Declarație de presă deputat Radu Zlati: PSD și CAS, sau leapșa pe furate

ZlatiÎn politica de Dâmbovița s-a observat de multă vreme un comportament schizoid din partea PSD și a liderului său suprem, Victor Viorel Ponta: atunci când premierul PSD și baronii care creionează politica partidului au un interes direct pentru a atinge un obiectiv printr-o modificare legislativă, ne trezim cu o Ordonanță de Urgență (chiar și în domenii care nu sunt obiect al unor PUG, cum ar fi modificarea unor legi organice). Dacă, în schimb, modificarea legislativă presupune dezbateri care ar putea aduce atingere imaginii PSD sau a premierului, sau dacă efectele acestei modificări sunt controversate, guvernul împinge atât dezbaterea cât și răspunderea luării unei decizii înspre Parlament.

Astfel se explică faptul că guvernele Ponta 2 și 3, deși dispuneau de o majoritatea parlamentară absolut suficientă pentru trecerea oricăror inițiative legislative, au lăsat să moară unele legi prin sertarele comisiilor sau au amânat votul final cât de mult s-a putut (cazul evident al mai multor legi propuse de către grupul parlamentar PNL) în schimb au uzat și abuzat de practica Ordonanțelor de urgență pentru promovarea unor interese de grup ale PSD.

Faptul că Guvernul a trimis legea privitoare la scăderea CAS în Parlament (dând ocazia de a fi retrimisă Parlamentului de către Traian Băsescu) îmi arată, în sensul celor de mai sus, că premierul Ponta vrea să pescuiască voturi dinspre dreapta, dar nu să își asume și răspunderea pe asumarea directă a legii, prin emiterea unei OUG corespunzătoare.

În fapt Guvernul știe că nu are asigurate condițiile economice pentru aplicarea scăderii CAS și menținerea, totodată, în parametrii auto-asumați față de creditorii internaționali ai României. De aceea premierul Ponta, prin interpușii săi din Parlament (în special conducerea Camerei Deputaților) va face tot ceea ce este necesar pentru ca scăderea CAS să nu se aplice începând de la 1 Octombrie. Tot așa cum același Guvern și același premier a făcut ceea ce era necesar pentru ca respectiva scădere să nu fie aplicată din 1 Iulie 2014, după cum era un angajament asumat al defunctului USL față de întreprinzători.

Partidul Național Liberal a votat la Senat și va vota și în Camera Deputaților scăderea CAS, deoarece această măsură este de multă vreme un obiectiv strategic pentru PNL, și ea rămâne astfel indiferent de contextul economic. Dacă marți, 2 septembrie 2014, nu va exista cvorumul necesar în Camera Deputaților pentru ca scăderea CAS să fie votată, răspunderea va reveni în mod exclusiv majorității guvernamentale și în special PSD condus de către domnul Victor Ponta.

Radu Zlati, deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: