Declarație politică: Reînființați Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi!

radu zlatiDomnule preşedinte de şedinţă, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi,

În anul 2011, printr-o Hotărâre de Guvern dintre acelea care au făcut ”gloria” regimului Boc-Băsescu, era desfiinţat prin „comasare” Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH) din Iaşi (HG 85/02.02.2011), odată cu Institutul Inimii din Târgu Mureş. Dispărea astfel o unitate de elită a sistemului spitalicesc ieşean şi nu numai, printr-un act guvernamental fără o fundamentare clară şi adecvată, în numele unei clamate dar nerealizate ridicări a eficienţei actului spitalicesc.

În perioada campaniei pentru alegerile parlamentare din 2012, domnul Victor Ponta promitea reînfiinţarea Institutului Inimii din Târgu Mureş şi a Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, printr-o Hotărâre de Guvern. Hotărârea de Guvern de care făcea vorbire a venit în iunie 2013, dar se referea doar la Institutul Inimii din Târgu Mureş; IGH fusese, între timp, pierdut pe drum.

În fapt comasarea IGH cu spitalele ”Sf. Spiridon” şi ”Sf. Ioan”, dincolo de slăbiciunile (ca să nu spun falsurile) din Nota de fundamentare a HG 85/2011, a produs numeroase efecte negative, printre care deteriorarea indicatorilor de performanţă: ICM, durata medie de spitalizare, numărul de internări continue şi de zi, indicele de utilizare a paturilor, cuantumul cheltuielilor salariale din bugetul aprobat. Toate acestea fără ca obiectivul principal menţionat în HG 85/2011, şi anume transformarea, în urma comasării, a Spitalului ”Sf. Spiridon” într-un spital de categoria I A, să fie realizată. Conform OMS 323/2011, el se situează acum – din cauza lipsei a 15 specialităţi şi 8 linii de gardă – la nivelul Categoriei a IV-a şi primeşte (în mod ilegal, conform Art. 5 din Metodologia aceluiaşi Ordin) anual derogare pentru Categoria I A, în timp ce IGH, aşa cum funcţiona înainte de „comasare”, ar fi întrunit fără probleme condiţiile pentru categoria I M.

Doamnelor şi domnilor parlamentari, atât desfiinţările avute în vedere de HG 85/2011, cât şi ulterioara reînfiinţare a Institutului Inimii din Târgu Mureş au fost acte, în esenţa lor, politice. Se cuvine dar ca membrii Comisiei parlamentare pentru Sănătate şi Familie, parlamentarii din judeţul Iaşi, indiferent de culoarea lor politică, toţi aceia dintre noi care ţinem la inimă cauza sănătăţii publice din România (cauză care nu este doar o înşiruire de cuvinte fără de conţinut, ci reprezintă miile de bolnavi care au nevoie nu doar de cuvinte, ci de politici publice corecte însoţite de măsuri guvernamentale ferme), cu toţii să efectuăm o presiune fermă asupra Ministerului Sănătăţii, asupra Guvernului şi asupra conducătorului său, domnul Victor Viorel Ponta, pentru a îşi respecta promisiunea electorală şi anume reînfiinţarea Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi. Aşa să ne ajute Dumnezeu.

16.06.2014, București

Radu Zlati, Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarație politică: Reînființați Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi!”

  1. hmm 17 iunie 2014 la 6:12 PM #

    ce mai face un membru alde in danemarca : obliga biserica crestina prin lege sa-i cunune pe homosexuali :http://inliniedreapta.net/insemnare/parlamentarii-danezi-interpreteaza-biblia/

    bine ca pnl a plecat din cloaca stalinista numita alde condusa de painea graham uatson

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: