste 3 procente, care să se reflecte şi în buzunarele românilor, la un mediu de afaceri capabil să genereze noi locuri de muncă şi la o consolidare fiscal-bugetară pe termen lung. 

România are nevoie de politici de relaxare fiscală pentru a reduce povara asupra mediului de afaceri şi pentru a favoriza creşterea sustenabilă a economiei, prin investiţii şi locuri de muncă. Acestea sunt preocupările majore din societatea românească, nu şi ale lui Victor Ponta. Victor Ponta are preocuparea de a fi permanent pe placul baronilor PSD care au nevoie de fonduri din zona nefiscalizată pentru a susţine cheltuielile exorbitante din campaniile electorale. 

Milioanele de euro alocate de PSD în actuala campanie electorală, dovadă stând zecile de mii de panouri publicitare care au împânzit România, îşi au explicaţia şi în menţinerea unei părţi din economie într-o zonă tulbure. 

Cu fiecare punct procentual pe care Guvernul Ponta 3 refuză să-l ia de pe umerii întreprinzătorilor, sunt menţinute zeci de mii de locuri de muncă în zona gri a economiei, în speranţa că fondurile derulate în această zonă vor ajunge mai lesne în buzunarele clientelei politice. În lipsa acestor locuri de muncă în economia reală, cetăţenii sunt menţinuţi într-o stare de asistenţă socială, având ca obiectiv dependenţa lor de resursele gestionate discreţionar de partidul–stat, precum şi manipularea lor în scopuri electorale. 

Și ce dovadă mai bună a direcționării resurselor bugetare în scopuri electorale decât modul în care va fi utilizată acciza suplimentară de 7 cenți la carburanți? Deși aceasta trebuia să susțină construcția de autostrăzi, iar ministrul Șova încearcă să ne convingă că așa va fi prin tot felul de trasee colorate pe hartă, ea se va duce în sacul fără fund al bugetului de stat de unde vor fi alimentați baronii PSD.

Din banii adunați pe acciză, cei din care se plătesc și pensiile și salariile așa cum ne-a anunțat doamna ministru a finanțelor, domnul Șova dă la o primă strigare nici mai mult nici mai puțin decât 697 de kilometri de autostradă. Conform calculelor Guvernului din acciză vor fi venituri de aproximativ 500 de milioane euro pe an, adică până în 2020 3.5 miliarde euro. Și dacă punem un cost mediu minim de 7 milioane de euro/km tot iese că bugetul total necesar ar fi de 5 miliarde de euro. Dar cum să îi mai credem pe Ponta și Șova dacă pentru autostrada cea mai necesară economiei românești, Sibiu-Pitești, nu știu care să mintă mai frumos anunțând că e gata ba în 2020, ba în 2022, ba că acum se publică studiul de fezabilitate, ba că mai stăm un pic, ba că o facem toată, ba că facem doar niște bucățele. Realitatea e cea din Memorandumul secret aprobat în Guvern: nici în 2020 Sibiu-Pitești nu va fi gata!

În timp ce fiecare baron mai colorează câte o autostradă pe hartă și Guvernul aprobă memorandumuri secrete despre utilizarea banilor europeni pentru autostrăzi, MasterPlanul General de Transport este ținut bine ascuns sub pretextul unei consultări publice pentru a alege proiectele.

Și uite așa pierdem iar startul în utilizarea banilor europeni pentru infrastructura de transport. Nu e suficient că ne-a respins Comisia Europeană de 3 ori până acum Acordul de Parteneriat sau că în aprilie am avut absorbție 0, 5 milioane de euro din cei 2,8 miliarde pe care trebuie să îi atragem anul acesta, PSD vrea să demonstreze cu orice preț că poate „apăra” România și de banii europeni gratuiți.

Un guvern feudal, trecut din controlul Parlamentului sub controlul baronilor locali ai PSD, incapabil să-şi onoreze predictibil şi complet angajamentul ferm de relaxare fiscală făcut întreprinzătorilor şi care este pe punctul să deturneze destinaţia fondurilor prevăzute pentru construcţia de autostrăzi trebuie să plece de la putere pentru că nu mai reprezintă şi nu mai aplică voinţa cetăţenilor.

Doamnelor şi domnilor,

Stimaţi colegi,

Cabinetul Ponta 3 aruncă în derizoriu şi alte angajamente asumate în anul 2012 în faţa românilor, în numele USL. În programul de guvernare prezentat, aici, în faţa Parlamentului, prima intabulare gratuită a terenurilor agricole şi forestiere figura la loc de cinste, alături de cele două măsuri de relaxare fiscală. Ca şi acestea, şi proiectul intabulării a devenit opţional, pe măsură ce filmul guvernării de stânga a început să se deruleze.

Legea primei întabulări a fost unul dintre obiectivele cu care premierul Ponta a defilat în campanie alături de alţi fruntaşi PSD, iar atunci când au avut de dovedit, prin vot, că a fost un angajament ferm, au ales din nou dublul limbaj şi minciuna, anulând dreptul a patru milioane de proprietari de a beneficia gratuit de această prevedere.

Minciuna premierului Ponta cu lipsa fondurilor bugetare prin care să fie susţinută aplicarea intabulării gratuite este o mostră de ipocrizie ieftină.

Reconstituirea dreptului de proprietate prin realizarea primei intabulări trebuia să fie o prioritate pentru un Guvern care se preocupă, cel puţin la nivel declarativ, de susţinerea şi dezvoltarea agriculturii româneşti.

Moftul pentru proprietate din guvernarea regimului Iliescu s-a transformat în ţeapa pentru proprietari sub guvernarea lui Ponta.

Premierul Ponta a ales să sprijine doar activul de partid, iar economia făcută la buget prin neaplicarea acestei măsuri are o destinaţie precisă : finanţarea de proiecte electorale alese pe sprânceană şi oferite cu dedicaţie pentru cei mai merituoşi dintre social-democraţi.

Guvernul Ponta înţelege să apere şi să consolideze proprietatea, doar când este vorba despre un cerc restrâns, cel al găştii de partid.

Un nou abuz pe care premierul Ponta îl face şi o nouă nedreptate pentru români, care atârnă greu în seria celor înfăptuite de Cabinetul Ponta 3.

Programul de stânga conceput pentru România şi români sub atenta îndrumare a premierului Ponta a început să prindă contur.

Astăzi, consolidarea proprietăţii pentru milioane de proprietari a fost blocată, mâine graţierea şi amnistia baronilor corupţi devine lege!

Astăzi, aplicarea măsurilor de relansare economică se împiedică de cadrul fiscal bugetar, mâine baronii PSD au liber la resurse!

O proprietate fărămiţată înseamnă adâncirea sărăciei şi menţinerea românilor într-o stare de dependenţă, condamnând, astfel, zeci de comunităţi la subdezvoltare.

Guvernul Ponta 3 se transformă în cel mai mare duşman al românilor, dar loial intereselor de partid şi exponenţilor săi corupţi!

De aceea, este timpul să oprim, aici, în Parlament, acest  Guvern care s-a dezis de români şi de angajamentele asumate la început de drum, şi să redăm României şi cetăţenilor săi, şansa la dezvoltare şi bunăstare.

Stimaţi colegi,

Guvernul Ponta 3 a beneficiat de toate pârghiile guvernamentale şi de întreg sprijinul Parlamentului pentru a pune în aplicare angajamente ferme de relaxare fiscală şi de consolidare a proprietăţii. Vorbim aici de reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, de rescrierea Codului fiscal, de prima intabulare gratuită a terenurilor agricole şi forestiere, de noul Cod Silvic, toate asumate prin programul de guvernare.

Pentru unele, Guvernul a găsit scuza perfectă pentru neadoptarea lor – ba cadrul fiscal bugetar, ba lipsa fondurilor bugetare, în timp ce altele au fost blocate de lipsa voinţei politice a principalului partid de guvernământ.

Deşi a avut în mână cheia relansării economiei şi a consolidării proprietăţii private, premierul Ponta a folosit-o în mod perfid: pentru a închide uşa investiţiilor în economie, pentru a încuia la sertar Codul Silvic şi pentru a bloca drepturile proprietarilor la intabularea gratuită a terenurilor.

Oare de ce, domnule Prim-ministru Victor Ponta?

Pentru că aceste măsuri reprezintă esenţa politicilor de dreapta, aducând dezvoltare şi prosperitate pentru oameni, în timp ce dumneavoastră, ca exponent al stângii, susţineţi filosofia pomenilor electorale şi a utilizării fondurilor publice pentru clienţii politici?

Pentru că noi susţinem locurile de muncă şi investiţiile ca sursă a bunăstării cetăţenilor, în timp ce dumneavoastră sunteţi adeptul creşterii artificiale a consumului de dragul campaniei electorale?

Pentru că noi susţinem consolidarea proprietăţii prin intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere şi printr-un Cod silvic ce securizează pădurile de mafia tăierilor ilegale, în timp ce dumneavoastră o vedeţi ca pe un moft, care costă bugetul de stat, dar care aduce profit în buzunarele speculanţilor de proprietăţi, ocrotiţi de o legislaţie imperfectă?

Pentru că noi dorim legi clare şi transparente, cu consens parlamentar, în timp ce dumneavoastră preferaţi demagogia şi minciuna, în spatele cărora giraţi alte proiecte, ba legea amnistiei şi graţierii, ba insolvenţa, croite cu dedicaţie, fără legătură cu interesul public?

Pentru că un mediu de afaceri puternic şi consolidat contribuie la întărirea statului de drept, în timp ce abuzurile şi corupţia, cu care vă solidarizaţi în ultimul timp îl fac vulnerabil, transformându-l într-o pradă uşor de acaparat?

Nu trebuie să ne răspundeţi domnule prim-ministru, răspunsul îl ştim cu toţii: guvernarea dumneavoastră duce România într-o direcţie greşită, străină complet de interesele mediului privat şi ale cetăţenilor, în care economia nu va înflori ci, din contră, favorizează apariţia germenilor corupţiei şi abuzurilor.

În această Românie, nu mai e loc de creştere economică şi de alte angajamente asumate în faţa cetăţenilor, în această Românie investitorii nu sunt doriţi, iar statul de drept este compromis.

În această Românie, priorităţile domnului Ponta sunt altele: instalarea biroului de prim-ministru într-o unitate militară şi imunizarea baronilor locali ai principalului partid de guvernământ.

Această guvernare hidoasă, răsturnată cu susul în jos şi orientată prin urmare spre baronul de partid şi nu spre nevoile cetăţeanului, va genera un climat de instabilitate nefavorabil mediului de afaceri, va arunca în aer investiţiile şi locurile de muncă, va pune sub semnul întrebării toate eforturile României de a consolida statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, recunoscute la nivelul ambasadelor şi cancelariilor internaţionale.

Deja există semnale de îngrijorare în acest sens şi ele se regăsesc în luările de poziţie ale mai multor oficiali europeni şi din Statele Unite ale Americii.

Există o legătură puternică între un stat de drept consolidat, unde instituţiile abilitate îşi fac datoria fără a fi inhibate de mediul politic, şi un mediu primitor pentru investiţiile străine. O economie sănătoasă, unde munca şi libera iniţiativă sunt respectate, nu poate coexista cu un regim politic în care premierul minte şi respiră cu aceeaşi cadenţă, unde liderii locali ai partidului de guvernământ confundă tot mai des bugetul ţării cu propriul buzunar, iar transparenţa în deciziile Guvernului şi ale coaliţiei majoritare este, în mod real, un subiect de seminar.

Să nu credeţi că asigurările pe care le oferiţi militanţilor dumneavoastră de partid pentru campania electorală, despre cum va acţiona justiţia după alegerile prezidenţiale, nu au ecou peste hotare.

Fără îndoială, promisiunea făcută fraților de sânge pesediști este adoptarea legii amnistiei și grațierii. Așteptați doar momentul oportun să o treceți de Parlament și să vă demonstrați astfel loialitatea față de baronii omnipotenţi din PSD.

Există prea multe dovezi grăitoare ale pactului făcut pentru salvarea baronilor roșii aflați la ananghie. În timp ce întreaga lucrare guvernamentală și de partid slujește doar acestui scop, încercați să ne convingeți și să convingeți o lume întreagă că preocuparea principală este, în fapt, relansarea economiei și crearea de locuri de muncă. Nimic mai fals și mai ipocrit! Mimați grija pentru evoluția economiei și pentru soarta românilor, când, de fapt, nu știţi cum să scoateți cămașa cu toate scandalurile de corupție care vă macină partidul și compromit imaginea României în ochii partenerilor externi.

Traficul de influență și corupția au devenit adevărații aliați ai Guvernului Ponta 3. Nu mediul de afaceri, nu românii, nu investitorii străini!

Premierul Ponta și întreg Guvernul său sunt solidari cu baronii, nu cu românul care se află în căutarea unui loc de muncă, nu cu investitorul care așteaptă un cadru fiscal predictibil și transparent, nu cu partenerii internaționali care monitorizează atent evoluția statului de drept din România.

Răspunsul premierului Ponta la toate provocările guvernării a fost unul simplu. Fuga și izolarea în Ministerul Apărării Naționale. Aici, în noul său turn de fildeș din care să nu mai audă și să nu mai vadă problemele reale ale românilor, dar de unde să se poată concentra mai bine pe problemele de partid, la a căror rezolvare încă mai cugetă.

Cred că suntem cu toții de acord, că nu acesta este cursul firesc al unei guvernări responsabile. După aproape doi ani în care s-au făcut eforturi considerabile pentru consolidarea parcursului economic ascendent al României, timp în care nu s-au auzit voci îngrijorate de traseul țării noastre, acum suntem avertizați voalat, printr-un discurs diplomatic, că lupta împotriva corupției trebuie să fie o prioritate națională, că acest flagel odată ce va exploda sub bagheta unei guvernări iresponsabile va compromite democrația și sănătatea economică.

O guvernare curată și responsabilă, asta așteaptă românii și asta așteptăm cu toții să avem după 24 de ani de democrație! Asta așteaptă și partenerii noștri internaționali. Nu dublu standard, nu ipocrizie și nu minciună!

Dumneavoastră, domnule Ponta, dovediţi, în schimb, acelaşi dublu limbaj pe care îl practicaţi, atât în relaţia cu mediul de afaceri, în relaţiile instituţionale dintre Guvern şi Parlament, cât şi în întâlnirile internaţionale, disimulând adevăratele intenţii şi falsa preocupare pentru actul de guvernare.

În loc să securizaţi economia prin aplicarea unor măsuri de relaxare fiscală, aţi preferat să vă securizaţi biroul de prim-ministru, prioritate zero pe agenda dumneavoastră personală, a baronilor PSD, dar nu şi pentru români, pentru România, stat membru al comunităţii europene.

Domnule Prim-ministru Victor Ponta,

Parlamentul v-a oferit şansa de a vă îndeplini angajamentele asumate înfaţa românilor şi de a demonstra că sunteţi într-adevăr “un doctor” în ale guvernării.

Prin modul în care conduceţi acest Guvern şi prin direcţia în care ghidaţi România, plagiaţi din nou.

Guvernul Ponta 3 este din ce în ce mai mult o formulă care plagiază guvernarea 2001-2004, cu toate năravurile şi apucăturile partidului – stat, ce a transformat acea perioadă într-un un capitol cenuşiu şi trist din istoria României.

Guvernul Ponta 3 duce România nu spre orizontul deschis şi european al anilor 2014-2020, ci spre cel întunecat, corupt şi de stagnare economică din perioada 2001-2004, ba chiar şi spre anii de dinainte de 1989 când un partid unic acaparase întreaga ţară.

Românii vor democraţie, nu restauraţie, motiv pentru care avem astăzi obligaţia constituţională şi morală de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern şi de a-l trimite direct la coşul de gunoi al istoriei.

Stimaţi colegi,

Această moţiune de cenzură nu are un caracter formal şi nu este de conjunctură. Adoptarea ei reprezintă decizia Parlamentului de a scăpa România de povara unei guvernări din ce în ce mai străină de cetăţeni şi de interesul public, dar din ce în ce mai solidară cu baronii PSD, cu abuzurile şi faptele lor de corupţie.

Adoptarea acestei moţiuni de cenzură este răspunsul Parlamentului la guvernarea domnului Ponta, pentru care minciuna a devenit laitmotiv de guvernare şi metodă preferată de a conduce România.

Adoptarea acestei moţiuni de cenzură se impune pentru a da o şansă economiei şi cetăţenilor la bunăstare, iar României – oportunitatea de a-şi continua traseul european fără sincope, respectând valorile democratice, principiile transparenţei, ale bunei guvernări şi ale statului de drept.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: