PNL: Pentru a reduce TVA la 16%, Victor Ponta ar trebui să înțeleagă programul ”Economia liberală – Prin noi înșine”

capture-20140516-205654Ne-am fi așteptat ca Victor Ponta să aibă reținere în a se exprima pe subiecte care îl depășesc. Constatăm că Victor Ponta se pricepe la economie, așa cum se pricepe la drept, unde a înregistrat progrese notabile prin metoda „copy paste”.

Din păcate pentru România, pe care o guvernează, nici nu avem ce să-i cerem când cunoștințele sale de economie sunt preluate de la comunistul șef al PSD Florin Georgescu și de la urmașul său Liviu Voinea. Nu credem că asemenea personaje se pot exprima pe funcționarea economiei capitaliste. De asemenea, constatăm că Victor Ponta recunoaște faptul că fără presiunea FMI guvernarea nu își poate păstra nici aparența de seriozitate și echilibru.

Economia României de abia mai răsuflă sub povara fiscală, dar Victor Ponta nu înțelege că economia este un organism viu care trebuie tratat cu un set complex de măsuri simultane. Programul economic liberal este tocmai un astfel de program complex, cu o serie de măsuri care se autopotențează.

Victor Ponta ar trebui să știe că aparentul deficit creat de reducerea TVA la 16% va fi acoperit din: creșterea economică susținută la o medie de 5% pe an,  consumul suplimentar generat de mărirea disponibilităților la nivelul agenților economici și a populației, conformarea voluntară la plata impozitelor aduse la nivele decente, eliminarea cheltuielilor electorale, accelerarea investițiilor finanțate extern. Totodată, fluxurile investiționale externe generate de îmbunătățirea competitivității economiei, eliminarea căpușării companiile de stat  în scopuri clientelare și diminuarea sumelor plătite de stat pe anumite contracte de IT reprezintă soluțiile pentru acoperirea unui eventual deficit cauzat de reducerea fiscalității.

Altfel spus, înțelegerea și implementarea întregului program propus de PNL, și nu doar selectiv ar fi soluția corectă pentru ca Victor Ponta să poată reduce TVA la 16% în România.

19 mai 2014                                  

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , ,

3 comentarii pe “PNL: Pentru a reduce TVA la 16%, Victor Ponta ar trebui să înțeleagă programul ”Economia liberală – Prin noi înșine””

 1. hmm 19 mai 2014 la 5:07 PM #

  voinea a fost creierul finantelor in 2013, chitoiu era doar o momaie, nici nu avea putere

  Apreciază

 2. hmm 19 mai 2014 la 5:09 PM #

  in campania prezidentiala ponta va veni cu antibasismul, crin trebuie sa vina cu iohannis si cu programul economic, pentru ca grija cea mai mare a romanului nu e basescu , ci locurile de munca.

  Apreciază

  • Radu Zlati 20 mai 2014 la 11:21 AM #

   Vor fi două modalități diferite de abordare, nu se știe cine o va impune pe a sa. Și în această campanie PNL a venit cu programe, iar PSD cu promisiuni din partea guvernului…

   Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: