ACL depune marți moțiunea simplă ”PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!”

ACL 1Alianța Creștin-Liberală consideră incalificabil modul în care PSD gestionează soarta învățământului românesc și va sancționa politicile greșite ale Guvernului Ponta printr-o moțiune simplă numită ”PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!”, a afirmat astăzi, în conferință de presă, deputatul PDL, Raluca Turcan.

”Copiilor de clasa I li se va spune de către învățător în loc de ”deschideți abecedarul”, ”deschideți fișele”. În acest an, însă, în premieră absolută, și copiii de clasa a II-a încep școala fără manuale noi. Ponta este, într-un mod cinic și trist, potențial candidat al Carții Recordurilor”, a subliniat Raluca Turcan deficiențele începutului de an școlar.

În acest context, deputatul PDL a arătat că PSD a răsturnat valorile în educația românească: ”PSD le spune cu cinism elevilor de clasa I si a II-a că dacă n-ai carte, ai parte. La fel, PSD-ul le spune cu dispreț celor care termină liceul că înveți, nu înveți, tot te alegi cu o diplomă. PSD vrea să transforme educația națională după chipul și asemănarea mediocrității educației liderilor săi: plagiatorul Ponta, ”eruditul” Șova și ceilalți”, a adăugat Raluca Turcan.

Deputatul PDL a declarat că moțiunea simplă, ce va fi depusă marți, la Camera Deputaților, este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014 care răstoarnă sistemul și așa fragil al valorilor de performanță și calitate în educație. ”Ordonanța este „urgentă” doar pentru clientela PSD și pentru campania electorala a lui Victor Ponta. În schimb, ea este profund dăunătoare învăţământului românesc si standardelor de calitate” a subliniat Raluca Turcan.

Ea a mai precizat că tot ceea ce a făcut în ultimii doi ani şi jumătate PSD a fost să-şi satisfacă interesele meschine, economice sau electorale și că este inadmisibil ca printr-o Ordonanţă de Urgenţă să se mutileze Legea Educaţiei Naţionale – fără dezbatere publică, încălcând principiul transparenţei decizionale şi prin abuz constituţional.

Raluca Turcan: ”În ultimii doi ani şi jumătate, PSD a mai adoptat trei astfel de ordonanţe – 92/2012, 14/2013 şi 29/2013. Iar când nu a dat Ordonanţe, a împins în Parlament o duzină de iniţiative legislative pentru a impune supremaţia banului şi interesele unor anumite grupuri în educaţie. Niciun articol din această ordonanţă nu a făcut o schimbare pentru a îmbunătăţi calitatea actului didactic”.

ACL constată că PSD a dat lovitura de graţie educaţiei româneşti prin:

–  politizarea excesivă a sistemului educaţional, atât la nivel preuniversitar cât şi universitar;

–  scăderea calităţii actului de educaţie prin dubla măsură între prestatorii de servicii educaţionale privaţi şi de stat sau prin accesul tinerilor care nu au promovat examenul de bacalaureat în colegiile din cadrul unor universităţi – banii se vor duce cu siguranţă spre clientela politică;

–  re-centralizarea sistemului şcolar;

– renunţarea la masteratul didactic și introducerea arbitrariului în procesul de formare a cadrelor didactice;

–  împrăştierea puţinilor bani pe nenumărate sesiuni de bacalaureat sau pregătiri fără finalitate în detrimentul orientarii și educarii pe parcursul anilor de studiu.

– impunerea unor interese imobiliare, atât ale fondatorilor unor instituţii de învăţământ particular şi confesional, cât şi al baronilor locali prin simplificarea transferurilor de terenuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale;

–  repornirea tiparniţei diplomelor de doctorat la forma fără frecvenţă.
”Toate aceste acţiuni nu sunt doar simple transferuri electorale, ci sunt acţiuni care vor degrada şi mai grav starea învăţământului românesc în viitorul apropiat. Mediocritatea se poate instala mai uşor în catedre, atât la nivelul preuniversitar, cât şi la şefia unor universităţi: profesorii neperformanţi din şcoli nu mai pot fi demişi de directori, iar rectorii pot fi în funcţii pe viaţă. Primarii pot face parte din Consiliile de Administraţie, deciziile se pot lua cu mai puţine voturi, în timp ce elevii sunt excluşi total din acest for decizional”, a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: ”Dacă PSD crede că nu se poate mai jos, de datoria noastră este să spunem că, în situaţia în care Victor Ponta va continua dictatura Ordonanţelor de Urgenţă, România secolului XXI va deveni prizoniera secolului XIX, iar tot mai mulți români vor fi căpşunarii Europei. Prin această Ordonanţă, Guvernul PSD adânceşte decalajul care separă România de țările cu sisteme de învăţământ performante din Europa”.

Deputatul PDL a mai precizat că PSD a contribuit din plin ca diplomele să fie tot mai multe, simple cartoane, fără valoare, care nu reflectă competenţele şi cunoştinţele acumulate pe timpul studiilor. De asemenea, Raluca Turcan a amintit că a solicitat Avocatului Poporului, încă din 4 iulie, să sesizeze Curtea Constituțională privind constituţionalitatea acestei Ordonanţe și că astfel de solicitări au fost trimise şi de unii reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi de sute de profesori din toată ţara, membri ACL. ”Reacţia d-lui Ciorbea întârzie de mult prea mult timp, iar OUG-ul îşi face efectul”, a adăugat deputatul democrat liberal. ”Cele 97 de articole modificate nu reprezentau o urgenţă, mai ales în situaţia în care Guvernul Ponta are o majoritate confortabilă în Parlament şi ar fi putut consulta beneficiarii direcţi ai sistemului”, a completat Raluca Turcan

Raluca Turcan: ”De aceea ACL depune moțiunea simplă pe Educație, pentru a sanctiona delăsarea, clientelismul și cinismul Ministrului PSD-ist al Educatiei.

Prin moțiunea simplă, ACL cere guvernului Ponta:

1. Finanţarea corectă a educaţiei româneşti – nu modificări ale legii în avantajul grupurilor căpuşă de pe lângă PSD;

2. Descentralizarea reală și depolitizarea şcolii româneşti;

3. Renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat și la colegiile din facultăți;

4. Ierarhizarea şi finanţarea universităţilor pe criterii de calitate şi performanţă academică;

5.Renunţarea la doctoratul fără frecvenţă;

6. Abrogarea OUG 49/2014;

7. Demisia Ministrului Remus Pricopie.

Departamentul de comunicare al ACL

Etichete:, , , , , ,

4 comentarii pe “ACL depune marți moțiunea simplă ”PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!””

 1. pozedecat 16 septembrie 2014 la 9:10 AM #

  Numai cat mi-ati precizat „Raluca Turcan” si am si renuntat sa mai citesc materialul!

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 septembrie 2014 la 12:35 PM #

   LOL… eu folosesc, cu succes, o lămâie. Recomand!

   Apreciază

   • corrie 16 septembrie 2014 la 12:52 PM #

    V-ati transformat blogul-personal,eu asa stam, ca blogurile sunt personale!- in oficina de partid!!! LOL… parca am revenit in „IEPOCA DE AUR” !!!

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 septembrie 2014 la 2:44 PM #

     În „prefața” blogului se spune: „un fel de blog, un fel de atitudine”. Deci cu tot respectul, pe blogul meu îmi permit să postez ce doresc, iar cui nu îi place, să nu citească. 🙂

     Apreciază

%d blogeri au apreciat: