Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca Uniunea Social Liberala (USL) este de domeniul trecutului si nu se mai poate reface, iar o revenire la o guvernare PNL-PSD este exclusa.
Declaratiile lui Klaus Iohannis:
Despre refacerea USL:
- USL este de domeniul trecutului si nu se mai poate reface. Este un capitol din istorie, care s-a incheiat definitiv.
- USL a fost o speranta a oamenilor si a noastra. La scurt timp insa, lucrurile in interior au inceput sa mearga din rau in mai rau. Dintr-un parteneriat egal intre PSD si PNL, s-a ajuns la situatii intolerabile. S-a ajuns pana in situatia in care PSD nu a acceptat ca PNL sa numeasca oamenii sai, in posturile sale. PNL a iesit din aceasta alianta pentru a-si pastra principiile.
- Acum avem o teleguvernare, dar nu este nimic palpabil. Avem mai mult de a face cu o administrare, nu cu o guvernare.
- O revenire la o guvernare PNL-PSD este exclusa din capul locului, cel putin in viitorul apropiat.
- Nu as vota revenirea PNL la guvernare cu PSD. In cazul in care as fi premier, as avea o coalitie guvernamentala care nu include PSD.
- O eventuala guvernare comuna cu PSD, in momentul de fata si in perioada urmatoare este exclusa.
- Aceasta despartire a fost dureroasa, a aratat ca nu putem sa ne intoarcem, deci o refacere a USL este exclusa din capul locului.
Despre europarlamentare:
- Toate informatiile pe care le am eu in momentul de fata imi indica faptul ca PNL sta foarte bine.
- Nu vorbim de un partid nou ce isi propune un 20% la alegeri, vorbim de un partid mare care de facto are o pondere de 25% in politica romaneasca, daca luam ponderea in Parlament, in consilii judetene, in primarii.
- Or, cred ca este rezonabil sa ne imaginam ca acest partid poate sa obtina un scor intre 20% si 25% din voturile electoratului.
- Insa acest scor depinde si de prezenta la vot a alegatorilor.
Despre coagularea dreptei
- Dupa alegeri vom avea discutii cu partidele de dreapta, aceste contacte trebuie sa existe.
- Este obligatoriu sa existe un contact intre partidele care reprezinta intr-un fel dreapta spectrului politic.
- Nu stiu daca se va ajunge la un rezultat comun, nu stiu daca se va ajunge la un candidat comun al dreptei, dar Crin Antonescu este candidatul nostru, suntem partidul cel mai mare de dreapta, ar fi o solutie foarte buna daca si altii ar veni sa-l sprijine, dar cu certitudine, cel putin pentru turul doi al prezidentialelor, sunt convins ca se va produce aceasta coagulare in jurul candidatului de dreapta.
Despre o rocada la prezidentiale cu Crin Antonescu
- Eu spun nu. In februarie 2013, am fost invitat sa vin in PNL, am fost propulsat intr-o pozitie de varf in PNL. Unul din argumentele pentru care am facut asta a fost sa-l sprijin pe Crin Antonescu sa devina presedintele Romaniei. Eu nu am venit sa-i iau locul.
- Aceste rezultate din sondaje, pentru mine ca si persoana politica sunt magulitoare. In cazul in care Crin Antonescu devine presedinte, trebuie sa renunte la calitatea de membru, atunci conform statutului, devin presedinte de facto al PNL.
- Asta nu inseamna ca voi ramane presedintele PNL, dar pentru o perioada de tranzitie voi fi presedintele de facto al PNL. Va urma un congres al PNL. Este o posibilitate sa-mi depun atunci candidatura.
Despre președinții post-decembristi ai Romaniei
- Ion Iliescu a reusit sa prelungeasca regimul comunist in drumul spre democratie. Emil Constantinescu, considerat de multi un presedinte mai slab a reusit in realitate sa schimbe foarte multe lucruri, mai mult pentru Romania decat in Romania.
- Iar presedintele Basescu, un politician foarte puternic, a avut toata puterea in Romania si totusi nu a reusit sa schimbe aproape nimic.
daca e klaus singurul care poate bate psd in turul 2, poate prin octombire crin ar trebui sa joace in sceneta „draga klaus”
ApreciazăApreciază