Declarațiile susținute de președintele PNL, Klaus Iohannis, la finalul ședinței BPN – 1 iulie 2014

20130223klausiohannis2rsz-1401276465“Bună ziua, bine ați venit la conferința de presă. Astăzi, în prima ședință după alegeri, în Biroul Politic am stabilit câteva lucruri care cred că sunt de interes general. Vă dau două teme care au fost dezbătute și există o hotărâre.

Prima temă este cea a imunității în Parlament. Conducerea partidului a hotărât să nu mai există voturi împotrivă atunci când se cer încuviințări în Parlament, lucru care până acum poate nu a fost stabilit foarte clar. Noi vrem să dăm un semnal clar în aceasta privință, un semnal clar pentru statul de drept. Din acest moment, parlamentarii Partidului Național Liberal nu vor mai vota împotriva încuviințării.

Un al doilea subiect, tot pe justiție, iarăși foarte important. Partidul Național Liberal împreună cu Partidul Democrat Liberal vor iniția o moțiune simplă pe tema justiției. Suntem foarte nemulțumiți cum se raportează guvernarea, cum se raportează PSD-ul la tema justiției și a statului de drept, suntem foarte nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției are o implicare netransparentă în chestiunile care sunt acum în discuție, drept pentru care va fi depusă o moțiune simplă pe această temă.

Tot astăzi, după constituirea noii conduceri, după constituirea și constatarea că suntem noii aleși, am stabilit în Biroul Politic pe cel care va fi secretarul general al Partidului Național Liberal în persoana colegului nostru Marian Petrache. De asemenea, am stabilit prima persoană care va avea poziția de secretar general adjunct, în persoana domnului Dan Mihalache, care va răspunde de strategii și analiză politică.

Având în vedere că o temă importantă pentru noi, sper și pentru alții, este desemnarea candidatului Partidului Național Liberal pentru candidatura la președinția României am luat în dezbatere această chestiune, Biroul Politic a numit o comisie tehnică care se va ocupa de angajarea unor case de sondare, care vor veni cu rezultate în ce privește candidații stabiliți până acum. Mai exact se va măsura în ce măsură oamenii se raportează pozitiv sau negativ la domnul Antonescu și la mine, care este potențialul de creștere și multe alte lucruri tehnice, după care vom convoca Delegația Permanentă care, evident, luând act de aceste rezultate, va trebui prin vot să aibă o decizie politică.

Și în fine, o chestiune care nu este numai tehnică, este mult mai mult decât atât, schimbările din conducerea partidului au făcut necesară o renominalizare a membrilor care participă în comisia de negociere PNL-PDL din partea noastră și, în consecință, au fost propuși și acceptați de Biroul Politic colegii Petrache, Orban, Atanasiu, Frunzăverde și Hellvig pentru a fi comisia de negociere din partea noastră în discuțiile cu Partidul Democrat Liberal.

Acestea fiind zise, dacă doriți, trei întrebări.”

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Ce ar putea să riște un coleg parlamentar în cazul în care el ar vota împotriva unei cereri a Parchetului General de ridicare a imunității unui alt coleg parlamentar?

Klaus Iohannis: Foarte bună întrebare. Aceasta chestiune va fi stabilită ulterior după ce vom avea discuții tehnice cu parlamentarii noștri. Ceea ce este important, astăzi, conducerea Partidului Național Liberal a stabilit o linie clară de comportament în astfel de situații. Cu siguranță în continuare vom detalia aceste chestiuni într-un viitor apropiat.

Jurnalist: Dar în privința abținerii de la vot?

Klaus Iohannis: Noi vom vota pentru încuviințare.

Jurnalist: Care este poziția PNL în ceea ce privește declarațiile domnului Mircea Ionescu Quintus legate de fuziunea PNL cu PDL?

Klaus Iohannis: Opțiunea și linia Partidului Național Liberal este foarte clară și a fost stabilită de Congresul Partidului Național Liberal. Partidul Național Liberal este clar pentru fuziunea cu Partidul Democrat Liberal și vor continua, chiar astăzi după ce terminăm aici, negocierile cu noua echipă din partea noastră, în deplină cunoștință de cauză și cu decizia Congresului în spate.

Jurnalist: Romeo Stavarache a fost arestat preventiv. Care este poziția partidului vis –a – vis de domnia sa și dacă îi veți cere să se autosuspende sau poate să demisioneze, așa cum au făcut și alți colegi în momentul în care au fost arestați preventiv?

Klaus Iohannis: Este o situație regretabilă și noi, Partidul Național Liberal, suntem de părere că este obligatoriu să fie lăsată justiția să-și facă treaba. Sigur, ca și colegi, sperăm să se dovedească nevinovăția colegului nostru. Dar una peste alta, având în vedere evoluția, este obligatorie o autosuspendare, ba mai mult, noi deja am nominalizat pe colegul nostru Paler, care interimar, atâta timp cât Romeo Stavarache este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul, să preia conducerea filialei Bacău. Nu este posibil ca o filială să rămână fără un lider o anumită perioadă.

Jurnalist: Domnule președinte, au fost voci astăzi care spuneau că poate ar fi mai bine ca dumneavoastră să renunțați la a mai fi inclus în aceste sondaje și să îl lăsați pe domnul Crin Antonescu. V-aș întreba dacă luați în calcul această ipoteză și în al doilea rând dacă ne puteți spune, aceste sondaje dacă au un termen, când ar trebui finalizate, când vreți să aveți rezultatele.

Klaus Iohannis: Eu am răspuns la această întrebare în fața Congresului și nu văd nici un motiv să mai răspund odată la această întrebare. Termenul trebuie să fie unul cât se poate de scurt, dar asta va stabili comisia tehnică, exact din acest motiv a fost nominalizată.

Vă mulțumesc, vă doresc o după-amiază plăcută!

Etichete:, , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Declarațiile susținute de președintele PNL, Klaus Iohannis, la finalul ședinței BPN – 1 iulie 2014”

  1. Gabi 1 iulie 2014 la 9:59 PM #

    Foarte buna pozitia despre imunitate, nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Renuntarea lui Iohannis ar fi mirosit o intelegere subterana gen..iepurele lui Antonescu. Trebuie sa invatam ca democratia inseamna si competitie.

    Apreciază

  2. ioana 1 iulie 2014 la 11:19 PM #

    am adormit

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: