Declarațiile președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis – 17 iunie 2014

klaus iohannis”Bună ziua. Începem astăzi o serie de întâlniri regionale în care am dorit să invit pe cei care candidează la președinția partidului să-și expună gândurile, iar colegii din partid să vină cu întrebări, cu diferite sugestii. Deci pe scurt o consultare internă în vederea pregătirii pentru congresul partidului de la sfârșitul lunii.

Doresc să discut cu colegii despre unificarea dreptei, despre aderarea noastră la PPE, cu siguranță despre prezidențiale, despre candidatul nostru la prezidențiale și lucru foarte important vreau să subliniez importanța competiției interne din partid pentru alegerile care vor fi pentru președinte și pentru funcțiile de vicepreședinți.”

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Vorbeați de competiția internă, va fi prezent astăzi și domnul Ghișe să-și expună în lunii mari și programul sau numai dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Eu sper să fie prezent. Este deocamdată singurul contracandidat.

Jurnalist: Vorbeați și de prezidențiale. Vă îngrijorează anunțul pe care l-a făcut aseară Crin Antonescu? Spunea că ar putea reveni în cursa pentru Cotroceni, doar ca să demonstreze că nu este șantajat.

Klaus Iohannis: Nu. Nu mă îngrijorează absolut deloc. Eu cred că în această fază competiția este deschisă și nu vreau eu să o închid artificial.

Jurnalist: Dar nu ar trebui ca în aceste cercetări sociologice să fie inclus și domnul Antonescu sau doar câte un posibil candidat din partea fiecărei formațiuni politice?

Klaus Iohannis: Asta este o discuție pe care trebuie să o purtăm încă.

Jurnalist: Domnule Iohannis, care este principalul dumneavoastră proiect eminamente liberal pentru că au fost voci care au spus că nu sunteți chiar așa de liberali cum și-ar dori unii, chiar domnul Ponta spunea că este mai liberal decât dumneavoastră.

Klaus Iohannis: Am citit despre afirmația foarte interesantă a domnului președinte Ponta, cum că ar fi mai liberal ca mine. Reciproca nu este adevărată, eu nu sunt mai socialist ca domnul Ponta, dar pe de altă parte iată o metodă ușoară prin care Partidul Național Liberal poate să primească funcția de prim-ministru. Dacă domnul Ponta este așa de liberal, îl invit să se înscrie în Partidul Național Liberal. Oricum se pare că a votat cu liberalii, deci ar fi interesantă această soluție.

Jurnalist: Care este ideea dumneavoastră fundamental liberală pentru care pledați în acest discurs?

Klaus Iohannis: Ideile mele sunt acestea pe care vi le-am expus anterior și vom detalia evident în programul pe care îl voi prezenta după aceste consultări.

Jurnalist: Întâlnirile cu organizațiile vor fi numai în București sau și în țară?

Klaus Iohannis: Nu, astăzi avem primele întâlniri la București fiindcă logistic este cel mai simplu, dar voi continua toată săptămâna deplasările în teritoriu pentru aceste întâlniri regionale.

Jurnalist: Domnul Antonescu se pronunțase ieri pentru sancționarea prin excludere a celor care au participat la lansarea platformei politice a domnului Tăriceanu, înainte sau după Congres? Ce părere aveți?

Klaus Iohannis:O să discutăm aceste chestiuni în Biroul Politic, eu în general nu voi propune așa ceva.

Jurnalist: Puteți tolera până la Congres astfel de manifestări?

Klaus Iohannis: Eu personal da, dar dacă partidul dorește altceva se poate și altceva.

Jurnalist: Ați permite reprezentanților acestei platforme să își expună părerile la Congres, nu neapărat domnul Tăriceanu, că încă nu se știe statutul dânsului, dar ceilalți, dacă vor să depună o rezoluție pentru rămânerea în ALDE și pentru suspendarea oricăror negocieri cu PDL?

Klaus Iohannis: Secretariatul General care organizează Congresul va da un răspuns documentat la această chestiune.

Jurnalist: Vlad Moisescu și Andrei Chiliman s-au înscris în PDL, asta înseamnă vă vor redeveni colegi cu dumneavoastră? Cum vedeți această situație?

Klaus Iohannis: Cred că este un lucru bun, faptul că s-au apropiat de PDL care în scurt timp va fi împreună cu PNL mi se pare un lucru înțelept, ar fi fost extrem de scurt acum, înainte de Congres, dacă ar fi dorit să revină direct în PNL. Mișcarea este, după părerea mea, una bună și arată că există multe forțe care își doresc unificarea dreptei, chiar dacă există unele forțe, destul de importante din România, care se opun acestei unificări.

Jurnalist: Când preconizați că ar putea avea loc primele alegeri interne pentru viitoarea conducere a noii formațiuni politice, unii spun că înainte de 2016, alții spun că după alegerile din acel an.

Klaus Iohannis: Este cam devreme să vă răspund acum la această întrebare.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Declarațiile președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis – 17 iunie 2014”

 1. Ionut 18 iunie 2014 la 2:13 PM #

  OFF-TOPIC
  Contrar parerii generale, cred ca decizia d-lui Tariceanu a fost una corecta si curajoasa (fara ca acest lucru sa-l califice automat ca prezidentiabil).
  In plus, cred ca fostii presedinti ai Romaniei NU trebuie sa devina senatori de drept.

  Apreciază

 2. hmm 19 iunie 2014 la 12:54 AM #

  are dreptate basistul mircea marian: http://www.evz.ro/nu-poti-sa-l-acuzi-pe-ponta-de-coruptie-cand-ii-tii-in-partid-pe-infractori.html

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: