(HotNews): Executia bugetară pe primele 7 luni confirmă reducerea drastică a investițiilor publice

bugetExecutia bugetara pe primele sapte luni ale anului 2014 s-a incheiat cu un deficit de 0,2% din PIB fata de 1,0% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent, au anuntat reprezentantii Ministerului Finantelor.  Cifrele confirma reducerea investitiilor publice, dar si cresterea cheltuielilor cu salariile ori a celor cu bunuri si servicii. Drept este ca in acest moment, pe cifrele prezentate de Finante, riscul depasirii tintei de deficit (2,2% pentru 2014) este minim, dar de regula in anii cu alegeri, toate Guvernele au marit cheltuielile intr-o maniera electorala.  Luna iulie s-a incheiat cu un un excedent primar de 0,96% din PIB fata de 0,25% din PIB aferent aceleasi perioade a anului precedent, se mai arata in comunicatul Finantelor.

Ce arata de fapt datele Finantelor:

Investitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cuaproape o treime fata de primele 7 luni din 2013. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finantare europeana au coborat la jumatate. Nu e de mirare ca pe acest fond al scaderii cheltuielilor si a unei absorbtii de fonduri europene reduse, economia a intrat intr-o recesiune tehnica. Dincolo de  cifrele in sine, reducerea investitiilor mai inseamna si incetinirea crearii de locuri de munca si a circulatiei banilor in economie.

Aceste fapte explica de ce Romania a intrat in recesiune tehnica.

Venituri: Sumele rambursate de U.E. in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 120,9 miliarde lei, reprezentand  18,3% din PIB, au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: contributiile de asigurari sociale (+1.770,3 mil. lei), impozite si taxe pe proprietate (+990,5 mil. lei), accize (+1.273,5 mil. lei), impozitul pe profit (+864,5 mil. lei), TVA (+643,5 mil.lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 80%, ca urmare a incasarii in anul precedent a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in suma de +2,0 mld. lei.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,5% si venituri nefiscale cu  2,0%.
Sumele rambursate de U.E. in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent cu mentiunea ca in bugetul general consolidat, sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice, nefiind incluse si cele destinate sectorului privat.

Cresc cheltuielile de personal, cele cu bunuri si servicii, scad cele cu investitiile

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 121,9 miliarde lei, s-au redus atat in termeni nominali, cu 0,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,0 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,3% ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei si platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 4,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita, in principal,  platii arieratelor catre furnizorii de medicamente, din fondul national de asigurari sociale de sanatate, ca urmare a implementarii Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr. 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale, precum si plata serviciilor medicale efectuate de spitale.
Fata de anul precedent s-a inregistrat reducerea cheltuielilor cu dobanzi, cu 3,1% datorita scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark, precum si a subventiilor acordate, cu 4,7%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 11,8 miliarde lei, respectiv de 1,8% din PIB, fata de 14,9 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent. Mentionam ca in perioada raportata din anul 2013 s-au platit arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale in suma de circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.
Fara plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investitii din primele 7  luni ale anului 2014 sunt la acelasi nivel cu cele realizate in perioada similara a anului trecut.
sursa: HotNews

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: